OPINIE – Ondertussen is Palestina weer een aantal uren verder en de Palestijnen zijn druk bezig om voedsel in te slaan, want men verwacht een flinke aanval van de bezettende macht. Ook plaatsvervangend hoofd van Hamas, Saleh al-Arouri verwacht een aanval, een landelijke invasie, maar zegt klaar te zijn. Mondjesmaat beginnen Nederlandse politieke partijen hun mening te geven. 

Het uiteindelijke doel is vrijheid 
Het aantal Palestijnen dat in Gaza gedood is door aanvallen van de bezetter is momenteel opgelopen tot bijna 200. Tevens zouden er al 1.600 Palestijnen gewond zijn geraakt. Dit hebben gezondheidsfunctionarissen verteld aan Al Jazeera. 
Daarnaast heeft Hamas gemeld dat er een groot aantal bezetters gevangen zijn genomen, waaronder ‘een groot aantal hogere officieren’. 

Volgens Saleh al-Arouri is men voorbereid op het ‘worst case scenario’. Alle scenario’s zouden mogelijk zijn en Hamas is klaar voor een landinvasie van de bezetter. Het was volgens de woordvoerder van Hamas al bekend dat de bezetter bezig was met een plan om een aanval op de Gazastrook en de West Bank te gaan beginnen.

Voor Hamas is er maar één doel en dat is vrijheid voor Palestina. Daarom is de verzetsgroep ook verwikkeld in een strijd voor vrijheid. Het is geen – hit-and-run – operatie, maar een totale strijd. Hamas verwacht dat de gevechten zullen voortduren en dat het gevechtsfront zich zal uitbreiden. Voor Hamas is er maar één hoofddoel en dat is de vrijheid voor de Palestijnen en de vrijheid van de heilige plaatsen. Saleh al-Arouri gaf tevens aan dat de Palestijnen het recht hebben op vrijheid, om de bezetting te bestrijden en de heilige plaatsen te beschermen. Hij gaf nog aan dat men zal blijven vechten totdat ze beloond worden met de overwinning, vrijheid en onafhankelijkheid.    

Meningen
Op Instagram kwam Mariam Barghouti met een opmerking dat de militaire checkpoint Erez eindelijk voor de eerste keer in decennia in beide richtingen open is, in en uit Gaza. De Palestijnen hebben de grootste gevangenisuitbraak uitgevoerd, maar er zijn wel duizenden gewonden en honderden doden gevallen. 

Palestine Online (Instagram) reageerde met mededelingen van medische bronnen in Gaza, dat door de bezetters minstens 160 Palestijnen in de Gazastrook zijn vermoord. 
Een Palestijn uit het gebied deelde een bericht op Instagram dat de Palestijnse journalist Mohammed Al-Salhi door de soldaten van de bezetter is vermoord. Dit gebeurde terwijl hij verslag deed van de gebeurtenissen nabij het hek dat de oostelijke gebieden van de Gazastrook scheidt van de in 1948 bezette gebieden. 

In Nederland begonnen politieke partijen zich ook te roeren, tenslotte is de verkiezingscampagne lopende. Zo laat de fractievoorzitter van de BBB op Instagram weten dat ze de afschuwelijke beelden heeft gezien en dat deze weinig aan de verbeelding overlaten. Volgens haar moet de terreur gestopt worden. De BBB leeft mee met de slachtoffers, de nabestaanden en de inwoners van bezetters, die de fractie steunt in de verdediging van hun land.
Nu had ik nog wat respect voor de fractievoorzitter van BBB, maar dat is sinds vandaag helemaal verdwenen. Aangezien ik er van uit ga dat met ‘slachtoffers’ geen Palestijnen worden bedoeld en met ‘terreur’ niet de terroristische bezetters, is dit wederom een partij waar ik niet op hoef te stemmen. Alhamdulillah!

Daarnaast hulde natuurlijk voor BIJ1, die (vooralsnog) de enige partij is die zich openlijk achter de Palestijnen schaart. De partij staat voor dekolonisatie en daarom is het vanzelfsprekend dat BIJ1 de Palestijnen steunt in hun antikoloniale verzet. En zo hoort het, de wereld is horend doof geworden en ziende blind voor de bezetting die nu al 75 jaar duurt.  

Persbericht
Tenslotte was er een Verklaring op Instagram te vinden van Africa4Palestine. Aangegeven werd dat Afrikanen het Palestijnse verzet tegen de aanvallen van de bezetters steunt. Het bericht heeft gemeld dat vanochtend Palestijnse verzetsgroepen en strijders een grootschalige, meervoudige verrassingsoperatie tegen de Apartheid bezetter lanceerden. Dit was een reactie op de recente moorden op burgers op de Palestijnse West Bank en de voortdurende illegale bezetting van Palestina. 

Al meer dan 70 jaar lijden de Palestijnen onder een wrede, illegale en onwettige bezetting door de Apartheidsstaat. Volgens het internationaal recht hebben alle onderdrukte volkeren het recht op gewapende zelfverdediging. Dit wordt bevestigd door verschillende resoluties van de VN.    
De Algemene Vergadering van de VN bevestigde in 1983 opnieuw ” … de legitimiteit van de strijd van volkeren voor hun onafhankelijkheid, territoriale integriteit, nationale eenheid en bevrijding van koloniale overheersing, apartheid en buitenlandse bezetting met alle beschikbare middelen, inclusief gewapende strijd … ” 

De voortdurende onderdrukking door de bezetter en zijn militaire aanvallen op Gaza, samen met de belegering van ruim 15 jaar, zijn volgens het internationaal recht volkomen illegaal. In Afrika zei de massa van het volk, net als de Palestijnen, dat genoeg ook echt genoeg is. Daarom namen de Afrikanen uiteindelijk, net als de Palestijnen, hun toevlucht tot een gewapende strijd om de vrijheid te verwerven.  

Nelson Mandela heeft in de Gazastrook in 1999 uitgelegd: “ … De les van de geschiedenis is dat voor de massa’s van het volk de methoden van politieke actie die zij gebruiken, worden bepaald door de onderdrukker zelf. Als de onderdrukker vreedzame middelen gebruikt, zal de onderdrukte nooit zijn toevlucht nemen tot geweld. Wanneer de onderdrukker – naast zijn repressieve beleid – geweld gebruikt, hebben de onderdrukten geen ander alternatief dan wraak te nemen met soortgelijke vormen van actie … ” 

Tenslotte heeft de ngo Africa4Palestine gemeld dat Afrikanen over het hele continent solidariteitsacties op gaan zetten ter ondersteuning van het Palestijnse volk. Tevens worden vredelievende volkeren aangemoedigd om zich hierbij aan te sluiten. 

(Bronnen: Palestine Online, BIJ1, Al Jazeera, BBB (Instagram))

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 07.10.2023

2 gedachte over “Update Al-Aqsa Flood ”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights