Leerlingen van de bovenbouw in havo en vwo van Porteum zijn bezig geweest om les te geven aan kinderen van groep 6, 7 en 8 van 10 basisscholen in Lelystad. De opzet was om de leerlingen zover te krijgen dat ze leraar worden in het basisonderwijs. De lessen waren lessen Engels en wiskunde.  

Voorbereiding
De leerlingen van Porteum hebben eerst een eigen ‘inhoud van het onderwijs’ (curriculum) gemaakt. De leerlingen hebben het curriculum gemaakt op basis van de zaken die ze van belang vonden om de leerlingen van de basisscholen te leren.

Daarna konden ze óf zelfstandig in koppels óf in kleine groepjes aan de kinderen de lessen Engels en wiskunde geven. Voor de Porteumleerlingen is het hele ervaring geweest. Dit heeft al het resultaat gehad, dat er enkelen kiezen voor een vervolgopleiding (PABO). 

Daarnaast hebben de leerlingen een certificaat in ontvangst mogen nemen. Het initiatief is afkomstig van Alisar Baroud, docent Engels op Porteum. Dit jaar hebben 10 basisscholen meegedaan, maar volgend jaar moeten dat er meer zijn. Scholen die mee willen doen aan het PO-VO project kunnen zich melden bij Alisar Baroud middels mail a.baroud@porteum.nl

Vierde editie 
Dit jaar was het de 4e editie van PO VO. Op de LinkedIn pagina van Alisar Baroud is nog al wat info te vinden over het project. Ook dit jaar is weer een aantal leerlingen enthousiast geraakt om naar de PABO te gaan. 

Weer een aantal leerlingen geleverd om leraar te worden in het basisonderwijs. De docent Engels heeft gemeld ontzettend trots te zijn op de ‘kanjers’ die op een gave manier met leerlingen van groep 6, 7 en 8 zijn omgegaan.  

Eerdere edities 
Leerlingen van docent Engels Baroud – toen nog in 4 vwo van scholengemeenschap De Rietlanden – hebben les in Engels gegeven in de bovenbouw van 9 basisscholen in 2021. Het project liep toen al 2 jaar, echter in de Coronaperiode moest men dit op een andere manier aanvliegen.  

Alisar Baroud had onderzoek gedaan naar het niveau Engels van de instromers voortgezet onderwijs. Er waren nogal wat verschillen, sommige met een prima basis, maar zeker heel veel leerlingen die moesten beginnen met een achterstand. 

Daarom werden de leerlingen van Alisar Baroud ingezet om kennis over te dragen. Er zit een flink verschil in het kennen van de stof – in dit geval Engels –  en het kunnen overbrengen. Maar dat is goed gelukt en daarom is het project al aan de 4e editie bezig. 

In 2020 konden de leerlingen niet naar de basisscholen vanwege de maatregelen in het kader van de pandemie veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus (Corona). Daarom hadden de leerlingen uitlegvideo’s opgenomen voor de basisschoolleerlingen. Met 1 klas is daarna een online meeting gehouden, met de leerlingen van basisschool OBS De Optimist. De leerlingen konden via het systeem hun vragen stellen. 

(Bronnen: FlevoPost, Rijksoverheid, LinkedIn, Porteum) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 13.07.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights