Palestijns Nieuws

AL QUDS – Strijd Al Quds speelt zich af in de Armeense wijk. Lokale Jeruzalemitische Armeniërs staan onder druk van kolonisten om afstand te doen van eigendommen. Eigendommen die al eeuwenlang in handen waren van de voorouders in de Armeense wijk in de Oude Stad van Al Quds. In deze strijd blijven ze strijden voor hun bezit. Een voorbeeld was de transactie tussen de Armeense patriarch Nourhan Manougian en de Austraisch-’Israelische’ kolonist Dany Rubenstein. De Armeense gemeenschap is tegen de deal. (Bron: Mondoweiss) 

YEMEN – Bezetter en VS willen brug bouwen. Er zou een historische transformatie plaatsvinden, op het moment dat de Golfstaten meewerken aan een project van een brug van de staten naar de bezetter. Hierbij wordt het Suezkanaal en de Rode Zee omzeild. Het is een geheim project dat ontwikkeld is door de bezetter, de VS, Saoedi-Arabië, Jordanië, VAE en Bahrein. Hierdoor zou de handel, het toerisme en de samenwerking tussen voormalige vijanden vergemakkelijken. Het project wordt gedreven door een complex web van economische, politieke en strategische belangen. (Bron: Opinie Shadi Saleh)

GAZA – Hamas heeft minder verzetsstrijders verloren. Wall Street Journal kwam met gegevens uit een rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Hierin wordt geschat dat Hamas slechts 20 à 30 procent van haar strijders heeft verloren. Zeker niet zo veel als de bezetter steeds naar buiten brengt en probeert weer te geven dat men Hamas wil vernietigen. Volgens het rapport is Hamas nog steeds in staat om ‘maandenlang’ tegen de bezetter te vechten en raketten af te vuren. (Bron: Middle East Eye) 

GAZA – Bezetter weigerde 95 procent van brandstof- en medicijnleveringen Noord-Gaza. In een rapport van OCHA wordt melding gedaan over de situatie ten noorden van Wadi Gaza, van de eerste helft van januari. De bezetter heeft de toegang geweigerd van 69 procent van de hulpverleningen, vergeleken met 14 procent daarvoor. Daarnaast werd 95 procent van de missies geweigerd, waarbij brandstof en medicijnen werden toegewezen aan waterreservoirs, waterputten en gezondheidsfaciliteiten. Deze acties hebben de gezondheids- en milieurisico’s verhoogd, naast het feit dat de functionaliteit van de 6 gedeeltelijk functionerende ziekenhuizen werd verzwakt. De overige 18 ziekenhuizen functioneren helemaal niet meer. (Bron: Imemc News)     

GAZA – Doden in schuilkelder Khan Younis. Eerder werd al gemeld dat de bezettingstroepen tientallen Palestijnen heeft gedood, die zich schuilhielden in de schuilkelder in de stad Khan Younis. Tevens zouden er ook tientallen gewonden zijn. De troepen zouden het Nasser Ziekenhuis omsingeld hebben, waarbij ook de wijk en mogelijk het ziekenhuis werden gebombardeerd. (Bron: Instagram) 

GAZA – Bezetter bestormt Al-Khair Ziekenhuis. Troepen van de bezetter hebben het Al-Khair Ziekenhuis bestormd, waarbij het medisch personeel is gearresteerd. Voor de eerste keer zijn bezettingstroepen opgerukt naar het district Al-Mawasi, dicht bij de Middellandse Zeekust, westelijk van Khan Younis. Het ziekenhuis is gesitueerd in Khan Younis en de bezetter meldt dat Hamas-verzetsstrijders vanuit in en rond ziekenhuizen opereren. Dit wordt echter door Hamas en medisch personeel ontkend. (Bron: The Guardian)

MONDIAAL – Donoren pro-bezetter delen geld uit. Volgens een analyse van The Guardian bleek dat Congresleden in de VS die de bezetter steunden tijdens hun verkiezingen meer dan 100.000 dollar ontvingen van donoren pro-bezetter, meer dan de leden die Palestina steunden. Uit de analyse bleek dat aanhangers van Palestina tijdens de laatste verkiezingen slechts ongeveer 18.000 ontvingen, terwijl aanhangers van de bezetter 125.000 ontvingen. Deze laatsten hebben de bezetter gesteund en Amerikaanse militaire steun geëist, ondanks de vele Palestijnse burgerdoden. (Bron: The Guardian, Al Jazeera, Land of Palestine)  

GAZA – Ziekenhuizen worden afgesloten. Granaten van de bezetter hebben op maandag Khan Younis getroffen en 2 ziekenhuizen afgesneden. Ondertussen was de stad getuige van de bloedigste gevechten sinds 1 januari. Het Al-Amal Ziekenhuis en het Al-Khair Ziekenhuis werden ingesloten door tanks als onderdeel van een offensief van de bezetter. Deze is vorige week begonnen om de controle over Khan Younis over te nemen, omdat volgens de bezetter de stad nu het hoofdkwartier is van de verzetsstrijders van Hamas. (Bron: Al Jazeera)  

GAZA – Commandanten bezetter geven verlies oorlog in Gaza toe. The New York Times heeft gehoord van hoge commandanten van de bezetter dat ze de oorlog tegen het Palestijnse verzet aan het verliezen zijn. Het opperbevel twijfelt aan de haalbaarheid op korte termijn van het bereiken van 2 belangrijkste doelstellingen: uitroeien van Hamas en het bevrijden van de gijzelaars. Dit zeggen ze na meer dan 100 dagen oorlog. De controle over Gaza is minder dan verwacht werd. Tevens wordt de vooruitgang belemmerd door een geavanceerdere infrastructuur van Hamas dan de inlichtingenofficieren van de bezetter hadden ingeschat. (Bron: Electronic Intifada) 

MONDIAAL – EU dringt aan op een tweestatenoplossing. Maandag hebben de ministers van Buitenlandse Zaken bij de EU bij de bezetter aangedrongen om ná de oorlog te komen tot een tweestatenoplossing met de Palestijnen. Volgens de EU heeft de verrassende aanval van Hamas op 7 oktober en de verwoestende militaire reactie van de bezetter het Midden-Oosten in een nieuwe onrust gestort. Men vreest voor een breder conflict. (Bron: Al Arabiya) 

GAZA – Palestijns verzet zet zich schrap. Het Palestijnse verzet heeft bevestigd dat ze aanvallen heeft uitgevoerd op leden van het bezettingsleger op verschillende locaties in Gaza. Dit gebeurde toen de bezetter aankondigde dat het bezettingsleger haar operaties in Khan Yunis had verdiept en uitgebreid. De Izz Al-Qassam Brigades hebben beelden uitgezonden van een spionage drone van de bezetter, die naar verluidt buit gemaakt is tijdens een inlichtingenoperatie in de noordelijke Gazastrook. (Bron: Palestine Chronicle) 

GAZA – Ons verhaal … Operatie Al-Aqsa Flood. Hamas heeft haar verhaal uitgebracht met tekst en uitleg over de operatie Al-Aqsa Flood. Het document begint met een uitleg “ … De strijd van het Palestijnse volk tegen de bezetting en het kolonialisme begon niet op 7 oktober, maar 105 jaar geleden, inclusief 30 jaar Brits kolonialisme en 75 jaar jaren van zionistische bezetting. In 1918 bezat het Palestijnse volk 98,5% van het Palestijnse land en vertegenwoordigde 92% daarvan de bevolking van het land Palestina. Terwijl de Joden, wie via massa-immigratiecampagnes naar Palestina gebracht werden in coördinatie tussen de Britse koloniale autoriteiten en de zionistische beweging, slaagden erin de controle over niet meer dan 6 procent van het Palestijnse land te grijpen, ondertussen 31 procent van de bevolking vertegenwoordigend vóór 1948, toen de Zionistische Entiteit werd aangekondigd in het historische land Palestina … “ (Bron: Hamas Media Office, The Palestine Chronicle) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 22.01.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights