Palestijns Nieuws

PALESTINA – Rustig leven betekent verhuizen. Een ‘kolonistenleider’ en voormalig burgemeester van de illegale nederzetting Kedumim op de bezette West Bank heeft tijdens een interview met de mediazender Relevant laten weten dat “… er na de oorlog geen Arabier in Gaza zal achterblijven … “ en dat degenen “ … die een rustig leven leven willen leiden … “ maar naar andere landen moeten verhuizen. Deze ‘kolonistenleider’ heeft al vaker van dit soort uitspraken gedaan en aangegeven dat de optie voor een Palestijnse staat gesloten moet worden. Dit doet ze door het aanmoedigen van illegale nederzettingen in geheel bezet Palestina. (Bron: Middle East Eye) 

JORDANIE – Zionistische spyware verspreid. Een nieuw forensisch onderzoek heeft aangetoond dat mensenrechtenadvocaten, politieke activisten en journalisten tot de groep behoren van minstens 35 mensen die sinds 2019 in Jordanië het doelwit zijn van Pegasus-spyware. Uit een gezamenlijk onderzoek van de digitale rechtenorganisatie Access Now en het Citizen Lab van de Universiteit van Toronto is het “ … verbijsterend wijdverbreide … “ gebruik van de spyware gebleken. (Bron: Middle East Eye) 

NEDERLAND – Pro-Palestina demonstranten uit Den Haag CS. Een groep van zo’n 100 pro-Palestina personen heeft donderdagavond in de stationshal van Den Haag CS gedemonstreerd. Dit gebeurde met vlaggen, de demonstranten zaten op de grond en er werden leuzen gezongen en toespraken gehouden via een luidspreker. Volgens de politie was het een onaangekondigde sit-in-demonstratie. Aangezien het volgens de politie niet mogelijk was om goede afspraken te maken, is de demonstratie ontbonden. In bepaalde en buitenlandse media – via Instagram – zijn er aanhoudingen geweest en verliep de ontbinding ‘niet geheel prettig’. Op filmpjes is het harde optreden van de politie te zien (Bron: AD, Dagelijkse Standaard, Workers for Palestine)

GAZA – Beschietingen op laatste veilige toevluchtsoord. Bezettingstroepen hebben vrijdag de buitenwijken van het laatste toevluchtsoord aan de zuidelijke rand van de Gazastrip beschoten. Hier zitten honderdduizenden ontheemden opgesloten tegen het grenshek. Meer dan de helft van de 2.3 miljoen inwoners van Gaza is dakloos en zit opeengepakt in Rafa. Ondertussen zijn er de afgelopen dagen weer tienduizenden bij gekomen, nadat de bezetters een van de grootste aanvallen van de oorlog op Khan Yunis hadden gelanceerd. Een zakenman van 55 heeft gemeld dat er 2 opties zijn als de tanks van de zionistische bezetter blijven komen: “ … blijven en sterven of de muren van Egypte beklimmen … “ (Bron: Middle East Monitor) 

MIDDEN-OOSTEN – Vergeldingsaanvallen in Irak en Syrië.  De VS zijn vrijdagavond begonnen met vergeldingsaanvallen tegen door Iran gesteunde groepen in Iraq en Syrië. De Syrische staatsmedia heeft gemeld dat er verschillende aanvallen zijn geweest in de woestijngebieden van het land aan de grens met Iraq en tevens dat er slachtoffers zijn gevallen. Het zou een reactie zijn geweest op een aanval in Jordanië, waarbij 3 militairen van de VS – op buitenlands grondgebied – om het leven zijn gekomen. (Bron: Middle East Eye) 

GAZA – De genocide aanval op Palestijnen gaat door. Ondanks de uitspraak van het Internationale Gerechtshof dat naar alle bewijzen het aantoonbaar is dat de bezetter genocide pleegt tegen de Palestijnen in Gaza en dat de bezetter een einde moet maken aan de schendingen van de genocideconventie, gaat de zionistische bezetter door met zijn genocidae aanval op de Palestijnen. In de week na de uitspraak heeft het bezettingsleger minstens 500 Palestijnen gedood, bleef het ongeveer 2.2 miljoen uitgehongerde Palestijnen beroven van voedsel, water en basisvoorzieningen. Daarna werd een tiendaagse belegering van het Al-Amal Ziekenhuis voortgezet, net als van het Nasser Ziekenhuis. Zes leden van een Palestijnse familie werden gedood, toen ze met hun auto over de weg reden, terwijl de troepen een 6-jarig meisje met de lichamen lieten zitten voor uren. Een medewerker van een humanitaire organisatie werd doodgeschoten terwijl hij buiten een ziekenhuis stond. (Bron: The Imeu) 

GAZA – Hulptransport geblokkeerd. Demonstranten van de bezetter hebben vrijdag vrachtwagens met broodnodige voedsel- en medische voorraden voor Gaza bij de grensovergang geblokkeerd. Dit kwam enkele dagen nadat het oorlogskabinet van de bezetter overwoog de hoeveelheid hulp voor de kustenclave te beperken. De demonstranten – onderdeel van Tzav 9 (‘Orde 9′) -beweging – blokkeerden de vrachtwagens bij de zuidelijke grensstad Nitzana, waar ook een militair kamp van de bezetter en een grensovergang met Egypte zijn. Op donderdag hebben een honderdtal demonstranten een konvooi vrachtwagens geblokkeerd die van de zeehaven van Ashdod naar Gaza wilden rijden. (Bron: Middle East Eye)

PALESTINA – Bezetter wil geheel Palestina. In een interview van Steven Sahiounie met Kari Jaquesson – gepubliceerd op Mideast Discourse – werd gesproken over de plannen van de bezetter. Ten eerste werd teruggekeken naar een uitspraak van Golda Meir in een interview met The Sunday Times (15 juni 1969), die zei “ … Er bestond niet zoiets als Palestijnen … “ De minister van Financiën van de bezetter, Bezalel Smotrich, ontkende in maart 2023 het bestaan van een Palestijns volk of een Palestijnse natie. Dit zei hij slechts enkele weken nadat hij had opgeroepen om een Palestijnse stad “ … uit te wissen … “  
In de wereld heeft maar 70 procent Palestina erkend, waarbij in 2014 de EU stemde voor ‘Erkenning van Palestina in principe’. Op dit moment hebben alleen Tsjechië, IJsland, Malta, Polen, Roemenië, Servië, Slowakije, Zweden en Oekraïne Palestina erkend. (Bron: Syria Support Movement) 

GAZA – Genocide in de maak. Advocaat en bijzonder hoogleraar Oorlogsherstel aan de Universiteit Amsterdam, Liesbeth Zegveld,  gaf laatst in een interview aan dat het een gruwelijk drama is wat er gebeurt in Gaza. Voor haar is het duidelijk: in Gaza is op dit moment sprake van ‘een genocide in de maak’. Bij genocide gaat het ook om de intentie. En die intentie is duidelijk te halen uit de woorden van de bezetter. Maar de bezetter kan het niet alleen, zonder steun van (militaire) hulp van andere landen. Dit gebeurt niet alleen door woorden – door geen veroordeling uit te spreken – maar ook door daden – ‘onvoorwaardelijke steun’. Op deze manier is Nederland medeverantwoordelijk. (Bron: Amnesty International). 

GAZA – Directeur Red Crescent vermoord. Hidaya Hamad, een directeur van het Red Crescent in Gaza, is vermoord door de bezetter op het moment dat ze families in Khan Yunis hielp. (Bron: Khaled Beydoun) 

GAZA – Troepen gaan van huis tot huis. Troepen van de bezetter hebben woensdag en donderdag te voet huizen doorzocht en overvallen in het noorden van Gaza. Woensdag waren er zware aanvallen in het Mughrabi-gebied waarbij veel doden vielen. Donderdag lagen de lichamen nog steeds verspreid op de grond. Tevens waren er veel bezettingstroepen in het gebied, vooral in het Al-Tayaran gebied. Op dat moment was het niet duidelijk of ze in het gebied zouden blijven. (Bron: Middle East Eye) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 03.02.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights