Plant en Klaarbox

Als men in Lelystad tegels in de tuin wil vervangen door groen, kan men één van de 100 Plant & Klaarboxen winnen. Met behulp van het groen kan men de hittestress in de zomer voorkomen en kan men de waterafvoer verbeteren. Daarnaast ontstaat er door het groen een netwerk aan groene tuinen. Aanmelden voor deze actie kan vanaf nu. 

Plant & Klaarbox 
De gemeente Lelystad heeft, net als in 2023,  de actie gestart voor de inwoners van Lelystad om een Plant & Klaarbox te winnen. Deze box bestaat uit genoeg planten om 1 m2 tuin ermee te kunnen vergroenen. 

In de box zitten plantenpakketten die bestaan uit planten die het goed doen in de schaduw of zon. Dit is afhankelijk van de situatie van de tuin van de inwoner. Tevens krijgt men met de box een informatieboekje met tips over het onderhoud. Hierdoor is succes natuurlijk gegarandeerd. De actie is te vinden op de site van IVN Flevoland. 

Tegelruilactie in Lelystad Oost 
Om mee te kunnen doen aan de winactie is er zeker één voorwaarde. Deze voorwaarde is dat minstens 1 tegel van 30×30 centimeter wordt ingeleverd bij het ophalen van het plantenpakket. Bij het inleverpunt worden de tegels geteld. 

De ingeleverde tegels worden – na het tellen – aangemeld voor het NK Tegelwippen. Men kan de tegel(s) inleveren en ruilen voor de Plant & Klaarbox in Lelystad Oost. Echter het is niet verplicht om in Lelystad Oost te wonen.  

Koelte in de zomer en betere afvoer 
De box helpt bij hittestress. Probeer maar eens een hand op een tegel te leggen op een warme zomerdag. De kans is groot dat men snel de hand terugtrekt, daar de tegel flink opgewarmd is door de zon. 

Maar op het moment dat men hetzelfde experiment doet op een groen stukje tuin – bijvoorbeeld op een plant of op het gras – dan merkt men snel genoeg dat het een stuk koeler is. Door tegels te vervangen door planten wordt het een stuk prettiger in de tuin. 

Daarnaast zorgt een groene tuin voor betere waterafvoer. In een betegelde tuin kan bij een hevige regenval het water niet snel weg. Zodoende kan het vaak in de kelder of het riool belanden. 

Op het moment dat men de tegels in de tuin eruit heeft gehaald (’tegel wippen’) en vervangen door planten, kan daarna het water sneller de grond intrekken. Daarbij komt dan ook dat de wortels van planten het water extra goed vasthouden.  

Week van de Groene Tuin 
Voor de actie zijn zo’n 100 plantpakketten beschikbaar. Op zaterdag 30 maart kunnen de winnaars het pakket ophalen bij een afhaalpunt in Lelystad Oost. Dit gebeurt tijdens de Week van de Groene Tuin, van 26 maart tot en met 1 april.  

Deze actie wordt georganiseerd door Groener Lelystad, wat een samenwerking is tussen IVN Flevoland, woningcorporatie Centrada, gemeente Lelystad en Landschapsbeheer Flevoland. Samen wordt er gewerkt aan de stad, waarbij de natuur een plaats heeft in het dagelijkse leven.  

(Bronnen: Gemeente Lelystad, IVN Flevoland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 04.03.2024

Ook te lezen via Lelystad Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights