Armoede

ZWOLLE – Op Orde helpt inwoners van Zwolle met vragen over geld, brieven en schulden. Dit gaat van het invullen van de belastingaangifte tot het aanvragen van gemeentelijke regelingen en het brengen van overzicht in de administratie. Op Orde is een samenwerkingsverband van de Sociaal Raadslieden van de Kern, Wijz, Humanitas en Schuldhulpmaatje.

Op Orde
Zwollenaren kunnen thuis geholpen worden door een vrijwilliger, maar men kan ook langsgaan op een van de spreekuren van Op Orde, waar ook de Sociaal Raadslieden aanwezig zijn. Deze Raadslieden draaien samen met collegae en vrijwilligers onder meer spreekuren in het Wijkcentrum in Holtenbroek. 

Inwoners die een vraag hebben over de administratie, de financiën of schulden, kunnen zich aanmelden op de site van Op Orde. Daardoor komt men terecht bij de Sociaal Raadslieden. Echter men kan ook direct terecht bij de spreekuren in de wijk. Na een aanmelding, worden wat vragen gesteld en wordt bekeken hoe men het beste met de vraag geholpen kan worden. 

Soms is het het beste dat een vrijwilliger hulp biedt bij de thuisadministratie en daarom thuis langskomt. Op het moment dat de vragen wat ingewikkelder liggen, wordt men gevraagd om naar één van de spreekuren te komen. Daarnaast kunnen de inwoners zelfs een appje sturen, zelfs anoniem. Aangezien er vele mogelijkheden zijn, moet men niet met de vragen blijven zitten. Bij twijfel is het advies, om altijd even te bellen. 

Iedereen met vragen kan altijd vrijblijvend langsgaan op een spreekuur. Daar wordt men ontvangen door iemand die samen kijkt naar de beste oplossing. De meeste vragen worden op het spreekuur opgelost. Alle vragen zijn welkom, daar Op Orde er ook is voor sociaal-juridisch advies en allerlei vragen rondom sociale voorzieningen. Tevens kan een van de vrijwilligers bellen met een verzekeringsmaatschappij, indien het nodig is. 

De inwoners worden geholpen door deskundige professionals en ervaren vrijwilligers die opgeleid zijn en kennis hebben van belastingtechnische vragen, bezwaarschriften van de gemeente of juridische vraagstukken. Op Orde is daarom niet alleen een hulpmiddel als men in de schulden zit. Men kan er ook terecht als men geen geldproblemen heeft, maar mogelijk een juridische zaak heeft met de werkgever. 

Meerdere plekken
Op Orde zit op 5 verschillende plekken in Zwolle: Holtenbroek, Cultuurhuis Stadshagen, Wijkcentrum De Slinger (Oost), Wijkcentrum De Enk en De Pol. Tevens zitten in de wijkcentra ook de Sociaal wijkteams van het betreffende stadsdeel. Hierdoor zijn er korte lijntjes met de verschillende teams. 
Naast de wijkcentra zitten de Sociaal Raadslieden van Op Orde ook op het Deltion College voor financiële spreekuren van studenten. Tevens in de Moskee, De Herberg, wooncomplex De Keersluis, Tiem en bibliotheken. 

Men zit nergens aan vast door het bezoek aan een spreekuur. Men kan een vraag stellen en niets doen met het advies. Gesprekken zijn vrijblijvend. Er wordt een advies gegeven en met het advies kan men doorverwezen worden, als men dat wil. 
Het gaat om structurele hulp als men dat wil, waarbij altijd naar meerdere opties wordt gekeken. Tevens kijken de Raadslieden verder dan de gestelde vraag, waarbij de vraag áchter de vraag eigenlijk belangrijker is. Dit komt vaak door een opeenstapeling van problemen.     

(Bronnen: Gemeente Zwolle, Stichting de Kern, Op Orde Zwolle) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 20.10.2023

Ook te lezen via Zwolle Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights