OPINIE – Het is soms niet meer bij te houden, het nieuws buitelt over elkaar heen en steeds met hetzelfde verhaal: de zielige bezetters. In de buitenlandse media wordt al aangegeven dat Europese politici het moeilijk hebben, met hulp aan een ‘bedelende acteur’ en hulp aan een ‘terroristische bezetter’. Maar laat het duidelijk zijn dat het verzet vanuit Palestina de schuld van het westen is. 

Palestina in de media 
Nu weten we ook wel dat een Alcatel telefoon te weinig geheugen heeft om alle berichten van een premier te kunnen bewaren. Maar dat diezelfde premier nog steeds naar wart-wit televisie zit te kijken, gaat er echt niet in bij me. 

Nieuwsuur, dat alleen maar journalisten in het gebied van de bezetter heeft, ruimde tv-tijd in voor de reactie van de premier over de aanval op Palestina. Hij gaf aan dat hij het verschrikkelijke beelden vond – dat overigens ook door de journaliste in bezettersgebied werd gezegd -, die hij nog nooit heeft gezien. Als ik dit hoor, dan vraag ik me toch echt af, waar die man de afgelopen 75 jaar is geweest en / of hij de gegevens van de bezetting van Palestina wel leest. Tja, alleen kijken naar Nieuwsuur helpt ook niet echt, daar men geen journalist uit Palestina aan het woord laat of een fatsoenlijke documentaire over het Palestijns verzet en Palestijnse pijn op tv brengt.   
Dat wat de premier zo ‘verschrikkelijke beelden’ noemt, gebeurt dagelijks in Palestina. Kinderen worden opgepakt, ontvoerd of meteen vermoord. Kinderen van 13 die worden doodgeschoten. De premier is waarschijnlijk vergeten hoe Palestijnse journalisten worden doodgeschoten, zoals Shireen Abu Akleh (bewust doodgeschoten op 11 mei 2022) of  de Palestijnse journalist Mohammed Al-Salhi (die enkele dagen terug is vermoord). 

Het westen is verantwoordelijk voor het bloedvergieten, voor de onbeschofte, inhumane aanvallen op de Palestijnen. Dat is begonnen door Palestina niet te erkennen, maar steeds te praten over de Palestijnse Gebieden. Het is net of de premier praat over de Schilderswijk als onderdeel van de stad Den Haag of Korte Akkeren als onderdeel van de stad Gouda. Het is nog nooit bij Mark, Ursula, Joe of Emmanuel opgekomen dat ze op deze manier de Palestijnen wegzetten als tweederangs burgers in het zogenaamde gebied (‘land’) van de bezetter. 

Reacties
Er komt zware kritiek van de Palestijnse diplomatieke vertegenwoordiging – Palestina mag geen ambassadeur hebben – in Nederland. Hierbij zijn in de Nederlandse media weer rare dingen te vinden, zo geïnteresseerd is men in Palestina en de Palestijnen. 

ANP spreekt over de Palestijnse missie in Nederland en laat Rawan Sulaiman aan het woord. Op de site van de Rijksoverheid spreekt men over Mevrouw Rawan T.Z. Sulaiman. Daarentegen spreekt de NRC over de ‘Palestijnse Ambassadeur in Nederland’ Rawan Sulaiman, waarbij het ineens een man is (er wordt gesproken in de ‘hij’ vorm). Nee echt interesse is er niet voor Palestina In Nederland. ANP laat het in het midden. 

Het artikel van ANP meldt dat Rawan Sulaiman, hoofd van de Palestijnse diplomatieke vertegenwoordiging in Nederland (Rijksoverheid noemt dit de Palestijnse missie, wat op zichzelf al een aanfluiting is en zonder enige vorm van respect), kritiek heeft op verschillende ‘wereldleiders’ die hebben aangegeven dat de bezetter het recht heeft zichzelf te verdedigen. Tevens wordt gemeld dat de steunbetuigingen het groene licht zijn voor de bezetters om Gaza te vernietigen en het systematische beleid voort te zetten van doden van Palestijnen en vernietigen van Palestijns bezit en land. Volgens mij heet dit ‘ethnic cleansing’. Daarbij werden Emmanuel Macron en Joe Biden genoemd, maar ook Mark Rutte die heeft laten weten dat Nederland het recht van de terroristische bezetter op zelfverdediging volledig steunt. 

Laat het duidelijk zijn dat deze zogenoemde ‘wereldleiders’ niet uit mijn naam spreken en dat ze niet eens weten waar ze over praten. 
Mevrouw Suleiman liet in haar verklaring duidelijk weten dat het gaat over de brute terroristische agressie van de bezetter tegen de Gazastrook. Opnieuw gaat de internationale gemeenschap voorbij aan de grondoorzaak van deze agressie, namelijk tientallen jaren van bezetting, apartheid en kolonisatie en het falen van deze gemeenschap om de bezettende macht verantwoordelijk te houden voor voortdurende schendingen van het internationaal recht.  

Deze zogenaamde wereldleiders hebben niet in de gaten wat er dagelijks gebeurt in Palestina en zelfs niet in de afgelopen dag toen het huis van de familie Al-Dous in de wijk Al Zaytoun (de kleurrijke wijk in Gaza-Stad) gebombardeerd werd, waarbij Ahmed Adel (13 jaar), Ibtisam (16 jaar), Zaid Adel (5 jaar) en Rakan Adel Al-Helou (7 jaar) werden vermoord. Dat zijn beelden die de premier nog nooit heeft gezien, want daar kijkt hij gewoon niet naar.  

Het Palestijnse BDS National Comittee komt met een verklaring met de titel “Westerse medeplichtigheid aan het brute geweld van apartheid Israël vergroot het Palestijnse verzet en de internationale solidariteit”. Ook van de BDS-beweging komt scherpe kritiek op de regeringen van het koloniale westen. Die regeringen staan, wederom, hypocriet achter de apartheidstaat van de bezetter en nemen de bedrieglijke tijdlijn van het huidige ‘geweld’ kritiekloos over. BDS geeft aan dat de extreemrechtse regering van de bezetter de meest racistische, fundamentalistische en fanatieke regering ooit is. De bezetter heeft haar etnische zuivering, belegering, moord, opsluiting en dagelijkse vernedering van miljoenen inheemse Palestijnen in de bezette Gazastrook en de West Bank – inclusief Al Quds – genadeloos opgevoerd. 

Het Nederlands Palestina Komitee is bij BNN/VARA met haar reactie gekomen. Het Komitee heeft aangegeven dat alle politieke wegen om veranderingen te brengen, zijn afgesloten. Daarom hebben de Palestijnen in Gaza en op andere plaatsen het recht om zich te verdedigen, ook met wapens, tegen de onderdrukking. 
De Nederlandse politici struikelen over elkaar om maar steun aan de bezetter te beloven. Volgens die politici heeft de bezetter het recht om zich te verdedigen. Maar het is juist die bezetter die Palestina bezet houdt, niet andersom. De bezetter knijpt Gaza af en sluit de Gazastrook van de wereld af, niet omgekeerd.  

In de tussentijd heeft de Al-Azhar Universiteit in Egypte de onschuldige Palestijnse slachtoffers gecondoleerd en prijst de standvastigheid van het trotse Palestijnse volk. De Universiteit – de hoogste zetel van onderwijs in de soennitische Islamitische wereld – meldt “ … Al-Azhar verleent zijn steun aan de harten en handen van het trotse Palestijnse volk, dat ons vertrouwen heeft hersteld, ons de geest heeft gegeven en ons het leven heeft teruggegeven nadat we dachten dat het nooit meer zou terugkeren … ” 

Tenslotte – voor deze keer dan – heeft de site van Samidoun de ‘Kalender van Verzet voor Palestina! Evenementen en acties over de gehele wereld’ openbaar gemaakt. Het Samidoun Palestinian Prisoner Solidarity Network roept alle Palestijnse, Arabische en internationale aanhangers van Palestina op om hun organisatie en strijd te escaleren om aan de zijde van het heroïsche Palestijnse verzet te gaan staan en het koloniale zionistische geweld en de imperialistische medeplichtigheid het hoofd te bieden.   

Ook in Nederland waren al demonstraties aangekondigd, zoals Groningen (8 oktober), Leiden (8 oktober), Den Haag (8 oktober), Rotterdam (8 oktober). De kalender is op de site vinden en zal steeds aangevuld worden . Mensen die een Palestijnse vlag hebben, kunnen deze ophangen voor het raam. Let op dat de kalender steeds wordt aangevuld. 

(Bronnen: Rijksoverheid, ANP, NRC, BNN/VARA, Days of Palestina, BDS Nederland, Middle East Eye, Samidoun, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 08.10.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights