Bouw woningen

WIJK BIJ DUURSTEDE – Op de locatie van de voormalige manege Het Kleine Ros in Wijk bij Duurstede gaan waarschijnlijk zo’n 52 flexwoningen komen. De gemeente heeft gemeld dat ze na een aanbestedingsprocedure een aannemer heeft gevonden om de grond bouw- en woonrijp te maken. Aannemersbedrijf A.C.W. Grond-, weg- en waterbouw uit Tiel zal de werkzaamheden gaan uitvoeren, waarschijnlijk vanaf 21 augustus. 

Werkzaamheden 
Wijk bij Duurstede heeft een aanbesteding uitgevoerd om één partij te kunnen selecteren op basis van haar inkoop- en aanbestedingsbeleid. Bij de aanbesteding zijn aannemers uit omliggende gemeenten uitgenodigd om met een aanbod te komen voor de uitvoering van de werkzaamheden. Na inlevering van het aanbod zijn de aannemers beoordeeld op de minimale eisen en daarna op de prijs. Hieruit bleek dat de aannemer uit Tiel de beste aanbieding heeft ingediend.  

Ondertussen zijn de werkzaamheden gestart. De bodemsanering is op 18 juli 2023 met succes afgerond. Daarom kan de aannemer verder met het bouwrijp maken van de grond. Hierbij zal de aannemer de bouwstraten en de riolering aanleggen. Bij het bouwrijp maken hoort tevens de voorbereidingen voor de ondergrondse infrastructuur voor kabels en leidingen. 
De gemeente heeft aangegeven dat de werkzaamheden op 21 augustus zullen starten en tot half september zullen duren. 
Na de werkzaamheden om het gebied bouwrijp te maken, zullen de nutsbedrijven de infrastructuur voor water, elektra en internet aanleggen. De planning is dat de eerste bewoners in november hun intrek in de woningen kunnen nemen.

Flexwoningen 
De realisatie van de 52 flexwoningen gebeurt door de samenwerking van corporatie Heuvelrug Wonen en de gemeente Wijk bij Duurstede. Hierbij zal de gemeente de grond beschikbaar stellen en zorgen voor de aanleg van de openbare ruimte. Heuvelrug Wonen koopt en verhuurt de woningen.   

Wethouder Hans Buijtelaar heeft gemeld dat het een tussenoplossing is voor mensen die dringend een woning nodig hebben. Volgens hem zijn het er ‘maar 52’ maar het zou toch wat lucht kunnen geven voor de lange wachttijd voor een huurwoning. In feite is een flexwoning bedoeld als doorstroomwoning en bedoeld voor lokale urgente woningzoekenden, zoals starters en spoedzoekers. Daarnaast worden ook een derde deel van de woningen toegewezen aan statushouders en Oekraïense vluchtelingen. 

De woningen worden met de ruggen tegen elkaar geplaatst, zodat ze van buitenaf als een huis worden gezien. De oppervlakte is beperkt tot 50 m2, verdeeld over 3 woonlagen. Hierdoor zijn ze alleen geschikt voor 1 tot 2 persoonshuishoudens of voor een eenoudergezin met kinderen. 
Op de begane grond is een woonkeuken met standaard een keukenblok met inbouwapparatuur, zoals inductiekookplaat, combimagnetron, vaatwasser en koelkast. De woonkamer is op de eerste etage gelegen en de slaapkamer(s) op de tweede verdieping.  

De planning is dat de units zo’n 80 jaar mee gaan. Op dit moment is het zeker dat 12 woningen permanent kunnen blijven staan. Deze 12 worden in de verkaveling van de nieuwe woonwijk De Geer III ingepast. De andere 40 woningen zullen maximaal 15 jaar blijven staan. Daarna worden ze opgepakt en verplaatst naar nieuwbouwprojecten in De Geer III in Wijk bij Duurstede, aan de oostkant van Cothen of het terrein met volkstuinen in Langbroek.   

(Bronnen: Gemeente Wijk bij Duurstede, Expertisecentrum Flexwonen)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 10.08.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights