Qur'an

OPINIE – Een zogenoemde ‘omstreden prediker’ mag het land niet in, daar de roeptoeters van rechts hem een ‘haatprediker’ hebben genoemd. Maar een haatzaaier – met mogelijk een woonadres in Duitsland – mag wel ‘het land in’ om de Qur’an te verbranden. Sterker nog, hij wordt bijna rond gereden in een busje met open deuren (zodat hij meteen weg kan) en gefaciliteerd, zodat hij zijn haat actie kan uitvoeren.  

Islamofobie 
Op de site Meld Islamofobie staat het volgende te lezen: “ … Islamofobie is het construeren van een negatieve, generaliserende en essentialistische definitie van Islam die leidt tot het maken van een hiërarchisch onderscheid tussen niet moslims en moslims. Dit gebeurt om de moslims als groep te problematiseren op basis van hun religie …
Ook de site Radar heeft een omschrijving Islamofobie en zegt onder meer “ … Islamofobie is een vorm van uitsluiting die gebaseerd is op angst voor en afkeer van de islam en moslims …  “ en dat de Islam en moslims “ … in toenemende mate in verband gebracht met radicalisering en terreur. Zo komt in kranten het woord ‘islam’ steeds vaker voor in combinatie met ‘radicaal’, blijkt uit een recente analyse van De Groene Amsterdammer. Islamofobie uit zich op allerlei manieren, van discriminatie op de arbeidsmarkt tot scheldpartijen op straat … “ 

In de tijden dat de PVV-leider zijn anti-Islam retoriek in de koelkast heeft gezet, neemt de rechtervleugel van de VVD het over, vooral op X (voorheen Twitter) is het een en het ander te lezen, zoals “ … Het recht op demonstreren mag geen vrijbrief zijn om terroristisch gedachtegoed te verspreiden … “ , “ … De handhaver heeft niet voor niets een uniform aan. En bij een uniform hoort geen uiting van religie … “ en “ … In Nederland krijgt deze haatprediker wat mij betreft géén podium … “ En dit komt allemaal van een en dezelfde woordvoerder van de VVD voor onder meer terrorismebestrijding en NCTV. 

De woordvoerder noemt hier ook de ‘haatprediker’, en neemt meteen een opmerking – dat weer uit de rechtse media gehaald is, van de organisatie Cidi – die de moslims en Islam en Palestijnen in de gaten houdt – dat een tweet de wereld in gooide, dat zaterdag “ … haatprediker Mohamed Hoblos naar de Utrechtse Jaarbeurs … “ zou komen. De tweet gaat verder “ … Hij noemde de slachtpartij van 7 okt ‘een enorme opsteker’. Iemand met zulke walgelijke denkbeelden zou geen podium mogen krijgen om in ons land zijn haat verder te verspreiden … “ 
Men kan zich afvragen of het nu gaat om wat Mohamed Hoblos zegt of dat hij geen afstand heeft genomen van Hamas na 7 oktober. 

De media gaan hierin mee – mogelijk zonder dat men nog nooit een preek van Mohamed Hoblos gehoord heeft (zou men eens moeten doen via bijvoorbeeld YouTube) – en weten te melden dat er een verbod op zijn komst is gelegd door demissionair minister Yesilgöz van Justitie. Volgens een woordvoerder van het ministerie is vrijheid van meningsuiting zeer belangrijk in Nederland, maar er is geen plaats voor mensen die extremistisch gedachtegoed uitdragen. 
Als men luistert naar de preken van Mohamed Hoblos vraag ik me toch echt af, waar dan dat extremistisch gedachtegoed zit. 

Volgens de media zou de prediker geregistreerd staan in het Schengen Informatie Systeem (SIS). Dit systeem is het meest gebruikte en grootste informatie-uitwisselingssysteem voor veiligheid en grensbeheer in Europa. Men kan dit ook de centrale database noemen (CSIS), naast het feit dat elk land mogelijk nog een lokale database heeft (NSIS). 
De vraag is gerechtigd om te stellen wie daar in staat. Zijn dit alleen moslims of ook haatzaaiende Qur’an-verbranders?  

Maar ja, zowel het ministerie van Justitie, als de VVD als de burgemeesters van Utrecht en Arnhem zeggen, dat er in Nederland ruimte is voor dialoog en vrijheid van mening, maar dit lijkt niet altijd op te gaan. Er zou geen ruimte zijn voor het “… oproepen tot geweld en haatzaaien … “. Maar is het verbranden van de Qur’an geen oproepen tot geweld en haatzaaien? Ja, wel degelijk. Het hoort in de categorie geweld, haatzaaien en moslims negatief weg te zetten (Islamofobie). 

Trouw gaat ook mee in de riedel van het inreisverbod van Mohamed Hoblos, want de krant wist te melden dat de komst slecht viel in het rechterdeel van de Tweede Kamer. Sterker nog, ChristenUnie, SGP, BBB, VVD en CDA hebben aangedrongen op het verbod. Dit gebeurde omdat de partijen “ … bang zijn dat hij extremistische uitspraken zal doen die ondermijnend zijn voor de democratische rechtsorde en een dreiging kunnen zijn voor de openbare orde en veiligheid … “ Dit laatste kwam van ANP en het ging over zaken als ‘zal doen’ en ‘kunnen zijn’. Men weet niet eens wat er verteld zou gaan worden.   

Echter het ging niet over de uitspraken over de Islam, maar – zoals Trouw aangaf – “ … die onder meer het geweld van de radicaal-islamitische Palestijnse beweging Hamas verheerlijkt en ook andere moslims oproept dat volmondig te steunen … “ Nu komt de aap uit de mouw: het gaat om Hamas, niet om de Islam. En met ‘kennis’ wordt dan geschreven dat Hamas radicaal-Islamitisch is en dat prediker Hoblos het geweld van Hamas verheerlijkt. 
Maar de krant heeft voor het gemak maar weggelaten dat de oorlog in Gaza niet op 7 oktober is begonnen, maar 75 jaar geleden en dat de moord op zo’n 30.000 Palestijnen zeker geweld is, dat de West Bank momenteel onder aanvallen ligt. Maar ja, het westen is te blind om te zien dat juist het westen (mede) schuldig is aan de bezetting van Palestina door de bezetter. En dat is gebeurd na de Kruisvaarders. 

Islam Omroep legt uit dat er met een dubbele maat wordt gemeten. Op het ene moment – volgens de site – wordt de “ … haatorganisatie Pegida bijna begeleid door de politie … “ om een Qur’an te verbranden en op het andere moment wordt wanneer “ … een conservatieve Islamitische prediker is uitgenodigd … “ zijn komst vooraf verboden. Bij het eerste evenement wordt gezegd, dat vooraf iets censureren niet kan in een vrije samenleving als Nederland, maar dat het wel kan als een Islamitische prediker komt. 

Tenslotte heeft de organisatie van het evenement in de Jaarbeurs, Dawah-Groep, laten weten, dat ze niet op de hoogte was van de registratie in het SIS. Tevens herkennen ze de berichten in de verschillende media niet, zoals de groep Mohamed Hoblos kent. Daarnaast heeft de groep laten weten, dat ze geen voorbeelden kennen waarbij de prediker ”  … zelf als individu ooit concreet in verband is gebracht met, verdacht is geweest van, laat staan vervolgd is voor betrokkenheid in welke vorm dan ook van (het ronselen voor) terrorisme …

Het gaat maar door, al deze ellende richting de Islam en de moslims.  

(Bronnen: Meld Islamofobie, Twitter, Radar, Europese Commissie, NOS, Wikipedia, Trouw, Nu, Islam Omroep, NRC, ANP, Dawah-Groep)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 19.01.2024 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights