NIJMEGEN – Mei 2023 werd de stichting van de staat Israël in 1948 – nu 75 jaar geleden – herdacht, waarbij in de media op grote schaal werd stilgestaan. Aan de al even lang durende ‘Nakba’ (de Catastrofe) voor de Palestijnse bevolking, is nauwelijks enige aandacht besteed door de media. Tijdens de Nakba zijn zo’n 750.000 mannen, vrouwen en kinderen van haard en huis verdreven. 

Verdrijving van Palestijns grondgebied 
In de periode van 1 tot en met 30 augustus zal in de Openbare Bibliotheek Mariënburg in Nijmegen een tentoonstelling worden georganiseerd. Tijdens de tentoonstelling zullen een twaalftal foto’s van Bedoeïenen-families in de door Israël bezette Jordaan Vallei te zien zijn. 
De tentoonstelling ‘Occupied Lives’ is samengesteld door Prof. Heiner Schmitz uit Mülheim a/d Ruhr, fotograaf en lid van de Deutsch-Palästinensische Gesellschaft.

De 12 foto’s tonen de Bedoeïenen-families in hun woonomgeving. Bij de foto’s zijn teksten opgehangen, korte Engelstalige interviewteksten. In de teksten vertellen de families hun eigen verhaal over het (over-) leven in de Jordaan Vallei. Het leven 75 jaar na de verdrijving uit de Negev woestijn – tijdens de Nakba in 1948 -. Tevens 56 jaar onder de Israëlische bezetting van hun Palestijns land. Daarbij komt dan ook nog de steeds verdergaande kolonisering die een eigen staat onmogelijk maakt. De gebeurtenissen van de laatste tijd in de bezette Palestijnse gebieden maken de tentoonstelling hoogst actueel.  

De Bedoeïenen-families werden tijdens de Nakba door zionistische milities en het Israëlische bezettingsleger (1947 – 1949) verdreven, verjaagd uit de Naqab-woestijn (Negev), wat een traditionele woonplaats was. Na hun vlucht kwamen de families terecht op de West Bank; hier hebben de families zich gevestigd in de Jordaan Vallei. 

Ook in de Jordaan Vallei was het leven van de families niet veilig, daar het bezettingsleger ook het laatste deel van het historisch Palestina bezette. Hierbij ging het over de West Bank, Oost Al Quds en de Gazastrook.  
De families leven ondertussen zo’n 56 jaar onder een bezettingsmacht. Elke dag worden ze geconfronteerd met feiten als het land dat wordt afgenomen, land dat wordt gekoloniseerd en geëxploiteerd door illegale kolonisten en de bezettingsmacht.  

De foto’s vertellen het leven van de Palestijnse bedoeïenen in Palestina. De Bedoeïenen-families leven voortdurend onder geweld van bendes illegale kolonisten en het leger van de bezetter. Hierachter zit maar één doel en dat is het verdrijven voor altijd van de Palestijnse families.    

In juni van dit jaar is het bedoeïenendorp Al-Araqib in de Negev door de bezettingsmacht voor de 217e keer gesloopt. Voor 2023 was dat al weer voor de 6e keer. Met politievoertuigen en bulldozers was het leger van de bezetter het dorp binnen gevallen en dwongen de families hun woningen te verlaten voordat alle gebouwen – zoals woontenten, loodsen en schuren – werden gesloopt.  
De Palestijnse bedoeïenen bouwen na de sloop elke keer hun schuren en tenten weer op. Hierbij worden eenvoudige houten en plastic hoezen gebruikt om zichzelf en het vee te beschermen tegen extra zomerhitte en de koude winters. 

De tentoonstelling is de Openbare Bibliotheek Mariënburg, Mariënburg 29, 6511 PS Nijmegen. De openingstijden zijn op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur, op donderdag van 09.00 tot 21.00 en op zaterdag van 09.00 – 17.00 uur. De toegang is gratis en een catalogus kost 3 euro.  

(Bronnen: Persbericht Occupied Lives, The Rights Forum, Brug Nijmegen, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 03.08.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights