Dagbesteding Oudere

Op de derde verdieping van woonzorgcentrum Coloriet de Hoven is ‘t Hofje gevestigd. Het is een palliatieve unit waar hospicezorg geboden wordt in een huiselijke sfeer. In ‘t Hofje krijgen mensen in hun laatste levensfase liefdevolle zorg en aandacht die nodig is, als het thuis niet (meer) gaat. Dit gaat met vrijwilligers en zorgprofessionals. Vanaf 1 april 2024 zal de zorg in ‘t Hofje worden overgenomen door Coloriet Wijkzorg. 

Overname van de zorg 
De palliatieve unit ‘t Hofje is al jarenlang een begrip in Lelystad. De inwoners zien de unit als een waardevolle plaats voor mensen in de laatste levensfase. Coloriet wil de palliatieve zorg in ‘t Hofje beter kunnen waarborgen en kiest nu voor een nieuwe werkwijze. 

Dit houdt in dat vanaf 1 april Coloriet Wijkzorg de zorg overneemt in ‘t Hofje. Dit zal gebeuren samen met de vrijwilligers die 24 uur per dag aanwezig zullen zijn in  de unit. Op dit moment wordt de zorg in ‘t Hofje verzorgd door de zorgmedewerkers van Coloriet De Hoven. 

In de nieuwe situatie zal de Stichting Vrienden van ‘t Hofje zich blijven inzetten voor goede hospicezorg. De vrijwilligers in ‘t Hofje worden verzorgd door Welzijn Lelystad, maar de komende periode zal Coloriet de coördinatie van de vrijwilligers overnemen.  

Coloriet sluit met de nieuwe werkwijze aan bij landelijke ontwikkelingen waarbij het streven is naar een zo efficiënt mogelijke inzet van zorgprofessionals. Daarnaast wordt het inzetten van informele zorg en het samenwerken met inwoners steeds gebruikelijker. 

Nieuwe vrijwilligers 
Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de gasten in ‘t Hofje. Het is van groot belang dat er een luisterend oor en een emotionele ondersteuning is, als men weet dat men niet meer beter zal worden. Hiervoor geven de zorgprofessionals de medische zorg. 

Daarnaast zorgen de vrijwilligers voor dat hele belangrijke stukje welzijn in de laatste levensfase. Tevens zorgen de vrijwilligers voor de ondersteuning van de familie en naasten van de gasten. Vrijwilligers krijgen een training palliatieve, terminale zorg.    

Door de inzet van de vrijwilligers en de giften van Stichting Vrienden van ‘t Hofje is ‘t Hofje een thuis voor gasten en naasten. Voor de nieuwe werkwijze is Coloriet Wijkzorg op zoek naar veel nieuwe vrijwilligers.  

Een vrijwilliger verricht geen medische handelingen. Als belangrijkste taak heeft de vrijwilliger ‘er te zijn’ met aandacht, tijd en ondersteuning voor gasten en de naasten. Men helpt bij de persoonlijke verzorging. 

Dit kan gebeuren door te luisteren, door het kopje koffie in te schenken, door samen te lezen of te koken, door de hulp bij de persoonlijke verzorging. Daarnaast kan men gezelschap bieden als de mantelzorger even tijd en ruimte voor zichzelf nodig heeft. 

(Bronnen: Coloriet, Flevopost) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 11.01.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights