Abu Obeida

NEDERLAND – Het jaar 2023 wordt afgesloten met een zwaar gemoed, een slecht gevoel. Het is voor de eerste keer dat een genocide ‘volledig life’ gevolgd kan worden. Dit gebeurt rechtstreeks uitgezonden op tv en de sociale media. Er is een genocide aan de gang op 2.3 miljoen Palestijnen die leven onder bezetting en blokkade in Gaza. 84 dagen lang zijn er dagelijks bombardementen. Daarbij wordt tegenwoordig ook honger als oorlogswapen ingezet. 
Maar niemand die ingrijpt, sterker nog, we worden dagelijks gedwongen om de genocide te accepteren, zelfs om de genocide te rechtvaardigen. En dit met steun van Nederlandse politici. De Nederlandse media nemen dagelijks de propaganda van de bezetter over. Er is nog geen enkele media geweest die het eerlijke verhaal over Gaza heeft verteld. Het verhaal van 16 jaar blokkade, een gevangenis voor 2.3 miljoen mensen, mondjesmaat toelaten van voedsel, water en medicijnen. (Bron BDS Nederland)   

GAZA – Onderzoek: IDF verzamelt informatie sociale media 7 oktober. Een nieuw onderzoek door The New York Times heeft details onthuld van de aanval door Palestijnse verzetsstrijders op 7 oktober. Volgens de Amerikaanse krant zou het leger van de bezetter op de dag van de aanval een gebrek aan wapens hebben gehad en een slechte organisatie. Dit heeft bezettingssoldaten aangezet om inlichtingen te verzamelen uit berichten op sociale media. Tevens hebben ze gecommuniceerd via WhatsApp. 
Het onderzoek zou aangeven dat de strijders van de Qassam Brigades op meer dan 30 plaatsen het afscheidingshek hebben doorbroken en snel naar nederzettingen zijn gegaan. Ondertussen had het IDF geen georganiseerd actieplan in het geval van een grootschalig offensief vanuit Gaza. (Bron: Ma’an News) 

GAZA – De Palestijnse journalist Hadrous vermoord. De Palestijnse journalist Jaber Abu Hadrous werd samen met zijn gezin vermoord doordat het familiehuis in het vluchtelingenkamp Nuseirat werd gebombardeerd. Dit betekent dat 104 journalisten in 86 dagen zijn gedood. (Bron: Khaled Beydoun) 

MONDIAAL – In het VK zijn afgelopen week 2 prominente solidariteit activisten gearresteerd. In het Verenigd Koninkrijk zijn 2 van de meest prominente solidariteit activisten van het VK afgelopen week gearresteerd. Ze hadden aangegeven het Palestijnse recht te steunen om zich tegen de bezetter te verzetten. De oprichter van de Scottish Palestine Solidarity Campaign, Mick Napier, werd zaterdag door de politie opgepakt tijdens een protest in Glasgow. In zijn toespraak zei Napier, dat hij het eens is met het Palestijnse recht om zich te verzetten op de manier die zij kiezen.
Tony Greenstein, een antizionistische auteur, is woensdagochtend in zijn huis gearresteerd door de anti-terreurpolitie. Hij is ondervraagd over een bericht op X, waarin hij schreef dat hij de Palestijnse verzetsgroep Hamas tegen de bezetter steunt. Duidelijk blijkt wederom dat dit een aanval is op de vrijheid van meningsuiting. (Bron: Electronic Intifada)   

GAZA – Media gebruikt tactiek om genocide mogelijk te maken. De verwijzing in de westerse media naar het ‘door Hamas geleide’ Ministerie van Volksgezondheid is een andere dehumaniserende tactiek die de genocide door de bezetter mogelijk maakt. De flagrante hypocrisie van de westerse media – die steeds het heeft over terrorisme of antisemitisme in plaats van de Palestijnse strijd voor bevrijding – laat duidelijk zien dat de levens van de bezetter waardevoller zijn dan Palestijnse levens. Een voorbeeld hiervan is het steeds maar verwijzen naar het Ministerie van Volksgezondheid in Gaza als ‘door Hamas geleid’. Deze gebruikte kreet is terug te vinden onder meer bij de BBC, CNN en de New York Times. Het is een terminologie die bedoeld is om Palestijnen te demoniseren en onbewust de sympathie van de lezers af te leiden van het gruwelijke en stijgende Palestijnse dodental. Op deze manier moet de strijd van de bezetter worden gerechtvaardigd en de genocide in Gaza. (Bron: Mondoweiss)

MONDIAAL – India verbiedt pro-Palestijnse demonstraties. In India zijn pro-Palestijnse demonstraties verboden in Kashmir. Tevens mogen imams in de Moskee niets zeggen over Gaza. Dit komt omdat de meerderheid van de bewoners van Kashmir moslim zijn en vergelijkingen met Palestina zullen het verzet aanzetten in opstand te komen tegen de bezetting van Kashmir (Bron: Khaled Beydoun) 

GAZA – Honderd Palestijnen gedood in centraal Gaza. De afgelopen 24 uur zijn minstens 100 Palestijnen gedood en 158 anderen gewond geraakt bij aanvallen van de bezetter in het centrale deel van de Gazastrook. Het bezettingsregime heeft haar grondoffensief in het belegerde gebied geïntensiveerd. 
Tanks van de bezetter zijn de afgelopen dagen dieper bepaalde districten in Gaza binnengedrongen. De Palestijnse Rode Halve Maan (PCRS) heeft beelden geplaatst van het Nasser-ziekenhuis in Khan Yunis, waarop ambulances te zien zijn, die te midden van vernielde straten opereren en gewonde kinderen vervoeren (Bron: Press TV)  

GAZA – Getuigenissen spreken van mishandeling, marteling en executies. Uit getuigenissen is gebleken dat er sprake is van mishandeling, marteling en executies in het noorden van Gaza. De oorlog vol genocide van de bezetter tegen de belegerde Gazastrook heeft geresulteerd in een van de ergste aantallen burgerslachtoffers in de moderne geschiedenis. De aantallen zijn vele malen groter dan het dodental bij aanvallen uitgevoerd door Daesh in Irak en Syrië. Ondertussen blijven de verhalen van de wreedheden die in het noordelijk deel van de Gazastrook zijn begaan, onverteld. 
De bezetter houdt vol dat het noorden van Gaza is ‘schoongemaakt’, hoewel de woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid, Ashraf al-Qudra, verklaringen heeft afgelegd dat nog steeds honderdduizenden vastzitten in het noorden, zonder ziekenhuizen en andere essentiële diensten. 
Uit verhalen blijkt dat gevangenen continu werden geslagen en constant een blinddoek moesten dragen. De handen waren vastgebonden en enkelen konden lopen, daar bij anderen de botten waren gebroken. (Bron: Press TV) 

WEST BANK – Tien Palestijnen ontvoert in Al-Jalazoun. Bezettingssoldaten hebben zaterdagochtend 10 Palestijnen ontvoerd uit hun huizen in het vluchtelingenkamp Al-Jalazoun, ten noorden van Ramallah. Militaire voertuigen drongen het vluchtelingenkamp binnen, waarna de bezettingssoldaten tientallen huizen bestormden en plunderen. Tevens werden verschillende Palestijnen ondervraagd. Daarnaast zijn 4 jonge mannen en een jonge vrouw (Sojoud Sama’da) opgepakt, voor een aantal uren vastgehouden, waarna ze vrij gelaten werden. (Bron: Imemc News).   

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 30.12.2023

2 gedachte over “Nieuwsflits Palestina 30.12.2023 ‘From the river, to the sea’  ”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights