Cameraman Gaza

GAZA – Genocidale aanvallen Gaza gaan door. In de tijd dat de genocidale aanvallen op Gaza door de bezetter worden voortgezet, wordt door diezelfde terroristische bezetter een ‘snel verslechterende’ mensenrechtensituatie gecreëerd op de West Bank. Dit komt onder meer door Palestijnse gemeenschappen binnen te vallen, Palestijnen te doden, te verwonden, illegaal te arresteren en te terroriseren. In de afgelopen 13 weken zijn bijna dagelijks Palestijnse huizen en gemeenschappen op de West Bank aangevallen. Hierbij heeft het geweld een hoogtepunt bereikt. (Bron: IMEU)   

GAZA – Volledig verraden door de VS. Meer dan 100 familieleden heeft Yasmeen Elagha verloren bij de aanval van de bezetter op Gaza. Yasmeen Elagha maakt deel uit van een groep van Palestijns-Amerikanen in Chicago die de regering Biden aanklaagd omdat ze niet in geslaagd is om familieleden te evacueren.   
De laatste 3 maanden heeft Yasmeen Elagha – een studente Rechten aan de Northwestern University – gesproken, onderhandeld en gepleit met verschillende instanties voor hulp om haar familie in Gaza in veiligheid te brengen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gemeld dat ze hulp heeft gegeven aan de evacuatie van 1.300 Palestijnse Amerikanen uit de Gazastrook. (Bronnen: Mondoweiss, WBez Chicago)

MONDIAAL – Rechtszaak voor ICC tegen bezetter. Vanaf 11 januari zal het Internationaal Gerechtshof zich bezighouden met een rechtszaak tegen de bezetter, aangespannen door Zuid-Afrika. De beschuldiging is de genocide tegenover het Palestijnse volk. Volgens Zuid-Afrika gaat het niet om het ‘recht op zelfverdediging’, maar de aanvallen op Gaza laat zien dat de bezetter uit is op de vernietiging van het Palestijnse volk. Hierbij wordt verwezen naar het hoge aantal gedode Palestijnen, de aanvallen op ziekenhuizen, de dreigementen om Gaza onbewoonbaar te maken, het verdrijven van de Palestijnen uit Gaza (Bron: RTL Nieuws) Volgens andere sites is het een rechtszaak voor het International Court of Justice. 

MONDIAAL – België mogelijk ook rechtszaak tegen bezetter. Ook België overweegt de gang naar het ICC en zou een onderzoek willen starten naar de gepleegde genocide door de bezetter in de Gazastrook. Volgens de vicepremier moeten er ondertussen voorlopige maatregelen worden genomen. Dit om meer onherstelbare schade en menselijk leed te voorkomen. (Bron: Islam Omroep)

WEST BANK – Schieten op vluchtende Palestijnen. Maandagavond rond 20.30 uur hebben  troepen van de bezetter een stad aan de rand van Tulkarm bestormd terwijl de straten vol waren met mensen. Tijdens de bestorming werd er met zwaar geweervuur geschoten op de woonwijk. Volgens bewoners van Iktaba werd er tijdens de invasie door de bezettingstroepen geschoten ‘op iedereen op straat die probeerde te vluchten’. Daarnaast werd er door speciale troepen van de bezetter het huis van de familie al-Kholi omsingeld, waarbij 3 Palestijnen van ongeveer 20 jaar net buiten het huis werden gedood. (Bron: Mondoweiss) 

PALESTINA – Palestijns leiderschap nu en na de oorlog. In de periode van de genocidale aanvallen van de bezetter tegen de Palestijnen in de Gazastrook, wordt er nagedacht over de toekomst van Palestina. Hierbij zijn tevens gedachten over Hamas en van het Palestijnse leiderschap in bredere zin. Eén van de voorstellen die dominant naar voren komt, is de heropleving van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) met Hamas als partij. Bij de heropleving van de PLO is meer nodig dan Hamas erbij te betrekken, want de Fatah gecontroleerde PA heeft de PLO teruggebracht tot ‘lamgeslagen’. (Bron: Al-Shabaka)

GAZA – Instorting gezondheidssysteem Gaza. Palestijnen hadden al moeite om een kliniek te bereiken aan het begin van de oorlog voor bijvoorbeeld een behandeling voor diabetes. Tegenwoordig is zo’n reis gevaarlijk. Een patiënte met diabetes die naar de kliniek moet in Khan Younis kan door de onveilige situatie niet meer reizen. Daarbij is er ook niet genoeg geld om insuline te kunnen kopen, waarbij tevens veel essentiële medicijnen gewoon niet meer verkrijgbaar zijn. De genocidale oorlog tegen Gaza is ook gericht op de zorg, waarbij frequent op ziekenhuizen wordt geschoten en ziekenhuizen worden binnengevallen. Van de 36 ziekenhuizen in Gaza, zijn er nog maar 15 in functie en dan meestal nog maar gedeeltelijk. Ook heeft de WHO de laatste weken geen toegang tot ziekenhuizen in Noord-Gaza gehad. (Bron: Electronic Intifada)   

GAZA – Journaliste Heba al-Abdallah gedood. Lokale media hebben op dinsdag gemeld dat de Palestijnse journaliste Heba al-Abdellah is gedood bij een aanval door de bezetter. De journaliste was met haar gezin in Khan Younis op het moment dat een vliegtuig van de bezetter het huis bombardeerde. Op dit moment zijn – sinds 7 oktober – minstens 113 journalisten vermoord. In een verklaring van Palestijnse journalisten en mediafiguren in Gaza toont de aanval aan dat de bezetter bezig blijft met het vermoorden van journalisten en het aanvallen van Palestijnse mediaploegen. Het doel wat er achter zit, is de waarheid uit te wissen en te voorkomen dat de oorlogsmisdaden van de bezetter in de openbaarheid komen (Bron: Middle East Eye) 

GAZA – Journalist Ahmed Bdeir gedood. Bij beschietingen van de bezetter op het Al-Aqsa Ziekenhuis (Deir al-Balah) is de Palestijnse journalist Ahmed Bdeir gedood. Een correspondent van Al Arabiya heeft gemeld dat bij een aantal gewonden ledematen geamputeerd moesten worden. Het mediabureau van de regering heeft in een verklaring gemeld dat de bezetter een bewoond huis naast het Al-Aqsa Martelarenziekenhuis heeft beschoten, waarbij 40 mensen zijn gedood en gewond geraakt. (Bron: Al Araby) 

WEST BANK – Palestijnen gearresteerd op de West Bank. Volgens de Commissie voor Gevangenenzaken zijn op woensdag 26 Palestijnen uit verschillende gebieden op de West Bank gearresteerd. Onder de groep zijn voormalige gevangenen en Yasser Rajoub die aan kanker lijdt. De arrestaties waren geconcentreerd in de gouvernementen Ramallah en Bethlehem. Tevens waren er arrestaties in de gouvernementen Hebron, Jenin, Tubas, Tulkarm en Nablus. 
De arrestaties gingen gepaard met wijdverbreide mishandelingen, zware mishandelingen, bedreigingen, tevens wijdverbreid vandalisme en vernieling van huizen en inbeslagname van voertuigen en geld. (Bron: Al Araby) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 10.01.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights