Biodiversiteit

De Flevolandse natuur heeft genoeg te bieden. In de provincie vind je namelijk zo’n 38 unieke soorten aan flora en fauna per km². Deze diversiteit staat precies gelijk aan het landelijke gemiddelde. Dit blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius op basis van 75 miljoen waarnemingen van de Global Biodiversity Information Facility.

Van vlinders tot krachtige eiken en van kleurrijke bloemen tot paddenstoelen: Flevoland biedt een diversiteit aan flora en fauna. Om de hoeveelheid soorten op gemeentelijk niveau te vergelijken, is ook het aantal geregistreerde unieke soorten van de afgelopen 70 jaar per km² in een gemeente berekend.

Flevolandse gemeenten met de hoogste biodiversiteit
De Flevolandse gemeente met de hoogste biodiversiteit is Lelystad. Per km² zijn hier 48 unieke soorten te vinden. De top 3 gemeenten in Flevoland met de meeste verschillende dieren, planten, bomen en paddenstoelen is:

  1. Lelystad: 48 soorten per km²
  2. Almere: 44 soorten per km²
  3. Dronten: 43 soorten per km²

Deze soorten werden het vaakst waargenomen in Flevoland
Altijd al een buizerd willen spotten? In Flevoland ben je dan aan het juiste adres. De afgelopen 70 jaar werd deze vogel hier 32.119 keer gespot: in geen enkele andere provincie lag het aantal zo hoog. Ook vogels zoals de grote zilverreiger (31.400) en zeearend (23.582) worden in Flevoland vaak waargenomen. 

Planten die vaak gespot worden in Flevoland zijn doorgroeid fonteinkruid en schedefonteinkruid. De geschubde inktzwam is de meest gespotte paddenstoel in Flevoland. Deze werd de afgelopen 70 jaar 521 keer gespot. 

In Nederland staan ruim 90 vogels op de rode lijst van bedreigde soorten. Soms zijn deze toch nog gezien. Wil je zo’n weinig voorkomende vogel spotten, dan heb je binnen Flevoland de meeste kans in de gemeente Lelystad.

Meer informatie over de regionale verschillen en de meest waargenomen dieren, planten, bomen en paddenstoelen in Nederland is te vinden op deze onderzoekspagina.

(Bron: Persbericht Laudius) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 26.01.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights