Palestijns Nieuws

GAZA – Enkele tunnels met water overstroomd. Volgens een bericht van Middle East Eye heeft het bezettingsleger dinsdag laten weten dat ze een aantal tunnels in de Gazastrook vol heeft laten lopen met zeewater. Overigens was dit al enkele weken een publiek geheim. Experts op het gebied van water, diplomatie en conflicten hebben gemeld dat de overstromingen schadelijke ecologische gevolgen zouden kunnen hebben. Hierbij hoort onder meer de vervuiling van de toch al verwoeste watervoorziening van Gaza en schade aan de gewassen. De gevolgen kunnen neerkomen op een schending van het internationaal humanitair recht. (Bron: Middle East Eye) 

GAZA – Sterven van de dorst. Het vinden van schoon en veilig drinkwater in Gaza is bijna onmogelijk geworden. Normaal gesproken gaat men in Gaza-Stad ontzilt water halen uit een ontzilting vrachtwagen, maar die optie is er niet meer. De ontziltingsinstallaties zijn geheel gesloten of werken met te kleine capaciteit door gebrek aan elektriciteit en brandstof. Tevens zijn de sanitaire voorzieningen en waterinfrastructuur van Gaza door de bezetter vernietigd of de waterleidingen zijn opzettelijk afgesneden. Daarom moeten de Gazanen naar een nabijgelegen bron, die geen veilig drinkwater bevat, maar men kan niets anders. (Bron: Electronic Intifada)

GAZA – Genocide is niet gestopt. De bewijzen van genocide voor het Internationaal Gerechtshof blijven toenemen, maar dit geldt zeker ook voor het aantal gedode Palestijnse lichamen. (Bron: Khaled Beydoun) 

GAZA – Betalen om hulp in Gaza te krijgen. Een internationale liefdadigheidsinstelling, die niet met naam wil worden genoemd, met uitgebreide ervaring in het verlenen van noodhulp in het hele Midden-Oosten, is gedwongen om 5.000 dollar per vrachtwagen te betalen. Dit moet aan een bedrijf dat banden heeft met de Egyptische Algemene Inlichtingendienst. De instelling wil niet met naam worden genoemd, om de belemmering van haar hulpinspanningen te voorkomen. Men moet een staatsagent omkopen en de organisatie omschrijft dit als steekpenningen. De woordvoerder heeft gezegd dat de organisatie over de gehele wereld heeft gewerkt in tijden van oorlog, aardbevingen en andere rampen, maar dat ze nog nooit zo is behandeld door een staat die profiteert van de verzending van humanitaire goederen. (Bron: Middle East Eye)

WEST BANK – Geëxecuteerd in hun slaap. Bezettingstroepen hebben drie Palestijnen vermoord tijdens een inval in een ziekenhuis op de West Bank. De troepen, vermomd als ziekenhuispersoneel en burgers, zijn het Ibn Sina Ziekenhuis in Jenin binnengedrongen en hebben drie Palestijnen vermoord terwijl ze sliepen. Deze brutale moord markeert een ongekende escalatie in de oorlog tegen de Palestijnen op de West Bank. (Bron: Mondoweiss)

GAZA – Drie wijken Gaza volledig verwoest. Middels een daad van moord heeft de bezetter drie complete wijken in Gaza volledig verwoest. Onlangs heeft The Guardian de resultaten openbaar gemaakt van een grootschalig onderzoek naar de vernietiging van Gaza als gevolg van de genocide door de bezetter. In de drie wijken die in het onderzoek als focuswijken werden aangegeven, zijn minstens 250 woongebouwen, 17 scholen en universiteiten en 16 moskeeën met de grond gelijk gemaakt. Voor deskundigen waren de cijfers aanleiding om de genocide als ‘domicide’ te bestempelen. Dit omdat de Palestijnen niet alleen uit hun huizen of schuilplaatsen zijn verdreven, maar tevens is het onmogelijk gemaakt dat ze terug kunnen keren naar deze plaatsen. (Bron: Al Mayadeen)

WEST BANK – Gevangene onmiddellijk gewond na vrijlating. Bezettingssoldaten hebben dinsdag een jonge Palestijnse man aangevallen en verwond, kort nadat hij uit een detentiecentrum was vrijgelaten. De media geven aan dat de troepen Ahmad Hasan Salah hebben aangevallen, waarbij hij snijwonden en blauwe plekken heeft opgelopen. De jongeman werd twee weken gevangen genomen en tijdens het verhoor is hij gemarteld en mishandeld. (Bron: Imemc News) 

GAZA – Gezondheidszorg staat op instorten. Ondertussen is het ook hier doorgedrongen, dat de gezondheidszorg in Gaza op instorten staat. De site van RTL Nieuws laat zien wat de stand van zaken is in Gaza. Er is gekeken welke ziekenhuizen nog patiënten kunnen behandelen, welke ziekenhuizen beschoten worden, welke ziekenhuizen ondertussen de deuren hebben moeten sluiten. Volgens medici heerst er paniek onder de ontheemde burgers die hopen dat een ziekenhuis bescherming kan bieden tegen de aanvallen van de bezettingstroepen. Maar ook in Khan Yunis worden ziekenhuizen beschoten. Tevens wordt er gemeld dat er een groot tekort is aan medicijnen, elektriciteit, voedsel en water. Daarnaast wordt overal het aantal gewonden flink overschreden. (Bron: RTL Nieuws) 

PALESTINA – Opinie over nieuw Palestijns leiderschap. Joseph Massad heeft zijn opinie gegeven op Middle East Eye. Hij heeft gemeld dat de westerse vijanden van het Palestijnse volk druk bezig zijn met de vraag hoe ze een nieuw Palestijns leiderschap kunnen bedenken. Volgens de schrijver worden door deze westerse landen voorgesteld dat het leiderschap alle diensten zou moeten voortzetten, die de PA sinds 1993 aan de bezetter en het westen heeft geleverd, maar met de legitimiteit van het volk. Maar deze westerse samenzweerders slagen er niet in om te erkennen dat de functie van de PA als belangrijkste medewerker van de bezetter juist de reden is waarom ze deze legitimiteit onder de Palestijnen heeft verloren (Bron: Middle East Eye) 

GAZA – Reservisten legerbrigade teruggetrokken. Bepaalde media geven aan dat het bezettingsleger zijn vijfde reservistenbrigade heeft teruggetrokken uit de Gazastrook. Dit deel van het bezettingsleger heeft in het noordelijk deel van de Gazastrook gevochten en het gebied op de Palestijnen veroverd. Het zou zo zijn dat 1 reservistenbrigade op Palestijns grondgebied achterblijft, echter het blijft onduidelijk hoeveel troepen in de bezette Gazastrook zijn ingezet. (Bron: Middle East Monitor)   

GAZA – Geboeid en geëxecuteerd. In totaal zijn 30 lichamen van Palestijnen ontdekt op het terrein van een school in Beit Lahia. Dit ligt in de noordelijke Gazastrook en de vondst gebeurt juist na de terugtrekking van de bezettingstroepen uit het gebied. Berichten geven aan dat de lichamen woensdag zijn gevonden, in lijkzakken, geblinddoekt en met de handen op de rug.  De Palestinian Prisoners Club heeft bevestigd dat 30 lichamen van martelaren zijn ontdekt in een van de scholen die door de bezetting werd belegerd. (Bron: Palestine Chronicle) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 31.01.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights