Palestijns Nieuws

WEST BANK – Achttien Palestijnen opgepakt. Donderdag zijn 18 Palestijnen opgepakt (‘ontvoerd’) door troepen van de bezetter in het gouvernement Hebron in het zuiden van de bezette West Bank. Bij zonsopgang viel het leger de steden Idhna en Taffuh (ten noorden van Hebron) en het vluchtelingenkamp Al-Arroub binnen. Bij de inval werden veel huizen geplunderd en Palestijnen zonder opgave van reden opgepakt. (Bron: Imemc News) 

GAZA – Volgens de bezetter is er geen honger in Gaza. De bezetter blijft volhouden dat er geen honger- en humanitaire crisis in Gaza is. Daarom is ruim 75 procent van de geplande humanitaire hulp- en bevoorradingsmissie naar Gaza ontzegd. Volgens Ocha zijn slechts 7 van de 29 missies (24 procent) in januari geheel of gedeeltelijk uitgevoerd. Twee extra hulp opdrachten zijn onvolledig gebleven wegens onbegaanbare routes en buitensporige vertragingen bij de controleposten. (Bron: Electronic Intifada) 

PALESTINA – Bezetter zegt dat er geen Palestijnse staat komt. De bezetterspremier heeft donderdag gemeld dat hij niet zal bezwijken voor de druk van de VS om de oorlog in Gaza te beëindigen. Tevens heeft hij aan de VS duidelijk gemaakt, dat de regering van de bezetter een Palestijnse staat niet zal accepteren als onderdeel van de naoorlogse plannen. Volgens de bezetter zal de bezettingsstaat het hele grondgebied ten westen van de Jordaan controleren. Hierbij wordt gewezen naar de West Bank met 3 miljoen Palestijnen. (Bron: Al-Monitor) 

WEST BANK – Houd de bezette West Bank in de gaten. De bezetter rekent erop dat de West Bank uit de spotlights verdwijnt. Dit mag niet gebeuren. Illegale en gewelddadige kolonisten samen met het bezettingsleger plegen massale wreedheden en oorlogsmisdaden in de West Bank. Vanaf 7 oktober zijn 387 Palestijnen gedood. Daarnaast zijn door de voortdurende terreur- en intimidatiecampagne minstens  47.000 Palestijnen opgepakt op de West Bank en Al Quds. De afgelopen 36 uur is de stad Tulkarm belegerd. (Bron: Jewish Voice for Peace (Instagram))

GAZA – Wederom journalist gedood. De bezetter heeft journaliste Heba Alabadlah samen met haar dochtertje Jouri vermoord. Dit brengt het vermoorde journalisten op 106. (Bron: Khaled Beydoun (Instagram)) 

WEST BANK – Drone-aanvallen, massa-arrestaties en vernielingen. Tijdens een militaire grootschalige operatie op de West Bank op woensdag zijn tijdens een drone-aanval van de bezetter 9 Palestijnen vermoord in Nablus en Tulkarm. Tijdens de operatie zijn minstens 1.000 Palestijnen gearresteerd in wat de lokale bevolking een campagne voor ‘collectieve straffen’ noemt. Voor zonsopgang op woensdag 17 januari hebben troepen van de bezetter aanvallen uitgevoerd, gesteund door drone-aanvallen in de steden Nablus en Tulkarm. (Bron: Mondoweiss). 

GAZA – Broer kindericoon vermoord. De medische gezondheidszorg in Gaza-Stad heeft de moord bevestigd van Ahmed al-Durra. Hij is de broer van kindericoon Muhammad al-Durra en is vermoord bij een bomaanslag op het ouderlijk huis in het centrum van Gaza-Stad. Muhammad al-Durra (12 jaar) werd een icoon van de Tweede Intifada, nadat een Franse tv-zender zijn executie in koelen bloede had gedocumenteerd terwijl hij schuilde met zijn vader achter een vat cement. Zijn vader probeerde Muhammad te beschermen tegen de kogels van de bezetter. Zijn dood werd vastgelegd op film door een Palestijnse cameraman. De brute moord heeft vele harten in de wereld gebroken en mensen aangezet tot strijd voor gerechtigheid voor de Palestijnen. (Bron: Land of Palestine (Instagram))

WEST BANK – Palestijnse tiener gedood West Bank. Medische bronnen hebben gemeld aan Al Jazeera dat troepen van de bezetter een 17-jarige Palestijn hebben vermoord door hem in het hoofd te schieten. De jonge man woonde in het dorp al-Mazra’a al-Sharqiyah, noordoost van Ramallah. Hierbij komt het gedode Palestijnen op de West Bank op 369, waarvan bijna 100 kinderen en vrouwen. In het dorp Kafr Nima, ten westen van Ramallah, werd gewond aan zijn dijbeen, toen hij met scherp werd beschoten. (Bron: Al Jazeera)  

GAZA – Palestijnen Khan Younis kunnen nergens heen. Palestijnen die hun toevlucht zoeken in het ziekenhuis van Khan Younis geven aan, dat ze nergens naar toe kunnen. Honderden hebben onderdak gezocht in het Nasser Ziekenhuis, nadat de bezettingstroepen woongebouwen hadden beschoten ‘zonder onderscheid’. Ondertussen drongen de troepen dieper de stad binnen. Bewoners, waaronder lokale journalisten en medisch personeel, hebben aan Middle East Eye laten weten dat donderdagnacht een konvooi tanks van de bezetter optrok naar het zuidelijkste deel van Khan Younis. Hierdoor moesten honderden burgers onderdak zoeken in het Nasser Medical Complex. (Bron: Middle East Eye)

GAZA – Gaza gebombardeerd door spanningen met VS. Vrijdag 19 januari heeft de bezetter het zuiden van Gaza gebombardeerd. Dit kwam nadat de bezetter publiekelijk met bondgenoot VS had gediscussieerd over de mogelijkheid van een Palestijnse Staat. De VS zien dat als de enige weg naar een duurzame vrede. Volgens getuigen werden geweervuur en luchtaanvallen gemeld vrijdagochtend in Khan Younis. Volgens de bezetter zouden hier veel leden en leiders van Hamas zich schuilhouden. Daarom bestookt de bezetter wijk na wijk in de belegerde kust enclave. (Bron: Al Arabiya)

GAZA – EU zegt dat bezetter Hamas heeft gefinancierd. Hoofd Buitenlands beleid van de EU, Josep Borrell, heeft vrijdag gemeld dat de bezetter de oprichting van de Palestijnse verzetsgroep Hamas heeft gefinancierd in een poging de Palestijnse Autoriteit te verzwakken. 
De bezettingspremier heeft de beschuldigingen van zijn tegenstanders en sommige mondiale media ontkend dat zijn regering jarenlang actief bezig is geweest met het stimuleren van Hamas in Gaza. 
Maar Josep Borrell zei tijdens een toespraak aan de Universiteit van Valladolid, dat wel degelijk Hamas werd gefinancierd door de regering van de bezetter in een poging de PA onder leiding van Fatah te verzwakken. (Bron: Al Arabiya) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 19.01.2024 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights