Nieuwjaarsreceptie 2024

Zoals in de meeste gemeenten, houdt het college in de eerste weken van het nieuwe jaar een nieuwjaarsbijeenkomst. Meestal wordt de nieuwjaarstoespraak uitgesproken door de burgemeester. Woensdagavond 10 januari vond de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Lelystad plaats op het Stadhuis van Lelystad. Tijdens de bijeenkomst was er een optreden van De Boeierband. 

Nieuwjaarstoespraak burgemeester 
In haar nieuwjaarstoespraak heeft waarnemend burgemeester Ineke Bakker vooruitgekeken naar het komende jaar. Daarnaast werd er ook nog even stilgestaan met zaken van het afgelopen jaar. 

Zo gaf de waarnemend burgemeester aan, dat er vele zaken zijn gebeurd. Hierbij valt te denken aan de voortdurende oorlog in Oekraïne, de oorlog in het Midden-Oosten (zonder de namen van de gebieden te noemen) en de aardbevingen in Turkije en Marokko.

Deze zaken hebben ook de gemeenschappen in de gemeente Lelystad geraakt, waar de burgemeester op bezoek is geweest. Daarnaast heeft een gevoel van onmacht en het gevoel van niet gehoord te worden voorgedaan onder mensen. Dit was bijvoorbeeld te merken bij de verkiezingen.  

Mevrouw Bakker heeft gezegd dat de lokale overheid hier iets mee moet doen, zoals reflecteren en de eigen positie als overheid bekijken. Hierbij moet worden afgevraagd of de inwoners de weg naar het stadhuis makkelijk kunnen vinden en of er wel genoeg geluisterd wordt.  

In de afgelopen jaren zijn er vele gebeurtenissen gebeurd, soms mooi, soms minder mooi. Te denken valt aan het bestemmingsplan voor het nieuwe stationsgebied, de eerste officiële en kleurrijke viering Ketikoti. Maar er was ook een gasexplosie aan de Harderwijkerstraat. 

Net als in andere Nederlandse steden kreeg Lelystad te maken met nieuwe en hevige vormen van criminaliteit, zoals explosies bij woningen en drugscriminaliteit. Tevens worden jongeren verleid of aangetrokken om op illegale wijze snel veel geld te verdienen. 

De burgemeester gaf aan dat deze vicieuze cirkel doorbroken moet worden en dat deze vormen van criminaliteit hard aangepakt moeten worden. Dit kan bijvoorbeeld door te voorkomen dat jeugd al op jonge leeftijd in de criminaliteit terecht komt. 

De gehele toespraak is te vinden op de site van de gemeente Lelystad .

(Bronnen: Gemeente Lelystad, Nieuwjaarstoespraak, Flevopost) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 12.01.2024  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights