Palestijns Nieuws

BEIRUT – Moord op topfunctionaris Hamas vergroot risico. Het plaatsvervangend hoofd van Hamas, Saleh al-Arouri, 57 jaar, is dinsdag vermoord door een drone-aanval in de Libanese hoofdstad Beirut. Volgens Libanese en Palestijnse veiligheidsbronnen is dit gebeurd door ‘Israël’. Tevens geven deze bronnen aan dat door de moordaanslag het potentiële risico van uitbreiding van de oorlog tegen Gaza zich ook zal uitbreiden in de regio. (Bron: English Al Arabiya). 

BEIRUT – Hamas-leider Saleh al-Arouri vermoord in Beirut. Bij een drone-aanval in de zuidelijke buitenwijk van Beirut, Dahiyeh, is dinsdag Saleh al-Arouri, een hoge Hamas-functionaris, vermoord. Met een precisie aanval op een kantoor van Hamas – dit in tegenstelling tot de ‘ongeleide projectielen aanvallen’ op Gaza – zijn 6 mensen om het leven gebracht. 
Martelaar Al-Arouri was plaatsvervangend hoofd van het politiek bureau van Hamas en een van de oprichters van de gewapende vleugel van de Izz Al-Qassam Brigades. Hij leefde in ballingschap in Lebanon na 15 jaar in een gevangenis te hebben doorgebracht. De afgelopen weken heeft hij de rol van woordvoerder van Hamas op zich genomen en aangegeven dat Hamas niet zou praten over een ruilovereenkomst voor de gevangenen. 
Steun en toeverlaat van de bezetter, VS, heeft Saleh al-Arouri in 2015 bestempeld als een ‘mondiale terrorist’ en een beloning op zijn hoofd gezet van 5 miljoen dollar. (Bronnen: Al Jazeera, Al Monitor)

GAZA – Gezondheidszorg Gaza. Door de agressie van de bezetter tegen de Gazastrook is het aantal martelaren gestegen tot 22.313, naast 57.296 gewonden sinds 7 oktober. Het ministerie van Volksgezondheid heeft gemeld dat de bezetter 10 bloedbaden heeft gepleegd tegen families in de Gazastrook. Hierbij zijn de afgelopen 24 uur 128 martelaren gedood en 261 gewond geraakt. De oorlogsvliegtuigen van de bezetter blijven zware luchtaanvallen uitvoeren op de centrale en zuidelijke Gazastrook. Ook op dag 89 van de oorlog heeft de artillerie van de bezetter deelgenomen aan de oorlog. (Bron: Ma’an News) 

GAZA – 89 dagen hongersnood in Gaza met als doel te doden. Woensdag aan het begin van de kabinetsvergadering heeft de Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh bevestigd dat de Gazastrook in een staat is van honger en hongersnood. Hierbij zijn verhalen bekend van zuigelingen zonder melk. Het is een marteling van 89 dagen van hongersdood met het enige doel om Palestijnen te doden. De bezetter raakt de Gazanen met het criminele kanon en berekent zelfs de calorieën die een persoon nodig heeft voor zijn dagelijkse levensonderhoud. Volgens de premier hebben Gazanen hun kracht verloren en zijn ze niet langer in staat om hun uitgemergelde lichamen te dragen. De mensen zijn kwetsbaar geworden voor epidemieën en ziekten. Hongersnoden in de wereld zijn niet te verwijten aan het gebrek aan voedsel, maar aan het onvermogen van mensen om toegang te krijgen tot voedsel. Wat Gaza binnenkomt is maar 8 procent van de behoeften van de burgers. (Bron: Al Araby)

GAZA – Het was een ‘inside job’. Slachtoffers van het Nova Concert van 7 oktober hebben aangegeven dat het ‘inside job’ was. Er wordt een civiele rechtszaak door 42 slachtoffers voorbereid tegen IDF, politie en binnenlandse veiligheidsdienst. De slachtoffers hebben gemeld dat de organisaties ervan wisten en het lieten gebeuren. Ze hebben het erger gemaakt om het te gebruiken om zichzelf tot slachtoffer te maken en op die manier een ‘reden’ te hebben om te kunnen doden. Volgens een onderzoek van de politie zouden veel slachtoffers van 7 oktober zijn gevallen door beschietingen van IDF. (Bron: Instagram (We are Palestine)). 

BEIRUT – Hamasleider Saleh al-Aruri, vermoord in Beiroet. Het plaatsvervangend hoofd van Hamas, Saleh al-Aruri, is vermoord in de zuidelijke wijk Dahiyeh in Beirut, samen met leiders van Izz Al-Qassam Brigades. Hamas heeft laten weten dat de ‘laffe moord’ de voorzetting van het Palestijnse verzet niet zal ondermijnen. 
Uit rapporten is gebleken dat het voornaamste doelwit van de aanval de 57-jarige Saleh al-Aruri was. Hij was plaatsvervangend voorzitter van het politieke bureau van Hamas, en een van de oprichters en commandanten van de militaire vleugel van Hamas, de Izz al-Din al-Qassam Brigades. Hamas moest de identiteit van de andere doden nog bevestigen, maar bronnen hebben aan Mondoweiss laten weten dat onder de doden Samir Abu Amer, een militaire topleider van Hamas in Libanon, en Abu Ahmad al-Aqraa, een hoge leider van Hamas die leiding had van operaties op de West Bank, zich bevonden (Bron: Mondoweiss)

BEIRUT – De eerste aanval op Beirut sinds 2006. Dinsdag hebben zionistische bezettingstroepen Beirut gebombardeerd, waarbij de hoofdstad voor het eerst sinds 2006 rechtstreeks werd getroffen. De drone die het gebied Musharafieh aanviel, heeft de Palestijnse leider Saleh al-Aruri en 6 anderen vermoord. 
De luchtaanval is een duidelijke en onmiskenbare poging van de bezetter om de huidige aanvallen op Gaza te laten escaleren naar een totale regionale oorlog. De aanslag in Beirut volgt de treurige mislukkingen van de bezetter om enige materiële winst in de grondoorlog tegen Gaza te behalen. De aanval op Beirut is een volslagen en laakbare schending van de nationale soevereiniteit van Libanon en tevens van de regio in zijn geheel. Tevens laat de zionistische bezetter zien, dat zijn geen greintje respect heeft voor het internationaal recht. (Bron: Palestine Youth Movement (Instagram)) 

GAZA – Verdeling van Gaza in stammen of clans. Volgens de Palestijnse journalist Suleiman Maswadeh – in een gesprek met de staatsomroep van de bezetter, KAN News – zou de bezetter nadenken over een naoorlogs scenario in Gaza. In het plan wordt overwogen om Gaza te verdelen in gebieden die worden geregeerd door Palestijnse stammen of clans in plaats door één enkele politiek identiteit. 
In het plan dat de bezetter in gedachten heeft, zouden de stammen zorg dragen voor een burgerlijk bestuur van de Gazastrook. Tevens zouden de stammen individuele regelingen hebben met de bezetter. KAN 11 meldt daarbij dat het plan is bedacht door het leger van de bezetter en dat het mogelijk binnenkort aan het oorlogskabinet zal worden gepresenteerd. (Bron: Middle East Eye)

WEST BANK –  Raket afgevuurd op vluchtelingenkamp Tulkarm. Op woensdagochtend heeft  een militaire drone van de bezetter een raket afgevuurd op een gebouw in het vluchtelingenkamp in Tulkarm. Hierbij raakten verschillende Palestijnen gewond. Tevens heeft de bezetter grote schade aangericht aan straten, infrastructuur en gebouwen. 
Volgens mediabronnen heeft de drone een raket afgevuurd op een gebouw in de wijk Abu al-Fool. Het bezettingsleger beweert dat het een gebouw heeft aangevallen waar Palestijnse verzetsstrijders zich bevonden. Echter de meeste gewonden zijn in de omgeving gevallen. Na de aanval met de raket zijn militaire voertuigen – onder meer gepantserde bulldozers – het vluchtelingenkamp binnengevallen. Dit gebeurde vooral in het School Street-gebied en in de wijk Balawna. Tevens werden straten platgewalst. (Bron: Imemc News) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 03.01.2024    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights