Palestijns Nieuws

NEDERLAND – Het lijkt erop dat het censuur virus actief is. Op de Instagramaccount van Khamakar News Agency is de laatste Nieuwsflits Palestina van 30.12.2023 verdwenen. Dit is de 4e Nieuwsflits waarbij de zin ‘From the river, to the sea’ gebruikt is. Met die zin zal het niets te maken hebben, want de andere 3 zijn blijven staan. Bij deze 3 laatste is een foto van de Palestijnse vlag of de vlag van Hamas gebruikt. Niets aan de hand, maar bij de laatste is een foto van Abu Obeida, woordvoerder van Hamas, gebruikt. Dat mag dus niet ! De link is hier te vinden. 

GAZA – Al-Qassam Brigades heeft controle over drone. De Izz Al-Qassam Brigades, de gewapende vleugel van de Islamitische Verzetsbeweging Hamas, hebben gemeld dat ze de controle over hebben genomen van een drone van de bezetter in Beit Hanoun. Via Telegram hebben de Al-Qassam Brigades laten weten dat de drone van de bezetter “ … op een vijandelijke inlichtingen missie was in Beit Hanoun in de noordelijke Gazastrook … “ (Bron: Al Araby)   

WEST BANK – Arrestaties op de West Bank. De bezettingstroepen hebben maandagochtend bij zonsopgang 13 burgers op de West Bank gearresteerd na een inval en een zoekactie. Bij een inval in Hebron is het huis van Mahmoud Iyad Mahmoud Al-Amayreh in de wijk Wad Sud (stad Dura) doorzocht en is Mahmoud Al-Amayreh gearresteerd. Tevens zijn een drukwinkel en huizen doorzocht, waarbij deuren werden ingetrapt en grote schade aan de huizen is aangericht. Vervolgens werd een voertuig en 70.000 Shekel in beslag genomen van de broers Musab, Anas, Suhaib en Jibreen Abdul Azim Abu Turki. (Bron: Ma’an News)

GAZA – Hevige botsingen rond Khan Yunis. De Al-Quds Brigades hebben maandagochtend gemeld dat ze verwikkeld zijn in hevige gevechten met de bezettingstroepen ten oosten en noorden van Khan Yunis. De Al-Quds Brigades, de gewapende vleugel van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), hebben maandag verkondigd dat hun strijders verwikkeld waren in een hevige strijd met de bezettingstroepen, die doorgedrongen waren tot in de gevechtsgebieden ten oosten en noorden van Khan Yunis. De gevechten van de moedjahedien van de Al-Quds Brigades zijn in het ochtendgloren begonnen. (Bron: Al Araby).  

GAZA – Raketaanvallen op Tel Aviv. De Telegraaf heeft gemeld dat Hamas om klokslag middernacht (lokale tijd) raketten heeft afgeschoten op de bezettersstad Tel Aviv. Journalisten van persbureau AFP hebben het luchtalarm gehoord. Tevens heeft de krant gemeld dat de Izz Al-Qassam Brigades de aanvallen zouden hebben opgeëist. Gemeld zou zijn dat de gebruikte raketten “ … dezelfde zijn als waarmee talloze burgers in Gaza zijn vermoord door de bezetter … “ (Bron: Telegraaf) 

GAZA – Blair bemiddelaar bij ontruiming Gaza. Zondagavond heeft Channel 12 van de bezetter gemeld dat de bezetter van plan is om de voormalige Britse premier Tony Blair aan te stellen als bemiddelaar. Deze bemiddelaar moet westerse landen overhalen om Palestijnse vluchtelingen op te nemen na de oorlog. Het blijkt dat Tony Blair vorige week een geheim bezoek aan de bezetter heeft afgelegd met onaangekondigde ontmoetingen. Hierbij werd het idee van bemiddelaar geopperd. De bezetter heeft nog geen officieel commentaar gegeven, maar de Palestijnse facties, Ramallah en Caïro hebben de plannen al afgewezen. (Bronnen: Al Araby, Middle East Monitor)

GAZA – Bombardementen Jabalia uitgebreid. De troepen van de bezetter hebben de afgelopen week de bombardementen op het vluchtelingenkamp Jabalia in Gaza geïntensiveerd. Tevens werden executies in het gebied uitgevoerd. Volgens getuigen was de situatie vorige week verschrikkelijk. Saleh, een 24-jarige ooggetuige uit het vluchtelingenkamp Jabalia, heeft het verhaal van de aanvallen verteld aan Middle East Eye. Hij heeft er aan toegevoegd dat 20 huizen werden verwoest met de bewoners er nog in. (Bron: Middle East Eye (Instagram)).   

Al Quds – Palestijn neergeschoten in omgeving Al Quds. De bezettingssoldaten hebben op zondagavond in de stad Sawahra – ten zuidoosten van het bezette Al Quds – het huis van Mo’tasem Awisat bestormd, waarbij Mo’tasem werd neergeschoten en ontvoerd. Dit zou gebeurd zijn na een vermeende steekpartij. Tijdens de inval hebben de bezettingssoldaten verschillende leden van de familie aangevallen en gewond. Tevens is er buitensporige schade aan meubels en bezettingen aangericht. In de stad Jabal Al-Mukabbir werd Adam Yousef Awisat ontvoerd. Tevens werd de stad At-Tour, ten oosten van Al Quds, binnengevallen, waarbij veel Palestijnen zijn aangevallen (Bron: Imemc News) 

GAZA – Raketcommando en controlesysteem Hamas volledig operationeel. Ondanks 3 maanden van bombardementen en grondinvasies tegen de belegerde Gazastrook, is het commando- en controlesysteem van de Palestijnse verzetsbeweging Hamas nog steeds operationeel. Dit komt van de media van de bezetter na de laatste raketoperatie van de verzetsgroep. Op de nieuwswebsite Walla (onderdeel van The Jerusalem Post) heeft maandag een hoge militaire analist van de bezetter gemeld dat Hamas zijn commando- en controlesysteem niet heeft verloren. De mededeling kwam nadat Hamas aan het begin van het nieuwe jaar een spervuur van raketten had afgevuurd op de bezette gebieden. Er werd aan toegevoegd dat Hamas over de capaciteiten beschikt om lange afstandsraketten te lanceren. (Bron: Press TV) 

GAZA – Hamas-hoofdkwartier in zuiden Gazastrook bestormd. Het bovenstaande bericht staat in contrast met een eerder artikel in de Nederlandse media. Volgens een artikel van gisteren in de Telegraaf zou de bezetter een hoofdkwartier van de Palestijnse Hamas in Khan Yunis hebben bestormd. Tevens zou hier de inlichtingendienst van de “ … organisatie gevestigd geweest zijn … “  De bezetter vermoedt dat Hamas-leider Yaḥyá al-Sanwār zich schuil zou houden in een ondergronds tunnelnetwerk onder Khan Yunis. Daarnaast zouden er ook nog gijzelaars worden vastgehouden. (Bron: Telegraaf) 

GAZA – Rol Nederland bij corridor. De bezetter zou bereid zijn om schepen ‘onmiddellijk’ hulp te laten leveren aan Gaza. Dit zou gebeuren als onderdeel van een voorgesteld plan over een maritieme corridor vanuit Cyprus. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken van de bezetter zouden Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Griekenland hierin een rol kunnen spelen. 
Deze landen zouden schepen hebben, die direct kunnen aanmeren aan de kust van de Gazastrook, daar Gaza niet over een haven met diepere wateren beschikt. Van dit plan zou meer verwacht worden dan dat er hulp via bezettingshavens naar het Palestijnse gebied zou gaan. (Bron: Telegraaf) 

GAZA – Oorlog duurt 6 maanden. Maandag kwam een melding van een functionaris van de bezetter dat de troepen die teruggetrokken zijn uit Gaza, klaar staan om hun plaatsen in te nemen aan de noordgrens met Libanon. Aangezien de komende 6 maanden van cruciaal belang zijn, zal de bezetter niet toestaan dat de situatie aan het Libanese front zal voortduren.
De volgende fase van de oorlog zal 6 maanden duren en volgens de krant Haaretz zijn de bezettingsstrijdkrachten in Gaza klaar om naar het noordfront te verhuizen. (Bron: Ma’an News) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 01.01.2024 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights