DEN HAAG – De afgelopen weken waren er voorbereidingen van de Grote Mars naar Den Haag. Groepen van demonstranten zijn ondertussen gestart van een aantal plaatsen om op 9 september te beginnen met de blokkade van de A12 om 12.00 uur. In het hele land zijn trainingen geweest, zijn spandoeken gemaakt, er zijn al wat kleine demonstraties geweest. Allemaal voor de Grote Mars naar Den Haag. 

Actietraining
Zo heeft de groep Heerlen van Extinction Rebellion afgelopen maandag haar actietraining georganiseerd in Kerkrade. Zoals overal te merken is, groeit het aantal leden van Extinction Rebellion en groeit het aantal lokale groepen. Zo ook in Zuid-Limburg, waarbij de actietraining in Kerkrade zo’n 20 rebellen aanwezig waren. 
Veel van de mensen die aanwezig waren op de actietraining, hebben dit gedaan ter voorbereiding op de A12 blokkade. 

In het Instagram bericht werd uitleg gegeven als voorbereiding op de Grote Mars. Aangekomen in Den Haag zal de A12 geblokkeerd gaan worden, tot het moment dat de overheid stopt met fossiele subsidies. Het kabinet pompt elk jaar 37.5 miljard euro in de fossiele industrie. De actie is toegankelijk gemaakt voor heel veel mensen. Meer informatie is te vinden op de actiesite.   

Een slimme overheid 
Ook op Instagram zijn de mededelingen van de Klimaatcoalitie te vinden, zoals ‘Een slimme overheid is op haar toekomst voorbereid’. Hierbij worden de ambtenaren opgeroepen door XR Ambtenaren om ook aandacht te schenken aan de demonstratie van 9 september. Ook hier wordt gesproken over de 37.5 miljard die jaarlijks in fossiele subsidies worden gestoken. Mede hierdoor doet XR Ambtenaren mee aan de demonstratie van de landelijke A12 Blokkade.  

XR Ambtenaren (en XR Nederland) heeft beloofd om in dienst te staan van de Nederlandse bevolking. Tevens is het nu tijd dat mens en planeet boven fossiele belangen worden geplaatst. Gemeld wordt dat hoe meer ambtenaren zich aansluiten, hoe zichtbaarder de demonstratie wordt en hoe beter de wens van XR én de bevolking gehoord wordt. Men nodigt de ambtenaar aan iets wit en donkerblauw aan te trekken als men aanwezig is bij de demonstratie. Volgens het bericht kan men kiezen tussen de blokkade van de A12 (waarbij men gearresteerd kan worden) en de steundemonstratie naast de A12 (waar men niet gearresteerd kan worden).   

Actiesite A12 blokkade
De site maakt melding over het laatste IPCC Rapport. Volgens de site staat de wereld in brand, waarbij de regering voor elke emmer water 6 emmers olie op het vuur gooit. De uitstoot van broeikasgassen moet onmiddellijk naar 0 netto worden teruggebracht, tevens moet gestopt worden met fossiele brandstoffen. Echter, het kabinet gaat tegen de wetenschap in en geeft ruim 6 keer zoveel belastinggeld uit – aan het stimuleren van fossiele brandstoffen – als wat er is opgenomen in de begroting voor het klimaatbeleid. 

Grootverbruikers betalen 100 x minder belasting voor de elektriciteit dan kleine bedrijven. Energieproducenten en raffinaderijen betalen géén accijns als ze kolen of aardgas gebruiken. Als men vliegt betaalt men geen btw of kerosine-accijns. Grootvervuilers ontvangen gratis CO2-uitstootrechten. Men heeft tot op dit moment 31 fossiele subsidies geïdentificeerd. 

Het fossiele tijdperk is al heel lang ten einde, maar de verslaving aan fossiel zit diep in vak K. Dit beleid moet nú rigoureus worden omgegooid. Dat geluid komt niet alleen van Extinction Rebellion, maar ook van honderden economen en van miljoenen bezorgde burgers. En een gedeelte van die burgers zal meedoen aan demonstraties. 

(Bronnen: XR Heerlen (Instagram), Extinction Rebellion Nederland, A12 Blokkade, XR Ambtenaren, Khamakar News Agency)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 08.09.2023

2 gedachte over “Fossiele subsidie teller staat volgens XR op 31 subsidies”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights