Meer Bomen Nu Flevoland

De organisatie Meer Bomen Nu zal op 3 februari 150.000 boompjes uitdelen door heel Nederland. In de winter heeft Meer Bomen Nu kansarme opkomende boompjes uit gemeenteparken, natuurgebieden en slooplocaties gered. In heel Nederland komen boompjes op op een plaats waar ze niet groot kunnen worden. Door deze boompjes uit te scheppen en te herplanten – in plaats van af te voeren – kan Nederland weer een stuk groener gemaakt worden. 

Rooien en dan weer herplanten 
De Stichting Bultparkcomité heeft samen met Meer Bomen Nu een tijd terug kleine boompjes gerooid in het Bultpark. Deze boompjes hadden geen kans om uit te groeien tot volwassen bomen, omdat ze onder grote bomen en struiken stonden. 

Aangezien ze nu gerooid zijn, kunnen ze een andere kans krijgen of hebben dit ondertussen al gekregen. Sommige boompjes zijn terechtgekomen in Oosterwold in Almere. Daarnaast hebben liefhebbers ook gratis boompjes af kunnen halen. 

Boom Weg Geef Dag 
Dit gaat ook gebeuren op 3 februari, wanneer Meer Bomen Nu de 150.000 boompjes uit gaat delen. Het plantgoed is gratis, circulair en veelal inheems, doordat ze gered zijn geworden door ze weg te halen op plaatsen waar ze niet groter kunnen worden.

Hierdoor zijn tienduizenden bomen gered, verzameld en opgeslagen in zogenaamde bomenhubs. Dat betekent dat men op tientallen plaatsen door heel Nederland gratis bomen en struiken kan gaan ophalen.  

Lokale bomenhub voor bomen 
Vrijwilligers runnen een netwerk van de bomenhubs waar de geredde boompjes worden verzameld, bewaard en weer weggegeven. Men kan zich inschrijven voor een uitdeeldag in de omgeving en een tijdstip om bomen op te kunnen halen. Men gaat altijd weg met een boom.  

Er zijn wel regels aan de uitdeling verbonden die per bomenhub kunnen verschillen. Dit is nodig om gewilde soorten eerlijk te verdelen. Maar men krijgt altijd een boom die goed is voor het klimaat en de biodiversiteit.

Meer Bomen Nu heeft de afgelopen jaren al bijna 2 miljoen bomen en struiken gratis weggegeven. Dit is steeds gebeurd in Nederland, maar is ondertussen uitgebreid naar Duitsland, Engeland en Ierland.  

Elke boom maakt elk jaar weer zaailingen, waarvan velen het niet overleven. Op het moment dat bomen in rust zijn, de winter, kunnen kansarme boompjes worden uitgeschept en weggeven om op een andere plaats weer geplant te worden.  

Ook hier ontstaan weer zaailingen, soms ook weer kansarm, die weer dezelfde cyclus kunnen doorlopen. Op deze manier worden geen gezonde boompjes en struiken gemaaid of versnipperd. Het systeem kan ‘circulaire bomen’ worden genoemd, waarbij niets wordt verloren. In Almere (Oosterwold) zijn op 3 februari boompjes af te halen, adres: Burchard de Volderstraat 60, Almere.

(Bronnen: Meer Bomen Nu, Nieuwsbrief Meer Bomen Nu, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 27.01.2024

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights