ALMERE – Nog dit jaar zullen 3 culturele broedplaatsen moeten verdwijnen om plaats te kunnen maken voor woningen. Dit houdt in dat ondernemers en bedrijven, die ondertussen ruimten hebben gehuurd, met spoed naar een nieuwe plaats op zoek moeten. 

Culturele Broedplaats 
De gemeente Amsterdam heeft laten weten dat een culturele broedplaats een atelier verzamelgebouw is voor (vaak) startende kunstenaars en creatievelingen. Meestal gaan groepen kunstenaars en creatieve ondernemers zelf op zoek naar een gebouw waarin een broedplaats tot ontwikkeling kan komen. De gemeente Amsterdam stelt daarna subsidie beschikbaar aan die initiatieven die een broedplaats opzetten en hiervoor een stappenplan hebben gemaakt.  

In Almere zijn een aantal culturele broedplaatsen. Onder de noemer Impuls Jongerencultuur heeft staatssecretaris Uslu van Cultuur incidentele middelen beschikbaar gesteld voor 2023 en 2024. Hierbij gaat het om de cultuurparticipatie door jongeren van 14 tot en met 27 jaar.  De subsidie is bedoeld voor eigentijdse cultuurbeoefening door jongeren in deze categorie.  De middelen kunnen bijvoorbeeld besteed worden aan de organisatie van culturele activiteiten maar ook aan het creëren van repetitieruimtes, broedplaatsen, creatieve hubs en andere plekken waar jongeren zich organiseren om nieuwe vormen van cultuur te maken. 

Sluiten van broedplaatsen 
In de afgelopen jaren hebben de culturele broedplaatsen een ruimte gekregen in leegstaande gebouwen. Hier kon men een ruimte huren totdat het besluit kwam dat het gebouw een andere bestemming heeft gekregen.  

In Almere zal de culturele broedplaats ‘Kunst is Leuk’ (in het stadshart) per 1 juli sluiten en  ‘Cultuurdome’ (Almere Buiten) per 1 september. Daarnaast zal voor ‘De Paal’ (Almere Haven) het huurcontract aan het eind van het jaar aflopen. Daarnaast is het nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren met ‘De Voetnoot’ in Almere Stad. 
Vaak zitten er in een culturele broedplaats veel ondernemers. Zo hebben 42 ondernemers in Cultuurdome ruimte en voor De Voetnoot gaat het om ruim 40 ondernemers.   

Daarbij komt dan nog dat de Cultuurdome de grootste culturele broedplaats van Flevoland is en is gevestigd in het voormalige Woondome. De opzet is dat men steeds mensen kan ontvangen en tevens kan werken aan de opbouw van een netwerk. Een netwerk is van zeer groot belang doordat er zoveel mensen, kunstenaars en makers rondlopen. Hierdoor is er altijd hulp,  als en wanneer het nodig is.  

Men zou bij Cultuurdome het hele jaar door de Almeerse cultuur vinden. Cultuur van en voor iedereen. Het is dé broedplaats voor alle creatievelingen voor onder meer dans en educatie, mode en street art, fotografie en beeldende kunst. Tevens worden er de Drum & Base feesten georganiseerd.
In januari werd in de lokale media aangegeven dat een nieuwe expositie was geopend met werk van 11 kunstenaars uit Almere. Dit was de 3e expositie op rij in de Cultuurdome. 

Lang heeft Almere het imago gehad dat er niets gedaan werd aan kunst, maar door de culturele broedplaatsen kwam daar verandering in. Hierbij is het echter jammer, dat men steeds moet verkassen naar weer een volgend leegstaand pand. Aangezien Almere nog moet werken aan haar eigen geschiedenis en identiteit, moeten de inwoners de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. 
Maar het is steeds verkassen, waarbij grote ruimtes er niet zoveel zijn en al helemaal niet voor een langere tijd. Dat is nu de vraag voor zeker een kleine 100 ondernemers, waarbij plaatsen buiten Almere ook aandacht krijgen.  

(Bronnen: Gemeente Almere, Gemeente Amsterdam, Cultuurdome, Almere Deze Week) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 15.06.2023

2 gedachte over “Woningen in plaats van culturele broedplaatsen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights