Zwerfafval

Vanaf 1 maart 2024 zijn de Stichting Afvalfonds Verpakkingen en uitvoerende organisaties Nederland Schoon, Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en Nedvang verder gegaan onder de naam Verpact. Het belangrijkste doel dat de organisaties zijn samengegaan is om de kringloop voor verpakkingen zo sluitend mogelijk te maken.  

Circulair in 2050
De 4 organisaties zijn al sinds 1 januari 2024 operationeel als één juridische entiteit en sinds 1 maart 1 organisatie onder de naam Verpact. Verpact zal zich inzetten om de keten zo effectief, efficiënt en zo  eenvoudig mogelijk in te richten. 

Dit zal gebeuren samen met producenten en importeurs. Hierbij gaat het om goed recyclebare en herbruikbare verpakkingen, effectieve inzamelsystemen en innovatie in de recycling. Hierdoor wil men zowel het milieu als grondstoffen sparen.  

Uiteindelijk wil men werken aan het ultieme doel en dat is dat er volledig circulair verpakt wordt vanaf 2050. Dit moet dan fossielvrij en biobased zijn, zonder microplastics en zonder zwerfafval. Volgens de organisatie sluit dit naadloos aan bij de missie van de Nederlandse overheid. 

Landelijke Opschoondag 23 maart
De 22e editie van de Landelijke Opschoondag zal dit jaar plaatsvinden op zaterdag 23 maart. De Opschoondag is de grootste jaarlijkse voorjaarsschoonmaak waarbij op straten, pleinen en parkjes het zwerfafval wordt verwijderd. 

Voor de Landelijke Opschoondag wordt heel Nederland opgeroepen om op 23 maart massaal de handen uit de mouwen te steken om op die manier het zwerfafval op te ruimen. Uiteindelijk schuilt er toch in iedereen een ‘Supporter van Schoon’. 

Men kan zich aanmelden via de site van Supporter van Schoon . Door het aanklikken van ‘Ja, ik doe mee’ kan men een actie aanmaken. Dat kan men vastleggen op de schoonkaart, waardoor buren en anderen zich kunnen aanmelden voor de actie.  

Natuurlijk zijn er afspraken, zoals de verzamelde plastic flesjes en blikjes met statiegeld, die men kan inleveren bij een inleverpunt voor statiegeld. Iedereen kan meedoen: jong en oud, naast buren, bedrijven, scholen, verenigingen en gemeenten.   

Op het moment dat men samenwerkt met buren, familie, clubgenoten en vrienden is duidelijk snel het verschil te zien. Zo kan men het al in een dagdeel zien. Daarnaast is het ook gezellig om samen het zwerfafval te verzamelen. In een vorige editie waren zo’n 50.000 vrijwilligers landelijk bezig met opruimen van het (zwerf) afval. 

(Bronnen: Nieuwsbrief Landelijke Opschoondag, Verpact, Supporter van Schoon) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 02.03.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights