Quran Ramadan (© pixabay)

OPINIE – Het is hét land bij uitstek om een Qur’an te verbranden, want in Nederland mag alles. En het vreemde, bovenal, is dat men ook nog toestemming krijgt van een moslim. Juist de burgemeester die zegt dat hij moslim is, geeft toestemming om een Qur’an te verbranden. Het is nauwelijks te bevatten en het moet niet gekker worden. En dan vindt men het gek dat het uit de hand loopt. 

Gespannen boog
De boog kan niet altijd gespannen blijven. Aan de ene kant wordt door vak K niets gedaan aan de genocidale aanvallen in Gaza, maar we staan wel vooraan als Rusland een stap teveel doet. Hé kabinet, dat doet de bezetter van Palestina al meer dan 75 jaar. Maar dan geven jullie niet thuis. 
Volgens de nationale trots der praatprogramma’s is er ‘wrijving’ op de universiteiten. Vind je het gek? Aangeven dat het nu genoeg is als men praat over de aanvallen op de Palestijnen, wordt het geacht niet te passen in het westen. Zeggen dat je achter Hamas staat als verzetsstrijders wordt al helemaal niet gewaardeerd in het ‘vrije’ westen. Maar laat het duidelijk zijn, de boog kan niet altijd gespannen blijven en er komen steeds meer mensen die achter de Palestijnen gaan staan. Tevens zijn er ook mensen die achter Hamas gaan staan, en achter de Houthi’s. 

Ondertussen heeft Nederland wel een mannetje ingezet, een zogenaamde stafofficier, om te laten zien aan de wereld dat we gedwee de As van het Kwaad / Shaytaan volgen. De minister van Defensie kan van alles zeggen, maar Nederland vecht nu echt mee. En op meerdere fronten. In het oosten van Europa leveren we alleen afgedankte F16 vliegtuigen. Aan de bezetter alleen maar ‘moertjes en boutjes van F35’. Tenslotte moet er een onderscheid zijn.

Anti-Islam 
En dan komt het licht van de anti-Islam beweging om een Qur’an te verbranden. Genoeg is genoeg. Meneer Anti-Islam was pissed-off omdat boa’s een hoofddoek mogen dragen. Wat een zielige vertoning. En dan staat half het land op zijn achterste poten, want hij werd aangevallen. Maar hij wist van te voren dat het moment eens zou komen. Goed toch voor hem, staat hij in het middelpunt van de aandacht. Dat is wat hij wilde.
Pegida staat voor ‘Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes’ (Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland) en is begonnen als een Duitse protestbeweging en sinds 2015 ‘aanwezig’ in Nederland. Op de site wordt bijgehouden waar en wanneer Qur’an verbrandingen gehouden worden en verzen uit de Qur’an, die compleet uit de context zijn gerukt, alleen maar om een bepaald negatief imago proberen aan te brengen. Dit betekent dat men niet begrijpt hoe de Qur’an in elkaar steekt . Tevens zijn er promotiematerialen te vinden, zoals winkelwagenmuntjes met de tekst ‘No Islam, just freedom’. Het lijken opruiende teksten.   

Een Qur’an verbranden is geen normale actie in een demonstratie. Het is ophitsen en opruimen en bewust de confrontatie zoeken. Dat weet dat anti-Islam licht ook wel. Als een moslim de Qur’an wil aanraken wast hij minimaal eerst zijn handen, mogelijk doet hij wudu. Tenslotte is het een heilig boek, daar heeft men respect voor. 
De media weten natuurlijk van alles te melden over de anti-Islam ‘demonstratie’ waarbij het anti-Islam licht gewond is geraakt. De burgemeester heeft daarnaast gemeld dat de politie aangevallen en bekogeld werd. Hij geeft aan het ‘verdriet te begrijpen’, maar dat er geen excuus is voor het gebruik van geweld. 
Over dat laatste denken velen op de sociale media toch anders over. Sterker nog, de tegendemonstranten worden geprezen. Volgens de gemeente had Pegida toestemming gekregen om met een man of 10 de Qur’an te verbranden. Het is toch niet te geloven dat er toestemming wordt gegeven door wie dan ook om een Qur’an te verbranden. Stel je voor dat een moslim een Bijbel of een Torah wil verbranden. Ook voor de moslims zijn dit heilige boeken, die niet aangevallen mogen worden. Maar als een moslim het toch zou doen, staat heel Nederland op haar achterste poten. 

Het is jammer dat de burgemeester deze keuze ‘moet maken’, hij gaat tegen zijn eigen geloof in, waarbij hij kiest voor het aardse en niet voor de wet van Allah (swt). Later zal hij hier tegenover Allah (swt) verantwoording af moeten leggen. Volgens de media zouden er flyers hebben gecirculeerd van een Moskee organisatie waarin men opriep tot een tegendemonstratie. En terecht, er moet een tegengeluid komen tegen Qur’an verbrandingen. Dit soort zaken horen niet thuis in Nederland. Een Qur’an verbrandt men niet. Men kan als men niets heeft met de Qur’an ook gewoon met zijn vieze tengels van het heilige boek afblijven. Door te proberen om een Qur’an te verbranden, worden wederom moslims beledigd tot op het bot. 

Demonstratierecht vs strafbare feiten
Volgens een rapport van Amnesty International staat het recht om te demonstreren wereldwijd onder druk. Volgens Amnesty Nederland is juist dit fundamentele recht de zuurstof voor de democratie, het ventiel voor ongenoegen. Maar hoort daar ook een Qur’an verbranding bij, zou ik de organisatie willen vragen.
De site Mensenrechten heeft ook een artikel over het demonstratierecht openbaar gemaakt. Volgens deze site geeft het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens aan dat de overheid een demonstratie mag beperken als dat noodzakelijk is voor “ … de nationale veiligheid, de openbare veiligheid, het voorkomen van ernstige wanordelijkheden en strafbare feiten … “  

De vraag is dan of de Qur’an verbranding hieronder valt. De Universiteit Leiden kwam laatst met een artikel over dit onderwerp. Aangegeven werd dat de Deense en Zweedse autoriteiten de mogelijkheid onderzoeken om de Qur’an verbranding verboden te stellen. Volgens de landen leiden deze ‘demonstraties’ tot spanningen met Islamitische landen, maar zeker ook in eigen land.
Volgens universitair docent Staats- en bestuursrecht, Gert Jan Geertjes, is in Nederland een verbod vooraf niet mogelijk, daar de Grondwet censuur verbiedt. Maar het kan wel op een andere manier, waarbij te denken valt aan “ … het verbod om groepen te beledigen vanwege hun godsdienst … “  Tevens zou men kunnen denken aan het aanzetten van haat.

De heer Geertjes geeft tevens aan dat het wel mogelijk is om een specifieke bepaling over de Qur’an in het Wetboek van Strafrecht te laten opnemen. Hiermee zou het verscheuren of verbranden van de Qur’an verboden kunnen worden. 
Tenslotte heeft demissionair minister van Justitie en Veiligheid Yesilgöz zoiets eerder gedaan – het voorstel ligt bij de Raad van State – om de Holocaustontkenning strafbaar te stellen. Dat betekent dat we aan de slag moeten om hetzelfde te laten gebeuren in verband met verscheuren of verbranden van de Qur’an. 

(Bronnen: Wikipedia, Pegida Nederland, Amnesty Nederland, RTL Nieuws, Mensenrechten, Universiteit Leiden) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 14.01.2024 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights