Asbest (© Pixabay)

APELDOORN – Eind mei was de regionale media al druk bezig te schrijven over de zogenoemde ‘asbestflat’ Lindenhove in Apeldoorn. Zo zou in 2022 de renovatie van de Lindenhove al ruim 3 jaar stilliggen, wegens nihil budget. De gemeente had in 2018 de renovatie stilgelegd, wegens acuut asbestgevaar. Toen de bouwstop werd opgeheven, ging de hoofdaannemer failliet. 

Bewoners moeten ‘offer’ brengen
De regionale media geven aan dat 28 juni een zogenoemde D-day zou zijn voor de noodlijdende ‘asbestflat’, daar de bewoners moeten beslissen of ze mee willen werken om de verbouwing weer in de benen te krijgen.

In haar vergadering van 16 mei heeft het college van de gemeente op haar agenda staan onder punt 3 ‘Afweging financiering Lindenhove’. Bij dit punt werd een voorstel van de afdeling Beleid Maatschappelijke ontwikkeling besproken. Hierin wordt het advies gegeven: dat men kennis neemt van de notitie ‘Afwegingskader De Lindenhove’ (gaat over de financiële status van de flat); dat men akkoord gaat met de voorwaarden, waaronder NWF een lening verstrekt (besluit NWF tot financieren van totaal 10.6 miljoen euro en instemming van de VVE Lindenhove met de voorwaarden voor verstrekking van de lening); de gemeentelijke SCIWA lening van 3 miljoen te laten vervallen; voorleggen aan de Raad.   
Het college heeft het besluit overgenomen met een redactionele wijziging.  

Voorbeeld voor andere complexen 
De opzet was zo’n 4 jaar terug dat de verduurzaming van de serviceflat hét voorbeeld zou zijn voor andere complexen. Uiteindelijk was het wel het voorbeeld, alleen anders dan bedoeld, daar alles mis ging, wat mis kon gaan. Volgens de gemeente is het een compleet mislukte pilot geweest.  
De verduurzaming heeft 4 jaar stilgelegen, mede doordat het geld op was. Echter, zaken die wel uitgevoerd zijn, hebben niet per definitie geleid tot verbeteringen. Er traden zelfs 6 veiligheidsrisico’s op.  Hierbij valt te denken aan brandgevaar en rottende kozijnen. 

Voor dat de renovatie gestart werd, was de complete raming zo’n 8.5 miljoen euro. De VvE Lindenhove heeft bijna 4 miljoen euro geleend bij de gemeente Apeldoorn en bijna 3 miljoen euro bij het Nationaal Warmtefonds (NWF). Van dit totale bedrag is niets meer over. Maar om de renovatie nu door te kunnen laten gaan, is zo’n 10.6 miljoen euro nodig. Dit bedrag wil NWF lenen, tegen de voorwaarde dat Apeldoorn de ruim 3 miljoen kwijtscheldt. 
De gemeente zal wel moeten en staat met de rug tegen de muur. Het is duidelijk dat als de gemeente niets doet, een gedeelte van de bewoners hun huis moet verlaten. Dit komt onder meer door rottende kozijnen, waardoor ramen naar beneden zouden kunnen vallen.  

De eigenaren van de appartementen moeten een vrij hoge maandelijkse bijdrage blijven betalen in relatie tot de waarde van het appartement. Dat is het offer dat gevraagd wordt aan de leden van de VvE. Maar ook de leden van de VvE hebben geen keuze. Mochten ze niet akkoord gaan, moeten ze de bedragen aan leningen en subsidies terug betalen. Zo’n 6 miljoen euro en dat in één keer.

(Bronnen: AD, Gemeente Apeldoorn, Khamakar News Agency )

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 28.06.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights