Jaar van het Bos

Half november heeft Staatsbosbeheer een artikel op haar site geplaatst. In het artikel werd aangegeven dat tijdens de nationale viering van de Boomfeestdag, het Jaar van het Bos werd aangekondigd. Dit werd gedaan door de minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal, en de directeur Staatsbosbeheer, Sylvo Thijsen. 

Jaar van het Bos 
Het initiatief van het Jaar van het Bos heeft te maken met het 125-jarig bestaan van Staatsbosbeheer in 2024. Het doel van het Jaar van het Bos is het benadrukken van de waarde van bomen en tevens het vergroten van het bewustzijn over het belang van duurzaam bosbeheer.  

De directeur van Staatsbosbeheer Sylvo Thijsen gaf in zijn toespraak aan dat het bos een huis is van enorme rijkdom aan leven. De mens voelt zich verbonden met dit rijke leven. Zo hebben vele boswachters het werk gedaan van beschermen en uitbreiden. 

Daarnaast zijn de generaties boswachters bezig met het duurzaam benutten van een heel veelzijdig stuk Nederlands landschap. Als beheerder is Staatsbosbeheer verantwoordelijk voor het groene erfgoed voor nu en voor de generaties van de toekomst.  

Het belang van bossen 
Door de minister werd het belang van bossen voor biodiversiteit, klimaat en leefbaarheid benadrukt. Ze gaf aan dat iedereen van bossen blij wordt, daar het een heerlijke plaats is voor mensen, groot en klein, om zich te ontspannen. 

Daarnaast zijn bomen van groot belang in het behoud van de rijkdom aan soorten bomen, planten en dieren. Daarbij komt dan nog dat bomen CO2 opslaan. De minister zou graag meer bomen zien, maar niet alleen in natuurgebieden, maar zeker ook in stedelijk gebied en op het platteland. 

In 2024 zullen de bomen en het bos op verschillende manieren extra in de schijnwerpers worden gezet. Dit om het Jaar van het Bos te kunnen vieren. Belangrijk in het jaar zijn de activiteiten die georganiseerd gaan worden. 

Het zal onder meer te merken zijn door de verhalen over bomen en het bos die verteld worden door de boswachters, er zal een extra feestelijke landelijke viering komen van de Boomfeestdag. In het hele land worden speciale ‘Van boom tot bos’ wandelingen uitgezet om van bomen en het bos te genieten.  

(Bronnen: Staatsbosbeheer, Nieuwsbrief Staatsbosbeheer) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 04.12.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights