Palestijns Nieuws

WEST BANK – Wetsvoorstel Knesset om Al Jazeera-kantoren sluiten. Bezetter Knesset-lid Soekot heeft een wetsvoorstel ingediend om Al Jazeera in Al Quds en West Bank te sluiten. Dit omdat de bezetter niet kan toestaan dat ‘een kanaal dat Hamas steunt vanaf haar grondgebied uitzendt’. Shin Bet en bezettingsleger hebben het wetsvoorstel gesteund, daar Al Jazeera gevoelige plaatsen onthult en activiteiten bezetter blootlegt. (Bron: Ma’an News)  

GAZA – Al-Qassam valt 7 militaire voertuigen bezetter aan. De Al-Qassam Brigades hebben 7 voertuigen van het bezettingsleger aangevallen. De doelwitten zijn aangevallen met ‘Al-Yassin 105’ granaten en ‘Al-Shawaz’ raketten. Dit gebeurde in de gebieden Al-Tuffah en Al-Daraj in Gaza-Stad. Een bulldozer van de bezetter is aangevallen met een ‘Al-Yassin 105’ granaat in het vluchtelingenkamp Al-Bureij. (Bron: Ma’an News)

GAZA – Palestijnen kunnen nergens heen door uitbreiding oorlog naar vluchtelingenkampen. Duizenden Palestijnen hebben geen veilige schuilplaats meer nu de bezetter het grondoffensief heeft uitgebreid. De uitbreiding is naar de weinige overgebleven overvolle vluchtelingenkampen in de Gazastrook, waarbij reeds tientallen mensen zijn omgekomen. Woensdag zijn mensen gevlucht uit verschillende bebouwde vluchtelingenkampen in het centrale deel van het belegerde gebied. Ondertussen heeft de bezetter de zware bombardementen op de vluchtelingenkampen Bureij, Nuseirat en Maghazi voortgezet. (Bron: Press TV) 

GAZA – Het Palestijnse verzet slaat terug tegen de invasie in Gaza. Het Palestijnse verzet blijft zich verzetten tegen de bezettingsmacht. De dappere strijders van de Al-Quds Brigades hebben ernstige verliezen toegebracht aan de bezettingsmacht, voertuigen en strijdkrachten. Tijdens een recente operatie bombardeerde het Palestijnse verzet Nahal Oz met een spervuur van 107 raketten en mortiergranaten. Ondertussen vochten de Al-Quds Brigades met antitankraketten, machinegeweren en mortiergranaten tegen de bezettingsmacht, die ten oosten en ten westen van Khan Younis probeerde op te rukken. In de wijk Sheik Radwan van Gaza-Stad werden 2 militaire voertuigen van de bezetter met succes aangevallen met RPG-granaten (Bron: English Almanar)   

GAZA – Foto van Mohammed Deif. Voor de zoveelste keer schijnt – volgens de Telegraaf – de tv van de bezetter een foto van Hamas-kopstuk Mohammed Deif hebben getoond. Volgens de gegevens zou het gaan om een van de weinige beelden van de Hamas-leider. Bij een eerdere aanval, jaren geleden, van de bezetter zou de Hamas-leider een oog hebben verloren. Tevens geeft de krant aan dat de verzetsstrijder een van de grootste doelwitten van de bezetter is.  (Bron: Telegraaf) 

MONDIAAL – ‘Mars van de kinderen’ roept ICC op tot onderzoek. Woensdag heeft een diverse groep demonstranten, waaronder kinderen en hun families, gedemonstreerd voor het ICC (Internationaal Strafhof) in Den Haag. Hierbij ging het om het tonen van hun onvoorwaardelijke en onwankelbare steun voor de Palestijnse zaak. Tevens werd er opgeroepen tot een onmiddellijk onderzoek naar de wreedheden van de bezetter tegen de Palestijnen in de belegerde Gazastrook. De deelnemers aan de protestbijeenkomst – ook wel ‘Mars van de kinderen’ genoemd – liepen van station Den Haag naar ICC. Hierbij werden slogans gescandeerd als ‘ICC, doe je werk’, ‘Bevrijd Palestina’ en ‘Staakt-het-vuren nu’ terwijl met Palestijnse vlaggen werd gezwaaid (Bronnen: Press TV, English Almayadeen) 

GAZA – Dag 83 van oorlog tegen Gaza. Tientallen burgers zijn gedood en anderen zijn gewond geraakt – meestal kinderen en vrouwen – bij een reeks aanvallen door bezettingsvliegtuigen bij zonsopkomst op 28 december op verschillende locaties in de Gazastrook. Bij een bombardement op Deir al-Balah en het vluchtelingenkamp Maghazi zijn een aantal doden en gewonden gevallen. De bezetter heeft doelbewust een civiele auto beschoten. De auto vervoerde gewonde mensen uit Deir al-Balah en door de aanval zijn alle inzittenden gedood. Tevens zijn 7 burgers gedood bij een aanval op een huis in het vluchtelingenkamp Nuseirat in de centrale Gazastrook. De bezettingstroepen hebben woensdagavond een gruwelijk bloedbad aangericht in de buurt van het Al-Amal Ziekenhuis in Khan Yunis, waarbij minstens 30 mensen zijn omgekomen. (Bron: Al Quds) 

WEST BANK – Invallen bezetter zijn bedoeld om West Bank volledig te ‘herbezetten’. Volgens Mustafa Barghouti, algemeen secretaris van Palestinian National Initiative, tonen de toenemende invallen op de West Bank aan dat het een poging van de bezetter is om het gebied ‘volledig’ te herbezetten. Aan Al Jazeera heeft Mustafa Barghouti verteld dat de PA gemarginaliseerd wordt, beroofd van al haar autoriteiten en er geen veiligheidscontrole door de PA is, doordat de bezetter alle steden binnenvalt. Het is een duidelijke boodschap – zo meldde hij – van de bezetter dat er geen plaats meer is voor welke onafhankelijke Palestijnse autoriteit dan ook. De bezetter bezet de West Bank opnieuw, zoals hij Gaza probeert te herbezetten. ( Bron: Al Jazeera)

GAZA – Leger bezetter bereidt zich voor op nieuwe fase van oorlog tegen Gaza. De legerchef van de bezettingsmacht heeft de volgende fase van de oorlog bevestigd. Hierbij zal de bezettingsmacht verder Gaza binnentrekken. In eerste instantie was het noorden van Gaza het doelwit, nu ligt de concentratie op Khan Yunis. Aangezien het gebied dichter bevolkt is, zullen meer troepen nodig zijn. Ondertussen blijven de VS druk uitoefenen om het aantal burgerslachtoffers terug te dringen. (Bron: Al Jazeera)   

WEST BANK – Troepen bezetter doden een Palestijn in Ramallah. Bezettingstroepen zijn donderdagochtend het centrum van de stad Ramallah binnengevallen. Bij het schieten met scherp hebben de troepen van de bezetter de 23-jarige Hazem Abdul-Fattah Qattawi vermoord. Verschillende legervoertuigen waren het Al-Manara-gebied in het centrum van Ramallah binnengevallen. (Bron: Imemc News) 

GAZA – Organen Palestijnse doden worden gestolen. Het mediabureau van de Overheid van Gaza heeft aangegeven dat van de lichamen die werden teruggestuurd bij de grensovergang Karam Abu Salem, organen zijn verwijderd. Volgens de woordvoerder is dit een complete minachting voor de waardigheid van de lichamen van de Palestijnse martelaren. Bij onderzoek van de lichamen is duidelijk gebleken dat de kenmerken van de doden sterk waren veranderd, wat een duidelijke indicatie is dat de bezetter vitale organen van de lichamen heeft gestolen. Volgens het mediabureau is dit niet de eerste keer dat de diefstal van organen is ontdekt. Eerder heeft de bezetter lichamen in Jabalia opgegraven, lichamen gestolen en daar organen uit verwijderd. Daarnaast heeft de bezetter nog steeds talloze lichamen uit de Gazastrook in bezit. (Bron: Zwolle.4Palestine (Instagram) via Al Jazeera)

WEST BANK – Zes doden bij operatie bezetter in West Bank. Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zijn woensdagochtend 6 Palestijnen gedood, waaronder één minderjarige. Tijdens de operatie van de bezettingsmacht in het noorden van de West Bank zijn ook verschillende gewonden gevallen. De gewonden zijn naar het Thabet Thabet overheidsziekenhuis in Tulkarm gebracht. Persbureau Wafa voegt er aan toe dat de 6 Palestijnen zijn gedood door een drone-aanval van de bezetter op het vluchtelingenkamp Nur Shams in Tulkarm. De Palestijnse Rode Halve Maan hebben de bezettingstroepen de ambulances ongeveer één uur tegengehouden om de gewonden te bereiken. Na de drone-aanval hebben troepen van de bezettingsmacht Tulkarm en het vluchtelingenkamp Nur Shams bestormd. Nur Shams is de thuisbasis van bijna 14.000 Palestijnse vluchtelingen die officieel zijn geregistreerd door het United Nations Relief and Works Agency (Unrwa). (Bron: Middle East Eye). 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 28.12.2023  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights