OPINIE – Zo’n 2 maanden geleden werd al geschreven over de deal met Tunesië, de migratiedeal waar Europa zo verschrikkelijk gelukkig mee is geworden. Echter het is pure ellende met die deal en gelukkig is de fractie van de ChristenUnie al begonnen met vragen te stellen. Het is een deal die alles oplost voor Europa voor een bedrag van 1 miljard, zogenaamd oplost, maar de stroom zal niet minder worden en asielzoekers blijven dood gaan.  

Kritische geluiden vanuit het land 
Zeer kritisch zijn de organisaties VluchtelingenWerk Nederland en Stichting Vluchteling over de deal die de EU heeft gesloten met de grote Leider van Tunesië, Kaïs Saied. Laat het duidelijk zijn, de 1 miljard deal is niet afgesproken met Tunesië, maar alleen maar met de grote Leider. 
Beide organisaties zijn bang dat de mensenrechten van vluchtelingen en migranten door Tunesië niet worden gerespecteerd. Volgens VluchtelingenWerk is het compleet ongeloofwaardig dat de mensenrechten van deze mensen zullen worden gerespecteerd. Sterker nog – volgens de organisatie – dit soort deals betekent niets meer dan het afbreken van het principe van internationale vluchtelingenbescherming. Op dit moment is het al zover dat zwarte Afrikanen zowat overal de schuld van krijgen in Tunesië en dat ze te lijden hebben met rascistisch geweld en discriminatie.   

Ook Amnesty International heeft gereageerd op de deal. Volgens de organisatie dumpt Tunesië honderden zwarte migranten in de bloedhete woestijn en laten ze daar aan hun lot over. Amnesty is van mening dat de Nederlandse regering de mensenrechten niet serieus neemt. Tevens geeft de mensenorganisatie aan dat er legale migratieroutes moeten komen. Zo lang deze er niet zijn, blijven vluchtelingen en migranten afhankelijk van mensensmokkelaars. Deze laatste weten de routes wel te vinden, buiten de deal van Rutte c.s. om.  
Stichting Vluchteling heeft opgeroepen geen deals met dictators te sluiten over de ruggen van migranten en vluchtelingen. Volgens de organisatie moet er ingezet worden om mensenrechten te waarborgen, ook die van de Tunesische bevolking. Vluchtelingen en migranten mogen nooit worden gebruikt als politiek wisselgeld. 

In een artikel achter de betaalwand van De Volkskrant werd al melding gemaakt van migranten in Tunesië die uit hun huis werden gezet, van straat werden geplukt en met een bus naar de woestijn werden gedeporteerd. De haat tegen migranten is te voelen – melden migranten – in steden als Medenine en Sfax. 

Ondertussen zijn er al dode migranten gevallen in de woestijn. Volgens de leden van de ChristenUnie Don Ceder en Nico Drost komen er steeds meer berichten over dode migranten in de woestijn tussen Tunesië en Libië. Overigens zou het op dit moment onbekend zijn hoeveel dode migranten zijn te betreuren. De fractie van de ChristenUnie wil van het demissionaire kabinet, dat ook nog op vakantie is, weten of er nog meer signalen zijn geweest van mensenschendingen. Daarnaast wil men weten of de handelswijze past binnen de afspraken en of het miljard euro ook besteed wordt aan het verbeteren van de mensenrechten.   

In een ander artikel van Trouw – achter de betaalwal – wordt reeds aangegeven dat hulporganisaties vrezen voor zo’n 1.200 migranten die in de afgelopen weken zijn opgepakt. Deze migranten zouden daarna zijn ‘vervoerd’ naar een grensstrook (woestijngebied) met Algerije en Libië. Tevens wordt er gewezen op foto’s van een omgekomen moeder en haar dochter. 

Maar deze kritiek kan best nu worden gespuid, het is tenslotte het zomerreces van 2 maanden, er is een demissionair kabinet en de verkiezingen liggen in het verschiet. Dus er zal voorlopig niets gedaan worden aan de mensenschendingen binnen de Migratiedeal van de EU. Opvallend is wel te noemen, dat het kabinet pas viel, nadat de deal was afgerond en ondertekend. De rechtse partijen kunnen dit gebruiken in hun verkiezingscampagne, zo in de trant van ‘Kijk, dit hebben we tenslotte bereikt’. En daarna zijn alle belangrijke spelers in de Nederlandse politiek die iets met de deal te maken hebben – voor of achter de schermen – met de noorderzon vertrokken en komen niet meer terug na de verkiezingen. Kunnen ze ook niet meer afgerekend worden op een slechte deal, op een catastrofe, op constante mensenrechtenschendingen. 

De Volkskrant kwam deze week met een artikel over de Migratiedeal. Hierbij was – achter de betaalwal – een interview ingeruimd voor een mensensmokkelaar, die migranten overbrengt of laat brengen naar Europa. Het blijkt dat de smokkelaars alle routes kennen, maar vooral hoe ze de medewerking van douane en kustwacht kunnen kopen.   
Enkele dagen daarvoor had expert Gerald Knaus – de bedenker van de Turkije-deal – zich over de Migratiedeal met Tunesië zeer kritisch uitgelaten. Volgens hem zijn er geen concrete afspraken gemaakt over de manier waarop Tunesië de migratie naar de EU zal beperken. Tevens is er flink wat onduidelijkheid over het bedrag dat in de deal zit en wanneer het geld wordt overgemaakt. Zelfs de beloftes over de investeringen in duurzame energie in Tunesië zijn niet concreet.   

De Migratiedeal zegt niets over hoe het land de vluchtelingen en migranten moet tegenhouden, zeker in het kader van de mensenrechten. Daarbij komt dan ook nog dat Tunesië geen asielsysteem zou hebben. Zo is het knap onduidelijk hoe en wanneer Tunesië de mensenrechten zou overtreden volgens de richtlijnen van de EU.  

Het is te hopen dat de MIgratiedeal geen kapitale blunder wordt – waarbij kapitaal slaat op financieel. Tunesië krijgt geld, maar ondertussen gaan de mensensmokkelaars verder met hun ‘werk’ om via andere routes de migranten naar Europa te vervoeren. En al die mensen moeten een ‘ticket’ betalen van tussen de 1.500 en 3.000 euro. Tel uit je winst. 

(Bronnen: Nieuws.nl, Wel.nl, RTL Nieuws, De Volkskrant, ANP, Trouw, EenVandaag, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 07.08.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights