ALMERE – De gemeente Almere wil weten wat de inwoners van de stad van het gebouw De Voetnoot vinden. De vraag is of het gebouw moet blijven behouden vanwege de historische waarde of mag het verbouwd worden of moet het gesloopt worden. Bij de laatste mogelijkheid komt er ruimte vrij voor een nieuw gebouw met woningen en voorzieningen. 

Onderzoek  
De gemeente heeft het onderzoek gericht aan ruim 7.000 inwoners van Almere, maar heeft tevens een peiling gedaan onder gebruikers en bezoekers van het gebouw. Gezien de vele reacties én de vakantieperiode heeft de gemeente besloten om de inzendtermijn te verlengen met 2 weken. Tot 17 september kan iedereen een mening geven. 
De gemeente Almere heeft willekeurig 7.000 adressen een brief gestuurd met een persoonlijke inlogcode voor een online vragenlijst. De brieven zijn breed verspreid in Almere om een betrouwbaar beeld te krijgen. Tevens wordt aangegeven om de link naar de vragenlijst te delen met belangstellenden.  

In juni gaf de gemeente reeds aan dat er 3 culturele broedplaatsen moeten verdwijnen om plaats te maken voor woningen. Volgens gebruikers van de broedplaatsen houdt dit in dat ondernemers en bedrijven, die ondertussen ruimtes hebben gehuurd, met spoed naar een nieuwe plaats op zoek moeten. 

Culturele broedplaats Almere 
De site van De Voetnoot geeft aan dat De Voetnoot de culturele broedplaats is midden in het centrum van Almere. Tevens is het de thuishaven van een grote groep professionals op het gebied van theater, kunst, muziek, ontwerp, nieuwe media, fotografie, muziek- en dansdocenten en bedrijven die de kunsten ondersteunen. De organisatie geeft aan dat het heel veel creativiteit is onder één dak. 

De site van de Architect is van mening dat met de sloop van de culturele broedplaats Almere, de gemeente heel veel zal slopen. De Voetnoot is gebouwd in de jaren 80, van beton en huisvest een culturele broedplaats. Het is het tweede gebouw dat in 1986 in Almere Stad is gebouwd. Gezien – volgens de site – de oplevering van het fonkelnieuwe gebouw Highnote in scherp contrast is met De Voetnoot, is het nog maar de vraag of De Voetnoot past in het plaatje van het plan Oostkavels. Dit plan bestaat met name uit woningbouw.

De gemeente Almere meldt op haar site dat De Voetnoot een onderdeel is van de gebiedsplannen voor de Oostkavels. Dit plangebied is het gebied vanaf het parkeerterrein naast het ziekenhuis, langs de Stadswetering tot aan het station. In het plan voor de nieuwe buurten zijn zo’n 2.500 woningen ingetekend naast plekken om te werken en voor culturele voorzieningen. 

Cultureel erfgoed 
Almere is trots op haar cultureel erfgoed en wil de kenmerkende gebouwen inventariseren en waar nodig beschermen. Daarom is ook de culturele waarde van De Voetnoot in onderzoek en is de commissie Welstand en Erfgoed gevraagd voor advies. De commissie zal hiervoor verschillende bronnen gebruiken, zoals het officieel rapport over het gebouw (de zogenaamde waardestelling). In dit rapport wordt ook de beleving van de inwoners van Almere meegenomen. De resultaten van het onderzoek worden verwerkt in de waardestelling. De commissie stuurt het rapport met advies aan het college. Tevens zijn reacties opgehaald in het najaar 2022 bij belangstellenden. Op basis van het advies neemt het college een besluit.  

De Nationale Open Monumentendag wordt in het weekend van 9 en 10 september georganiseerd en heeft dit jaar het thema ‘Levend Erfgoed’. Tijdens het weekend worden op verschillende plaatsen in de stad gebouwen opengesteld voor het publiek en vinden er activiteiten plaats. Ook zal in dit weekend De Voetnoot open zijn voor het publiek. 

(Bronnen: De Voetnoot Almere, De Architect, gemeente Almere, Khamakar News Agency)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 11.08.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights