Gaza Journalist (© Pixabay)

GAZA – Bezettingstroepen slachten burgers af. Tanks en gevechtsvliegtuigen van de bezetter hebben zich naar verluidt op donderdag gericht op burgers die stonden te wachten op hulp. Hierbij zijn minstens 77 doden gevallen en vele honderden gewond geraakt. Internationale hulpgroepen hebben aangegeven dat de luchtdroppings van hulp zo “ … verwaarloosbaar … “ zijn dat ze “ … de algemene blokkade strategie bestendigen … “ Al Jazeera correspondent Ismail al-Ghoul heeft gemeld dat het bezettingsleger het vuur opende op de hulpzoekers, terwijl de tanks van de bezetter oprukten en over veel van de dode en gewonde lichamen reden. Het is een bloedbad boven op de hongersnood die de burgers in Gaza bedreigt. (Bron: Mondoweiss)  

GAZA – Bloedbad aangericht door bezetter. Minstens 104 Palestijnen zijn gedood en honderden raakten gewond toen op donderdag bezettingstroepen het vuur openden op mensen die wachtten op een hulpkonvooi in de Al-Rasheedstraat. Het ministerie van Volksgezondheid heeft het een ‘bloedbad’ genoemd. Inwoners van Gaza-Stad hadden zich verzameld op zoek naar voedsel, terwijl het gebied compleet was afgesloten door de troepen van de bezetter. Medici hebben tientallen tot honderden lichamen op de grond gevonden toen men ter plaatse kwam. (Bron: Middle East Eye)   

GAZA – Bron bezettingsleger geeft toe te hebben geschoten. Een militaire bron van de bezetter heeft donderdag toegegeven dat het leger het vuur opende op wachtende Palestijnen voor humanitaire hulp. Dit is gemeld door Anadolu Agency. Volgens de bron, die anoniem wil blijven, heeft de schietpartij plaatsgevonden bij de ‘humanitaire corridor’ die de bezetter aan het opzetten is. Verschillende Palestijnen zouden de vrachtwagens hebben benaderd, wat – volgens de anonieme bron – een gevaar zou kunnen zijn voor de soldaten van de bezetter, waardoor ze gingen schieten. (Bron: Middle East Monitor)

GAZA – Schending van intimiteit. Soldaten van de bezetter hebben zichzelf gefotografeerd terwijl ze poseren met de lingerie van Palestijnse vrouwen, die ze in Gaza hebben verdreven of vermoord. De foto’s sluiten aan bij een lange reeks van de zogenaamde veroveringsbeelden, van de beelden van Abu Ghraib tot het spektakel van de lynchpartijen uit het Jim Crow-tijdperk. (Bron: Mondoweiss)  

GAZA – Protestanten van de bezetter bestormen grensovergang. Demonstranten van de bezetter hebben de Beit Hanoun Grensovergang (‘Erez Crossing’) bestormd om toegang te krijgen tot de humanitaire hulp. Ook afgelopen donderdag is deze grensovergang bestormd, waarbij de demonstranten binnen drongen in de Gazastrook. De afgelopen maand hebben extremisten van de bezetter de levering van humanitaire hulp verschillende malen belemmerd bij de grensovergangen Beit Hanoun en Kerem Shalom. Dit ondanks dat het gebied tot gesloten militaire zone was verklaard. (Bron: Middle East Monitor)  

GAZA – Dodental kinderen door hongersnood stijgt naar 10. Donderdag heeft het ministerie van Volksgezondheid in Gaza laten weten dat het aantal kinderen dat gestorven is door ondervoeding en uitdroging in ziekenhuizen in het noordelijk deel van de Gazastrook was opgelopen tot 10. De laatste sterfgevallen betroffen 4 kinderen in het Kamal Adwan-ziekenhuis. Dit was op woensdag terwijl er ook 2 kinderen in het Al-Shifa Medical Complex om dezelfde redenen waren overleden. (Bron: Anadolu Agency) 

MONDIAAL – EU wil meer handel, ondanks genocide. David Cronin schreef deze week dat Ursula von der Leyen genocide ziet als een zakelijke kans. Volgens de voorzitter van de EU is een nieuwe ‘mindset’ nodig om de wapenindustrie te versterken. De aanhoudende oorlog in Gaza (en de grootschalige destabilisatie in het Midden-Oosten) geeft aan dat er een tijdperk is van onveiligheid en conflicten in die regio en daarbuiten. Volgens de schrijver zou het commentaar op Palestina in een toespraak over het helpen van wapenfabrikanten alleen maar kunnen wijzen op één ding: Von der Leyen exploiteert de crisis om tot grotere militarisering aan te dringen. (Bron: Electronic Intifada)  

GAZA – Gezondheidszorgsysteem Gaza verdwenen. Palestijnen van de Gazastrook riskeren hun leven om water, voedsel en andere voorraden te vinden. Zo hoog is het niveau van honger en wanhoop te midden van meedogenloze aanvallen van de bezetter, aldus WHO. Het gezondheidszorgsysteem zit op zijn knieën, het is meer dan op zijn knieën. Alle levenslijnen in Gaza zijn min of meer doorgesneden, wat een wanhopige situatie heeft gecreëerd. (Bron: Middle East Eye)

WEST BANK – Illegale kolonisten vallen Palestijnen aan. Volgens het Palestijnse persbureau Wafa hebben de illegale kolonisten 6 caravans opgezet in de buurt van het dorp Al-Lubban ash-Sharqiyah, ten zuiden van Nablus. De kolonisten hebben de huizen van Palestijnen in het dorp Jalud aangevallen. Daarnaast is een aanval geweest op het vluchtelingenkamp Fawar ten zuiden van Hebron. (Bron: Middle East Eye)   
De bezettingsmacht heeft 652 hectare geconfisqueerd in de buurt van de illegale nederzetting Maale Adumim in bezet Al Quds. (Bron: Reuters)

GAZA – Binnen 5 maanden zijn ruim 30.000 Palestijnen vermoord. De bezetter heeft in minder dan 5 maanden ruim 30.000 Palestijnen vermoord, waarvan ruim 40 procent kinderen zijn. Hoogstwaarschijnlijk liggen er nog duizenden onder het puin. Honderdduizenden anderen lopen het risico te verhongeren of te sterven aan ziekten, aangezien de bezetter de toegang van voedsel, water en medicijnen naar Gaza heeft geblokkeerd. (Bron: IMEU) 

PALESTINA – Lichaam Palestijnse vrouw vrijgegeven. Donderdagavond heeft de bezetter het lichaam vrijgegeven van een gedode Palestijnse vrouw. Op 7 januari werd Doha Nabeeh Abu Eid vermoord, samen met haar man in hun auto. Het lichaam is overgebracht naar de stad Biddu, ten noordwesten van Al Quds. Hier werd het lichaam overgedragen aan Palestijnse medici bij een militaire wegversperring. Daarna is het lichaam overgebracht naar het Palestine Medical Complex in Ramallah. (Bron: Imemc News)  

GAZA – Naast genocide zijn ook milieumisdaden gepleegd. Als onderdeel van het beleid van de bezetter om alles wat Palestijns is in de Gazastrook uit te roeien, is de bezetter druk bezig met het begaan van milieuterreur door 55.000 bomen te ontwortelen, 9 parken te vernietigen, waaronder een dierentuin. De wijk al-Zaytoun (in het oosten van Gaza-Stad) is getuige geweest van uitgebreide milieuschade. In het begin van de agressie tegen Gaza zijn dierentuinmedewerkers gewond geraakt toen ze probeerden toegang te krijgen tot de dierentuin. Daarnaast werd de aanvoer van het voer voor de dieren belemmerd. De getroffen dierentuin, ongeveer 4 dunums groot, had ongeveer 100 dieren, kinderspeelplaatsen, zitplekken voor bezoekers en het gebouw voor het parkmanagement. (Bron: Al Mayadeen)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 01.03.2024

Doneren voor Gaza kan via link Geef voor Gaza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights