Eland

Op 24 november is in alle vroegte een tweede elandkoe gearriveerd in Natuurpark Lelystad. Het zesjarige dier komt van een Franse dierentuin en heeft ondertussen al kennisgemaakt met de elandstier. Deze stier is in februari in Lelystad aangekomen. Het lijkt er op dat beide dieren het goed samen kunnen vinden. Natuurlijk wordt iedereen van harte uitgenodigd om de elanden te gaan bekijken. 

Natuurpark Lelystad 
Op initiatief van de toenmalige Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders, in samenwerking met dierentuin Artis, is Natuurpark Lelystad in het begin van de jaren zeventig ontstaan. Het doel was een waterrijk park te realiseren met vogels en grote hoefdieren voor de inwoners van Lelystad. 

Daarnaast zocht Artis een buitenverblijf voor de grote hoefdieren. Door de toenemende bevolkingsdruk in Europa zouden de grote hoefdieren en roofdieren het moeilijker gaan krijgen. Daarom wilde men een park om de diersoorten te beschermen. 

Verschillende soorten dieren 
Het Natuurpark is opgezet met dieren die in Europa met uitsterven werden bedreigd. Zo kan men wisenten (Europese bizons), Przewalskipaarden, Europese otters en Pater Davidsherten tegenkomen. 

Maar er zijn ook dieren aanwezig die minder bedreigd worden. Hierbij valt te denken aan wilde zwijnen, edelherten en elanden. Daarnaast kan men ook de ‘wilde fauna’ ontdekken. Zo kan men overal reeën, otters, konijnen, vossen, bevers, wezels en boommarters zien.  

Het park – met veel loofhout – heeft grote waterpartijen, waardoor vele soorten zang- en watervogels hun eigen plaatsje hebben. Zo zijn er ijsvogels, aalscholvers en ooievaars. Tevens zijn er ook andere vogels te vinden. 

Met de verrekijker en camera met telelens kan men zelfs een groepje lepelaars tegen komen. Soms ook een roerdomp of een visarend. Maar zelfs de zingende wielewaal kan men zien in het park, net als een overvliegende zeearend.  

Diverse fok- en herintroductieprogramma’s 
Het beheer van het park werkt – en mét succes – aan diverse fok- en herintroductie programma’s van natuurbeschermingsorganisaties. Dit zijn organisatie van binnen- en buitenland. Het beheer van het Natuurpark is in handen van het Flevo-landschap. 

Bekend is natuurlijk door de herintroductie van Przewalskipaarden in Mongolië en de wisenten in Rusland en Letland. Het Flevo-landschap plaatst nog steeds wisenten in andere Nederlandse en Europese natuurgebieden. 

Het Flevo-landschap
De organisatie Het Flevo-landschap is een landschapsorganisatie van Flevoland, dat zich inzet voor een mooier en groener Flevoland. De medewerkers en vrijwilligers werken al sinds 1986 aan het beheer van natuur en erfgoed. 

Tevens werkt men aan het behoud van waardevolle gebieden en biodiversiteit. Dit gebeurt onder meer door de aankoop van natuurgebieden en erfgoed. Zo worden deze veilig gesteld voor de toekomst. De organisatie beheert momenteel meer dan 50 gebieden in heel Flevoland. 

(Bronnen: Het Flevo-landschap, Nieuwsbrief Het Flevo-landschap) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 03.12.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights