Palestijns Nieuws

GAZA – Van landbouwgrond tot militaire zone. De bezetter heeft bijna 40 procent van de bijna 3.000 gebouwen in Gaza, gelegen binnen een kilometer van de grens, met de grond gelijk gemaakt. Dit komt uit een studie van de Hebreeuwse Universiteit en gemeld door The Wall Street Journal. Een groot deel van dit gebied was landbouwgrond, maar is tegenwoordig een militaire zone. Volgens de studie bewijst dit dat het een doelbewuste poging van de bezetter is om de Gazastrook onbewoonbaar te maken, door te voorkomen dat de Palestijnen hun eigen voedsel kunnen verbouwen. (Bron: Middle East Eye) 

MONDIAAL – Hizb ut-Tahrir op terreurlijst. In het VK hebben het Lagerhuis en het Hogerhuis unaniem ingestemd om Hizb ut- Tahrir op de zogeheten terreurlijst te plaatsen. Dit is ondertussen ingegaan, waarbij het lidmaatschap of het steunen van de groep strafbaar is. Dit is een lijst van verboden organisaties in het VK. (Bron: Islam Omroep) 

MIDDEN-OOSTEN – Kans regionaal conflict neemt toe. Drie maanden is de bezetter wanhopig op zoek naar de overwinning in Gaza, terwijl de kans op een uitgebreid regionaal conflict toeneemt. Een luchtaanval door de bezetter op een buitenwijk van Beirut heeft Sheikh al-Arouri, plaatsvervangend hoofd Politiek Bureau Hamas, op 2 januari vermoord. Daarnaast zijn er sinds 8 oktober escalerende botsingen tussen Hezbollah en de bezetter. (Bron: Electronic Intifada)  

GAZA – Schuilplaats UNRWA gebombardeerd. Troepen van de bezetter hebben de periferie van Gaza gebombardeerd, wat ingericht wordt als bufferzone. Ondertussen graaft het personeel van het Nasser Ziekenhuis graven in afwachting van een groot aantal gedode Palestijnen, als gevolg van de aanhoudende belegering van het ziekenhuis. Verschillende medische complexen in Khan Yunis worden belegerd. UNOCHA meldt dat niemand naar binnen of naar buiten kan bij het Nasser Ziekenhuis vanwege het nabijgelegen bombardement. In het ziekenhuis liggen onder meer zo’n 400 dialysepatiënten. (Bron: Mondoweiss)

GAZA – De economie van Gaza is uitgewist. Het enige wat overblijft in Gaza is hongersnood en zwarte markten. Zelfs in gebieden als Rafah, waar de grondinvasie van de  bezetter nog niet heeft plaatsgevonden, is de samenleving gedecimeerd. Er is geen economie meer in Gaza, waarbij basisgoederen alleen maar op de zwarte markt te verkrijgen zijn. Hierdoor is de prijs 10 maal de prijs van vóór de oorlog. (Bron: Mondoweiss)   

NEDERLAND – Politiek blijft eigen ‘carnavalsliedje’ volhouden. Ondanks de gegevens die overal in te zien zijn, werd vandaag Notaoverleg Buitengewone Europese Raad gehouden waarbij – zoals verwacht – geen enkel schot in het begrip van de Palestijnen vrij komt, behalve bij de bekende fractie(s). Het is en blijft in de Tweede Kamer janken met de pet op en zielige uitspraken over ‘dat de bezetter zich mag verdedigen’, zonder dat de Palestijnen dat ook mogen doen. ‘Hamas is schuldig’, zonder daarbij aangegeven dat Palestina al 75 jaar bezet wordt. Nauwelijks aandacht aan het feit dat Gaza van de kaart wordt geveegd. Het is een zielige vertoning. En steeds maar drammen op een twee-staten-oplossing, wat overigens altijd het verlies voor de Palestijnen zal zijn. Nederland roept niet op tot een compleet staakt-het-vuren, want de afschrikking is nog niet geregeld. Mark Rutte blijft maar drammen over ’terrorisme van Hamas’, ‘moord op personen van de bezetter’, en dat de bezetter ‘de enige democratische reus is in de regio’. En terecht zegt DENK dat het lijkt van politieke intimidatie. Men wordt bijna gedwongen afstand te nemen van Hamas, maar geen woord over afstand te nemen van zionistische terrorisme van de beztter. Maar de premier wil een veilige bezetter, naast een veilig Palestina en in die volgorde.  En ondertussen is het politiek geneuzel op de vierkante millimeter of Gaza compleet is afgesloten van de wereld of niet. En dan komt het antwoord ‘nee’.          

GAZA – Jongere weer gearresteerd. Youssef al-Khatib – 17 jaar – is wederom gearresteerd door de bezetter, terwijl hij in november 2023 bij een gevangenenruil werd vrijgelaten. Hamas heeft de herarrestatie sterk veroordeeld en heeft de bemiddelaars van de november deal opgeroepen om tussenbeide te komen. De Palestijnse Prisoners’ Society noemde de arrestatie een “flagrante schending” van de voorwaarden van de ruilovereenkomst. Tevens is het een ‘gevaarlijke’ indicator dat de bezetter bereid is om vrijgelaten gevangenen opnieuw vast te zetten. (Bron: Middle East Eye)  

GAZA – Troepen bezetter richten op Gazanen wachtend op hulp. Duizenden Palestijnen die in het zuiden van Gaza zich verzameld hadden om hulp te ontvangen, zijn het doelwit geworden van troepen van de bezettingsmacht, waardoor weer een bloedbad is gepleegd. Dit gebeurde bij de Koeweit rotonde, ten zuiden van de stad Gaza. Volgens het Palestijnse Ministerie van Volksgezondheid heeft dit geresulteerd in 20 martelaren en 150 gewonde Palestijnen. Dit is nog niet het definitieve getal, daar men verwacht dat het aantal slachtoffers zal stijgen. (Bron: Al Mayadeen) 

PALESTINA – Palestijnen journalisten stoppen met berichtgeving. Palestijnse journalisten stoppen met hun berichtgeving voor ‘een wereld die de betekenis van de mensheid niet kent’ Gezien het feit dat de bezetter tijdens zijn genocidale oorlog tegen Gaza meer dan 118 journalisten heeft vermoord, worden journalisten gedwongen te stoppen met rapportage over de zich ontvouwende gruwel, uit angst opzettelijk het doelwit te worden. (Bron: Mondoweiss) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 25.01.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights