Hamas

MONDIAAL – Japan kondigt sancties aan tegen 3 Hamas-leiders. Volgens de Japanse kabinetschef Yoshimasa Hayashi zal Japan sancties opleggen aan betalingen en financiële transacties van 3 hooggeplaatste Hamas-leden en de activa van hen bevriezen. De 3 Hamasleden – die niet bij naam zijn genoemd – zouden volgens Japan betrokken zijn geweest bij de slag om Toufan al-Aqsa op 7 oktober. Tevens gaf de Japanse woordvoerder aan dat de 3 Hamas-leden in zo’n positie verkeren, om fondsen te gebruiken om ‘terroristische activiteiten te kunnen financieren’. 
Het dagblad van de bezetter heeft de 3 namen vrijgegeven en gaf aan dat het ging om Yahya Sinwar, Muhammad Deif en Marvan Issa. Daarnaast heeft Japan gemeld dat de sancties – waaronder bevriezing van tegoeden, betalingen en overdrachten – komen bovenop de sancties die een paar weken zij opgelegd aan 9 andere hoge Hamas-functionarissen (Bron: Ma’an News) 

GAZA – Khan Younis en Centraal Gaza hele nacht onder beschietingen. Op dag 81 hebben de gevechtsvliegtuigen van de bezetter hun voortdurende bombardementen voortgezet op alle gebieden van de Gazastrook. Hierbij zijn tientallen martelaren en honderden gewonden te betreuren. De bezetter heeft 25 bloedbaden gepleegd, waarbij binnen 24 uur 250 martelaren omkwamen en 500 gewonden vielen.  
De gehele nacht zijn er beschietingen uitgevoerd in de regio in de buurt van het Nasser Medical Complex in Khan Yunis. Bij een aanslag op het huis van de familie Najjar in Qizan al-Najjar, ten zuiden van Khan Yunis zijn 2 doden gevallen, een aantal burgers raakten gewond en nog een aantal mensen vermist. 
Tevens hebben gevechtsvliegtuigen een huis van de familie Abu Rizqa gebombardeerd in de Nederlandse wijk ten westen van de stad. (Bron: Ma’an News)

WEST BANK – Volgens gegevens zijn 2 Palestijnen gedood op de bezette West Bank op dinsdagochtend. Ahmad Yousef Yaghi (17) en Ibrahim Majid Abdel Majeed (31) werden gedood door de troepen van de bezetter in het vluchtelingenkamp al-Fawwar op de bezette West Bank. Persbureau Wafa voegde er aan toe, dat één persoon gewond is geraakt bij de aanval. Tevens zijn er nachtelijke invallen geweest in Bethlehem, Tulkarm en Qalqilya. (Bron: Middle East Eye)

GAZA – Burgers van Gaza zijn een ‘menselijk schaakbord’ geworden. Volgens Gemma Connell van VN Ocha is het een ‘menselijk schaakbord’ in Gaza waarin duizenden mensen, die al vele malen ontheemd zijn, weer op de vlucht zijn en er geen garantie is dat een bestemming veilig zal zijn. 
Maandag heeft ze geschreven over het Al-Aqsa ziekenhuis in centraal Gaza. Wat ze heeft gezien beschreef ze als een ‘absoluut bloedbad’. In het ziekenhuis konden vele gewonde mensen niet behandeld worden, omdat het ziekenhuis ‘absoluut overbelast’ was. 
Mensen zijn naar het zuiden vertrokken met matrassen en al hun bezittingen in busjes, vrachtwagens en auto’s om te proberen om een veilige plek te vinden. (Bron: Middle East Eye). 

GAZA – Hamas heeft de recente toespraak van de premier van de bezetter over zijn werk met andere landen bij het uitvoeren van een vrijwillig emigratieplan voor de Palestijnen uit de Gazastrook beschreven als een ‘belachelijk plan’. Volgens Hamas waren de opmerkingen van de bezetter een poging om illusies openbaar te maken om op die manier de agressie tegen Gaza te kunnen verlengen, omdat de bezetter er niet in geslaagd is om zijn doelen te bereiken. 
Hamas heeft gemeld dat het veerkrachtige Palestijnse volk de beslissende afwijzing heeft bevestigd van elk plan dat bedoeld is om de Palestijnen te verdrijven of hen te dwingen Gaza te verlaten. De enige keuze is om standvastig in hun land te blijven. (Bron: english.palinfo.com) 

GAZA – Rode Halve Maan-gebouw Khan Yunis aangevallen. Dinsdag 26 december zijn meerdere ontheemden gewond geraakt door een artilleriebombardement van de bezetter. De aanval was gericht op het hoofdkwartier van de Palestijnse Rode Halve Maan in de stad Khan Yunis.  
Volgens een woordvoerder was het bombardement gericht op de bovenste verdiepingen van het gebouw. In de bovenste verdiepingen schuilden veel gewonden ondanks de schaarste aan medische voorraden en een tekort aan brandstof. Ondertussen arresteerde de bezettingsmacht medisch personeel en bracht het personeel naar onbekende bestemmingen. (Bron: Quds News Network) 

WEST BANK – Vernielingen gemeld in Furush Beit Dajan, Deir Ballut. Het VN-bureau van OCHA heeft een melding gedaan van vernielingen in Furush Beit Dajan en gisteren in Deir Ballut, op de bezette West Bank. 
Volgens een woordvoerder worden de gesloopte bouwwerken geclassificeerd als woongebouwen, “ .. levensonderhoud gerelateerd, dienstgerelateerd of onderdeel van infrastructuur … ”. Sinds het begin van 2023 zijn op de West Bank 1.094 gebouwen gesloopt en zijn minstens 2.127 Palestijnen ontheemd geraakt (Bron: Al Jazeera)

GAZA – Honderden slachtoffers Gaza op dag 81. Ook op dinsdag 26 december ging de bezetter door met het afvuren van raketten en granaten op tientallen gebieden in verschillende delen van de Gazastrook. Hierbij kwamen honderden Palestijnen om het leven en raakten gewond.  
Raketten en granaten van de bezetter hebben in Jabalia en het vluchtelingenkamp Jabalia veel huizen en gebouwen getroffen, waarbij tientallen slachtoffers vielen. 
In Gaza-Stad is een raket afgevuurd op het huis van de Palestijnse journalist Hamza Hammad, waarbij verschillende leden van zijn familie zijn omgekomen. (Bron: IMEMC News) 

GAZA – De bezetter heeft vanochtend een supermarkt in Gaza gebombardeerd. Hierdoor wordt het bewijs sterker dat de bezetter ‘honger’ als oorlogswapen inzet. Telkens wordt hulp geblokkeerd en worden infrastructuren gebombardeerd, zoals bakkerijen, supermarkten en waterleveranciers. (Bron: Rosy Pirani (Instagram))

PALESTINA – De bezetter gebruikt administratieve detentie om Palestijnen uit ‘48 te terroriseren. Sinds 7 oktober worden in Palestina van ’48 ten minste 7 Palestijnen in administratieve detentie vastgehouden. Dit is een ongekende maatregel die gebruikt wordt om politieke uitingen te onderdrukken.
Het is een bezetterspraktijk waarbij Palestijnse gevangenen zonder aanklacht of proces worden vastgehouden. De langste periode voor een enkel besluit tot administratieve detentie is 6 maanden. Echter in de praktijk is er geen limiet aan het aantal keren dat dezelfde persoon mag worden vastgehouden, continue of met enkele pauzes. Om deze reden wordt administratieve detentie aangemerkt als detentie voor onbepaalde tijd. (Bron: Mondoweiss). 

GAZA – Bezettingsgeneraal doodde eigen burgers op 7 oktober en heeft daarover gelogen. Media van de bezetter heeft video- en getuigenverslagen gepubliceerd. Hierin worden nieuwe details onthuld over de strijdkrachten die de eigen burgers op 7 oktober hebben gedood in de kibboets Be’eri. Deze week heeft Channel 12 nooit eerder getoonde beelden openbaar gemaakt van een tank van de bezetter die vuurde op een burgerwoning in een nederzetting.
Dit nieuwe bewijsmateriaal toont aan dat de commandant die verantwoordelijk was, brigadegeneraal Barak Hiram, tegen een journalist heeft gelogen over wat er gebeurde in de kibboets. Dit is een poging van een hoge militair om het hele voorval in de doofpot te stoppen met medeplichtigheid van de media.  
De generaal wordt niet vervolgd, maar krijgt een nieuwe rol als commandant van de Gazadivsie. Dit is de legerbrigade van de bezetter die door de Palestijnse verzetstrijders op de vlucht is gejaagd. (Bron: Electronic Intifada)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 26.12.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights