LEIDERDORP – Maandag 7 augustus maakte het Alrijne Ziekenhuis bekend om voor oktober alleen de operatiekamers in Leiderdorp open te houden. Het ziekenhuis heeft ook locaties in Alphen aan de Rijn, Sassenheim, Katwijk en Leiden. 

Goede zorg leveren
De site van het Alrijne Ziekenhuis geeft aan dat men graag goede zorg wil leveren die toegankelijk is voor iedereen. Daarnaast zijn de zorgverzekeraars verantwoordelijk om voldoende zorg in te kopen voor de verzekerden. Dit betekent dat de zorgverzekeraar per jaar zorg inkoopt per zorgaanbieder / ziekenhuis. Een ziekenhuis moet dan zorgen dat ze binnen de gemaakte afspraken blijft.  

Alrijne Ziekenhuis heeft in de afgelopen maanden geconstateerd dat er nog ruimte is binnen de afspraken die gemaakt zijn met Zorg en Zekerheid, maar niet bij andere zorgverzekeraars. Ondertussen is men in gesprek maar dit heeft nog niet de juiste resultaten opgeleverd. Omdat het ziekenhuis binnen de gemaakte afspraken wil blijven, is besloten om in oktober alleen de OK’s van de locatie Leiderdorp open te houden.  

Het ziekenhuis heeft veel vragen gehad over het uitstel van een deel van de operaties in oktober. Daarom heeft Alrijne 2 dagen later tekst en uitleg gegeven op haar site. Belangrijk gegeven is dat er geen operaties worden afgezegd – dit geldt ook voor de geplande operaties. Tevens zal de medisch urgente zorg altijd doorgaan. Voor een operatie zal de arts beoordelen of de operatie eventueel uitgesteld kan worden. 
Volgens het ziekenhuis zal het uitstellen van de laagcomplexe, planbare operaties voor patiënten van Zorg en Zekerheid niet in oktober worden toegepast. Indien patiënten die ergens anders verzekerd zijn een operatie moeten ondergaan, zal deze niet ingepland worden, mits dit medisch verantwoord is. 

Voor een operatie krijgt een patiënt altijd een oproep. De patiënt kan echter in conclaaf gaan met hun zorgverzekeraar voor een verzoek tot wachtlijstbemiddeling. Hierbij zal de zorgverzekeraar nagaan of er in een ander ziekenhuis plaats is of een kortere wachttijd. 
Indien de situatie van de patiënt verslechtert, kan deze contact zoeken met het ziekenhuis. De behandelend arts kan dan besluiten om de operatie toch in te plannen. 

De zorgverzekeraar koopt voldoende zorg in voor hun verzekerden. Daarna wordt er tussen de zorgverzekeraar en het ziekenhuis afspraken gemaakt over de hoeveelheid zorg met het bijbehorende budget. 
Bij een aantal zorgverzekeraars lijkt niet genoeg ruimte meer te zijn, ondanks het feit dat het ziekenhuis voor 2023 al hogere afspraken had gemaakt. Daarom geeft het ziekenhuis aan niet uit te komen met het huidige budget. 

Net als bij veel zorgaanbieders heeft het Alrijne Ziekenhuis te maken met een stijgende zorgvraag. Hierdoor wordt de druk op het personeel alleen maar groter. Aan de andere kant vindt men het niet langer verantwoord om de zorg te blijven leveren die niet of maar voor een gedeelte wordt vergoed. Daarom gaan de gesprekken met de zorgverzekeraars door om te komen tot de juiste oplossing. 

(Bronnen: Alrijne Ziekenhuis, Skipr) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 09.08.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights