OPINIE – Het was weer een belevenis, het nieuws kon zichzelf niet bijhouden. En het ging maar om één kant en nauwelijks over de Palestijnse kant. Het is zo jammer. Het westen heeft duidelijk gekozen, bij deze oorlog, voor de kant van de bezetter. In een andere oorlog kiest het westen juist niet voor de bezetter, maar eist sancties tegen de bezetter. Vreemd buitenlands beleid. De VS hebben materialen als munitie, speciale geweren en ander wapentuig en zelfs vliegtuigen gestuurd naar het oorlogsgebied. Nederland heist massaal de vlag en bij het morgenpraatprogramma komt het duo VVD en CIDI aan het woord. 

Klap in het gezicht 
Alles wat er gebeurt – ook in Nederland, op de Nederlandse tv en in de Nederlandse media – is een klap in het gezicht van het Palestijnse volk. Nog nooit is er zo weinig respect getoond voor de Palestijnen, nog nooit zo’n schoffering van een heel volk. Waar is die journalist die op de nationale tv een lid van de Palestijnse gemeenschap aan het woord laat? Waar is die journalist die eens het gesprek met Hamas durft te voeren? 

Opvallend is dat de Taliban wel aan het woord werd gelaten, maar de Palestijnen worden nooit voor de nationale tv uitgenodigd. Niet één Palestijn, maar ook geen vertegenwoordiger van onder meer The Rights Forum, NPK, BDS, De Palestijnse Gemeenschap. Niet eens de vertegenwoordiger van de Palestijnen in Nederland, Rawan Sulaiman. Zelfs niet Amin Abou Rashed, de zogenaamde vertegenwoordiger van Hamas in Nederland, en die door iedereen is zwart gemaakt. 

Neen, dan moeten we het hebben van de Nederlandse media, die vandaag dan met een artikel kwam over Mohammed Deif, opperbevelhebber van de Izz el-Din al-Qassam Brigades. Volgens de media zou het een geest zijn, die in een rolstoel zou zitten, een man zonder benen, met één arm en één oog. Hij zou al 7 moordaanslagen door de bezetter hebben overleefd.  
Deze Nederlandse krant gaat verder met een artikel vanuit België en weet te ‘melden’ dat Mohammed Deif in de hoedanigheid van de militaire tak van Hamas ‘dood en verderf onder de bezetters zaait’. Helaas weet HLN niet dat de meeste slachtoffers onder de Palestijnen zijn gevallen de afgelopen 75 jaar, met name kinderen, jongeren, vrouwen en senioren. 

In de tussentijd komen er ook andere berichten binnen. Zo is op Instagram het bericht verspreid dat de Russische hacker groep Killnet de oorlog heeft verklaard aan de bezetter en bezig is met een grootscheepse cyberaanval op overheidssystemen van de bezetter. 

Sputnik Nieuws heeft gemeld dat de minister van Defensie van de bezetter de opdracht gegeven tot een complete blokkade van de Gazastrook, onder meer dat er geen voedsel-, gas- en energievoorraden meer in Gaza mogen zijn. Tevens werd gemeld dat het leger van de bezetter verschillende ‘gewapende verdachten’ heeft geëlimineerd die vanuit Libanon binnen waren gekomen.    
Daarnaast kwam Sputnik met het nieuws dat de Europese Commissie alle betalingen aan Palestina heeft opgeschort. Daarnaast zullen alle projecten onder de loep worden genomen. Dit in het licht van de escalatie van het conflict met de bezetter. De mededeling kwam van EU-commissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding Oliver Várhelyi. De EU zou – als grootste ‘sponsor’ van de Palestijnen – haar volledige ontwikkelingsportefeuille (waarde 691 miljoen euro) opnieuw bekijken en alle betalingen worden onmiddellijk opgeschort. Tevens worden alle nieuwe begrotingsvoorstellen voor 2023 tot nader order uitgesteld.

Dit is weer zo’n ‘vreemde geestbeslissing’, daar normaal sancties opgelegd worden aan de bezetters. In dit geval dus niet, politiek is nauwelijks meer te volgen en het buitenlandsbeleid van de EU is zo’n pinokkio beleid waar alleen de EU beter van wordt.   

En alsof het niet erger kan, komt er een bericht binnen op Instagram over de Canadese psycholoog en conservatieve influencer Jordan Peterson. Hij heeft er bij de premier van de bezettende macht op aangedrongen om de ‘hel’ te ontketenen op de Palestijnen in Gaza. Men zou zo maar kunnen denken dat hijzelf een psycholoog nodig heeft. 
Daarnaast gaat het bericht op de sociale media rond dat de bezettingstroepen giftige witte fosforwapens inzetten in dichtbevolkte gebieden in het noorden van Gaza. En wie is dan de terrorist? Witte fosfor is de meest gevaarlijke vorm van fosfor. Wanneer witte fosfor in de natuur terechtkomt, kan het ernstige bedreiging vormen voor de gezondheid. Het is zeer giftig en in de meeste gevallen is de blootstelling aan de stof dodelijk.  

Maha Hussaini schrijft op MEE een column over de aanval op Gaza. Hierin wordt aangegeven dat voor het eerst in decennia de bezetter het conflict met de Palestijnen een staat van oorlog noemt. Echter voor de Palestijnen is het al heel ‘normaal’ voor 75 jaar. Achtereenvolgende bezetter regeringen hebben mensenrechtenschendingen begaan, onder meer etnische zuiveringen, apartheid en massamoorden, die allemaal volgens het internationaal recht neerkomen op oorlogsmisdaden. 

Op dezelfde site staat het opiniestuk van Jonathan Cook met de titel “De hypocrisie van het Westen ten aanzien van de uitbraak van Gaza is maagkramp”. Hij geeft aan dat er weinig sympathie zal zijn in het westen nu belegerde Palestijnen opnieuw worden gebombardeerd door de bezetter,waarbij het immense lijden wordt gerechtvaardigd door de term ‘vergelding door de bezetter’. Kijk eens hoe weinig sympathie en zorg er vanuit het westen zal zijn voor de vele Palestijnse mannen, vrouwen en kinderen die opnieuw door de bezetter worden vermoord.   

Het kon en kan niemand schelen, terwijl de inwoners van Gaza werden onderworpen aan een door de bezetter opgelegde blokkade waardoor de Palestijnen in Gaza geen essentiële levensbehoeften konden krijgen.  
De enkele tientallen bezetters die door de verzetstrijders van Hamas worden gegijzeld, vallen in het niet in vergelijking met de 2 miljoen Palestijnen die bijna 20 jaar lang in een openluchtgevangenis worden gegijzeld door de bezetters. 

(Bronnen: Kees Broer, Palestijnse Gemeenschap (Facebook), De Stentor, Instagram, Leentech, Sputnik Globe, Middle East Eye, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 09.10.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights