St Jansdal Lelystad (© Ziekenhuis St Jansdal)

Op Wereldkankerdag wordt aandacht gevraagd voor de groeiende groep mensen die leven met en na kanker. In 2022 is gebleken uit cijfers van IKNL dat zo’n 124.000 mensen de diagnose kanker hebben gekregen. Door dit feit is de groep mensen die leeft met en na kanker gegroeid naar meer dan 850.000 mensen. Van de groep van (ex) kankerpatiënten blijkt zo’n 97 procent op één of meerdere vlakken klachten te ervaren. 

Voor de mensen is zorg aanwezig, maar wordt niet altijd even goed gevonden. Daarom wordt op Wereldkankerdag aandacht gevraagd voor het aanbod en het belang van zorg voor mensen die geraakt zijn door kanker. 

Activiteiten rond 4 februari 
Rond Wereldkankerdag worden door heel Nederland meer dan 100 activiteiten georganiseerd. Zo is er een themadag over vermoeidheid en werk door Stichting Olijf en het IPSO centrum in Capelle aan den IJssel.  

De opzet is dat de activiteiten de mensen helpen om de hulp te vinden die ze nodig hebben. Daarom wordt iedereen op deze dag opgeroepen om aandacht te besteden aan de zorg voor mensen met kanker en om te ontdekken welke hulp in de buurt beschikbaar is.  

Ziekenhuis St Jansdal 
Het ziekenhuis in Lelystad en Harderwijk heeft voor Wereldkankerdag een oncologie zorgmarkt georganiseerd op 2 februari, zowel in Lelystad als in Harderwijk. Als men denkt aan kankerzorg, is er meer dan het ziekenhuis en dat wordt op de zorgmarkt uitgelegd. 

Het zal voor het ziekenhuis de eerste keer zijn dat er een oncologie zorgmarkt wordt gehouden tijdens Wereldkankerdag. Dit komt doordat er veel te bieden is op het gebied van de oncologische zorg en dat is niet alleen binnen het ziekenhuis. 

Hierbij valt te denken aan de samenwerking in zorgnetwerken op het gebied van oncologie, zoals ‘Onco in Balans Noordwest Veluwe’ en ‘Lelystad – Dronten’. Maar er moet meer kenbaarheid aan gegeven worden en laagdrempelig. Vandaar de zorgmarkt. 

Net als in de rest van Nederland neemt het aantal patiënten die behandeld moeten worden voor kanker in het ziekenhuis St Jansdal toe. Op de zorgmarkt zijn zorgaanbieders aanwezig op gebied van voeding, beweging, uiterlijke verzorging. Juist voor mensen die meer willen weten over de mogelijkheden op gebied van de oncologische zorg in de regio. 

Zorgmarkt Lelystad 
Naast de markt in Harderwijk wordt deze ook georganiseerd in het ziekenhuis in Lelystad. Hier zal een maag-darm-leverarts aanwezig zijn en het verhaal over darmkanker vertellen. Tevens is een grote opblaasdarm aanwezig. 

Bezoekers van de zorgmarkt kunnen door de darm lopen en meer informatie krijgen over darmkanker.  Ook Harderwijk heeft een programma en men kan een bezoek brengen aan de wensambulance. 

Tevens zijn regionale inloophuizen en andere zorgverleners beschikbaar voor vragen. Het ziekenhuis heeft laten weten dat de zorgmarkt niet alleen voor de patiënten is maar ook voor de anderen binnen het gezin.  

De zorgmarkt op het gebied van de oncologie is te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur, waarbij de lezingen in de beide ziekenhuizen om 15.30 uur beginnen. Omdat Wereldkankerdag op zondag 4 februari valt, is de zorgmarkt op 2 februari gepland.   

(Bronnen: KWF, Wereldkankerdag, AD) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 13.01.2024) 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights