Palestijns Nieuws

GAZA – De bezetter agressie tegen Gaza. De agressie tegen de Gazastrook is de 91e dag ingegaan. De beschietingen gaan door, waardoor er weer tientallen martelaren zijn te betreuren en vele gewonden. De minister van Defensie van de bezetter heeft zijn ‘naoorlogse’ plan gepresenteerd, waarbij geen plaats is voor Hamas of burgerlijk bestuur van de bezetter in de Palestijnse kustenclave. (Bron: Alaraby)  

PALESTINA – Plan ‘dag na de oorlog’ verworpen. Het Palestijnse presidentschap heeft vrijdag laten weten dat de plannen die door de bezetter verspreid worden met betrekking tot de Gazastrook over de zogenaamde dag na de oorlog “volledig worden verworpen”. Het Palestijnse nieuws- en informatieagentschap Wafa heeft gemeld dat er aan toegevoegd was dat het Palestijnse voorzitterschap het duidelijke standpunt nogmaals heeft bevestigd en dat is dat de prioriteit ligt bij het stoppen van de agressie tegen het Palestijnse volk in Gaza, West Bank en Al Quds. (Bron: Alaraby)    

MONDIAAL – Yemen gaat door. Een gewapende onbemande boot, die gelanceerd was vanuit Yemen (het door Houthi’s gecontroleerde deel), kwam binnen een paar mijl van de Amerikaanse marine en commerciële schepen in de Rode Zee, voordat het tot ontploffing kwam. Dit gebeurde enkele uren voordat het Witte Huis en een groot aantal ‘partnerlanden’ een laatste waarschuwing hadden afgegeven aan de door Iran gesteunde verzetsstrijders.De Houthi’s werden gewaarschuwd om de militaire aanvallen te staken of mogelijke militaire actie onder ogen te zien.  (Bron: Khaled Beydoun (Instagram))   

GAZA – Aanvallen ‘Safe zone’ Zuid Gaza. Donderdag heeft de bezetter haar meedogenloze bombardementen op de Gazastrook voortgezet. Hierbij werden verschillende overbevolkte gebieden in het centrum en het zuiden van de strook getroffen. Journalist Maha Hussaini heeft laten weten dat minstens 5 Palestijnen zijn gedood bij een aanval op het huis van de familie Abu Sanjar in Rafah. Rafah ligt in het zuidelijke deel van de Gazastrook, waar honderdduizenden ontheemden worden gedwongen hun toevlucht te zoeken. (Bron: Electronic Intifada)  

MONDIAAL – Donkere wolken boven Rode Zee. De bezetter probeert de onoplettendheid van de VS en westerse landen tegen te gaan, terwijl ze bezig is met een etnische zuivering van Gaza. Dit is een eerste stap in de richting van een “ … Groter Israël … “, waarvan de extreemrechtse politici van dromen. Ondertussen zoeken de VS en de EU naar een exitstrategie in het conflict, wat waarschijnlijk niet in 2024 zal komen. Om de groeiende macht van China tegen te gaan, hebben de VS in september een nieuwe pr-stunt onthuld tijdens de G20-top in India. Het werd IMEC genoemd (India – Middle East – Europe Corridor). (Bron: Middle East Eye) 

MONDIAAL – Verstoring van rechtsgang. Het International Centre of Justice for Palestinians (ICJP) heeft de opmerkingen van de voormalige Britse premier over een Brits politieonderzoek naar oorlogsmisdaden in Gaza veroordeeld. ICJP is een in Groot-Brittannië gevestigde mensenrechtenorganisatie. De organisatie veroordeelt ten stelligste de roekeloze en gevaarlijke taal die Johnson gebruikt. Tevens wordt overwogen een klacht in te dienen over het gedrag van de voormalige premier. Eerder had hij – als premier – zich ook openlijk verzet tegen het onderzoek van het ICC naar vermeende oorlogsmisdaden van de bezetter. (Bron: Free Palestine 1948 (Instagram))

MONDIAAL – Aanklacht tegen Biden, Blinken en Austin (art van 14.11.23). Het Centre for Constitutional Rights in de VS heeft een rechtszaak aangespannen tegen Joe Biden, Antony Blinken en Lloyd Austin voor het verlenen van onvoorwaardelijke steun aan de genocide van de bezetter tegen het Palestijnse volk in de Gazastrook. De rechtszaak, aangespannen door PCHR namens Palestijnse organisaties, Palestijnen in Gaza en Amerikaanse burgers met familieleden in Gaza. Hierbij gaat het om de verantwoordelijkheden van de regering Biden om genocide te voorkomen, volgens internationale wetten en normen. (Bron: Al Jazeera)   

GAZA – Aqsa Ziekenhuis in gevaar. Gisteren gaf dr Ebraheem middels Instagram aan dat het Aqsa Ziekenhuis in direct gevaar verkeerde. Het had er alle schijn van dat de zionistische entiteit een nieuw bloedbad zou aanrichten. In de buurt van het ziekenhuis zouden zo’n 1.000 gezinnen schuilen en in het ziekenhuis zo’n 700 gezinnen. (Bron: Instagram) 

MONDIAAL – Verzetstrijders in Bagdad gedood. Bij een drone-aanval zijn op donderdag in Bagdad Abu Taqwa al-Saidi en 2 andere leden gedood. Abu Taqwa al-Saidi is een plaatsvervangend hoofd operaties van PMF (Popular Mobilisation Forces). PMF wordt door Iran gesteund. Er heeft niemand meteen verantwoordelijkheid opgeëist van de aanval, maar PMF en de Iraakse regering hebben de VS of hun bondgenoten beschuldigd dat ze de aanval hebben uitgevoerd. De aanval trof het hoofdkwartier van de 12e Brigade van de PMF, Harakat Hezbollah al-Nujaba. Dit gebouw staat in de buurt van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken. (Bron: Middle East Eye)   

MONDIAAL – Rechtszaak tegen bezetter bij ICC. Zuid-Afrika heeft op 29 december een procedure aangespannen tegen de bezetter bij het ICC (Internationaal  Gerechtshof. Er is een document opgesteld van 84 pagina’s waarin de bezetter wordt beschuldigd van schendingen van het Verdrag inzake het voorkomen en bestraffen van genocide (het Genocidevedrag). Dit gaat over het offensief van de bezetter dat het sinds 7 oktober voert in de Gazastrook. (Bron: The Rights Forum)

GAZA – Tweede Faseplan voor Gaza. De minister van Defensie van de bezetter en voormalig commandant van het ‘Zuidelijke Commando van het bezettingsleger, Yuav Gallant, heeft gemeld dat de bezetter van plan is om een meer geconcentreerde aanval uit te voeren op het noordelijke deel van de Gazastrook en op de Hamas-leiders in het zuiden van Gaza.  
Hierbij zullen de gevechten in het noorden van Gaza gebaseerd zijn op ‘militaire presentaties ter plaatse’. Ze zullen de basis vormen voor latere voorbereidende fases die ‘op basis van die prestatie’ zullen worden geïmplanteerd. (Bron: Imemc News) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 05.01.2024    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights