Middelen Drugscriminaliteit

Politie Lelystad heeft op dinsdag 23 januari 2024 twee jongens, van 15 en van 17 jaar, uit Lelystad aangehouden als verdachten van handel in verdovende middelen. De politie trof bij de jongeren verdovende middelen, diverse wapens – waaronder mogelijk één vuurwapen -, geld en gegevensdragers aan. 

Lopend onderzoek 
De verdachten kwamen in beeld bij de politie in een lopend onderzoek naar druggerelateerde feiten in Lelystad. Het onderzoek heeft geleid tot de doorzoeking van 2 woningen in de Waterwijk. Volgens de politie gaat het onderzoek verder en zijn meerdere aanhoudingen niet uit te sluiten. 

De wereld van drugscriminaliteit 
Drugscriminelen zijn steeds op zoek naar jongeren in hun netwerk – deze keer helaas ook jongeren – om bepaalde ‘klusjes’ uit te voeren. Op deze manier kunnen de criminelen uit het gezichtsveld blijven (‘buiten beeld’). 

De andere kant is dat de jongeren zelf vaak niet beseffen dat ze door het doen van ‘klusjes’ toetreden tot de criminaliteit. Het enige wat telt zijn geld, dure spullen en status. Maar door het toetreden wordt het door het snelle geld, geweld, afpersing, schulden of gebrek aan toekomstperspectief het steeds moeilijker om er uit te stappen.

Waarnemend burgemeester Ineke Bakker heeft gemeld dat te veel jongeren afglijden in de criminaliteit. Dit is onwenselijk voor de jongeren zelf en hun families, maar zeker ook voor de stad. Jongeren moeten tot bloei kunnen komen in Lelystad. 

Tevens moeten inwoners zich veilig en prettig voelen in de stad. Daarom zet de gemeente zich, samen met politie, OM, jongerenwerk en onderwijs, in om jongeren te waarschuwen en te voorkomen dat ze (nog verder) afglijden in de criminaliteit.    

Inwoners moeten helpen 
In de strijd tegen handel en het gebruik van drugs werkt de politie samen met de gemeente, het Openbaar Ministerie en andere organisaties, zoals het RIEC. Maar die strijd kan de politie en de overheid niet alleen. 

De gemeente en de organisaties hebben de ogen en oren nodig van de gemeenschap. Op het moment dat onderstaande zaken worden opgemerkt, is het verstandig om dit bij de politie of wijkagent te melden.

  • Personen die ergens rondhangen en snel wat uitwisselen met voorbijgangers
  • Een auto waar mensen steeds iets ‘afhalen’
  • Veel aanloop bij een woning of pand, ook op gekke tijden

Meld deze zaken bij politie of bij de wijkagent. Dit kan door te bellen naar 0900-8844. Of via het tipformulier van de politie. Ook kan men anoniem melden via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

(Bron: Gemeente Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 25.01.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights