ASSEN – Het Friesch Dagblad gaf in oktober 2022 aan dat in de zomer van 2023 in Leeuwarden, Groningen, Assen en Emmen een Street Art Festival zou plaatsvinden. Dit Festival stond onder aanvoering van Writer’s Block uit Leeuwarden. De groep heeft hiervoor 180.000 euro ontvangen om in elke stad 10 muurkunstwerken aan te (laten) brengen. 

Uitbreiding territorium 
Op 10 augustus gaf Writer’s Block op Instagram aan dat Assen op de planning stond en dat de groep van donderdag 24 tot en met 27 augustus de hoofdstad van Drenthe mocht opfleuren. Met 7 street artists zou de groep het noorden van het centrum van Assen ingaan en transformeren tot een kleurrijk openluchtmuseum. In het weekend zouden er ook workshops zijn gehouden en tours langs de plaatsen van de kunstwerken. 

Writer’s Block is een organisatie die verschillende vormen van kunst in de publieke ruimte organiseert en realiseert. Men doet dit door laagdrempelige positieve ervaringen met kunst op straat aan te bieden. Hierdoor ontstaat een positieve impact op de (leef) omgeving zonder dat er in de wijk gebroken of verbouwd hoeft te worden. Men zoekt naar versterking van het gevoel van verbinding, vereniging en identiteit. 
Lokale en (inter) nationale kunstenaars uit de Street Art scene krijgen op deze manier een podium om hun talent aan een breed publiek te tonen. De opzet is om de wereld heel mooi achter te laten, waarbij de straat de plaats is voor de kunstwerken. 

Het Friesch Dagblad meldde dat Writer’s Block bekend is van de vele murals ofwel muurkunstwerken op grote blinde muren in vele steden, zo ook in Leeuwarden. Voor het Street Art Festival heeft de noordelijke cultuurregio We the North geld beschikbaar gesteld. Het festival was een initiatief van de 3 noordelijke provincies en de gemeenten Assen, Leeuwarden, Groningen en Assen. 

Pure vorm van Kunst 
Het woord graffiti komt uit het Italiaans en betekent ‘ingekraste tekeningen‘. Een toepassing die al eeuwen wordt gebruikt, maar nauwelijks als kunst gewaardeerd. Sterker nog, in vele delen van de maatschappij wordt het als vandalisme gezien. Maar laat het duidelijk zijn, graffiti is een belangrijk onderdeel van de hiphopcultuur.  
Binnen de graffiti-cultuur ontstond Street Art. Bij graffiti gaat het om de naam (van de kunstenaar) en bij Street Art om de afbeelding. Aan de afbeelding is de maker te herkennen.

Writer’s Block was van 24 tot en met 27 augustus in het centrum van Assen om het centrum een welverdiende opknapbeurt te geven. Nederlandse en internationale artiesten hebben het centrum veranderd in een kleurrijk openluchtmuseum. Op de site zijn de resultaten terug te vinden. De kunstenaars die meegewerkt hebben zijn Spear, Iota, Ador, Vaaf, KMG, Jorge Charrua, Wytze Hoogslag en De Geheime Eksterclub. 

Het spuiten van de eksters is een initiatief van Xander van Soelen uit Ede. In deze plaats kan men op schuurtjes en muurtjes de bontgekleurde vogels vinden. Hij heeft het idee gekregen toen hij de veelkleurigheid van de eksters ontdekte. Ondertussen kan men in de gemeente Ede meer dan 100 eksters vinden. 
Xander van Soelen heeft ook in Assen meegedaan en daar kan men nu ook de eksters terugvinden. Maar de eksters van De Geheime Eksterclub hebben meer steden aangedaan. Middels de trektocht van de club zijn eksters te vinden op zo’n 250 huizen in Emmen. Gezien elke vogel fluit zoals hij gebekt is, is geen enkele ekster hetzelfde. In Emmerhout, een wijk in de gemeente Emmen, vliegt de creativiteit om de oren.  

(Bronnen: Friesch Dagblad, Street Art Festival Assen (Instagram), Harderwijk, Writer’s Block, Bezoek Ede, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 08.09.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights