APELDOORN – Ondertussen wordt de flat Lindenhove in Apeldoorn in de regionale media reeds de ‘asbestflat’ genoemd. Nu heeft de gemeente nog wel meer probleemgebieden in de stad. Zo is er een gebied met gebouwen die dicht gespijkerd zijn en waarbij de ramen ingegooid zijn. De vraag is wat hier mee gaat gebeuren. 

De Apeldoornse ‘asbestflat’ 
In 2022 gaven de regionale media aan dat de renovatie van de Lindenhove al ruim 3 jaar stilligt, daar er geen geld meer zou zijn. Het bleek toen al dat de problemen groter waren dan gedacht, dat er twee veiligheidsproblemen waren en dat er weer 1 miljoen euro nodig was om de renovatie te hervatten. 
Wegens acuut asbestgevaar liet de gemeente in 2018 – net na het opstarten van de renovatie – deze renovatie stilleggen. Na verloop van tijd werd de bouwstop opgeheven, maar de hoofdaannemer ging failliet. 

Daarbij kwam dan nog bij dat zo maar 1 miljoen euro was ‘verdwenen’ en dat men in de gemeente een verlies van ruim 3.5 miljoen kon bijschrijven. Door al die problemen, liggen de renovatiewerkzaamheden al meer dan 3 jaar stil. Dit houdt onder meer in dat een aantal eigenaren van de appartementen het balkon niet op kunnen. 
Maar dat is nog niet alles. De regionale media hebben nieuwsbrieven ingezien, waaruit bleek dat de werkzaamheden die ondertussen wél zijn uitgevoerd, niet goed zouden zijn uitgevoerd. Dit is onder meer gebeurd bij de isolatie. Tevens schijnen een aantal balkonophangingen niet te deugen. 

Om het project uit het slop te trekken, heeft de Vereniging van Eigenaren in die tijd aangeklopt bij financier Nationaal Warmtefonds. De Vereniging zou bovenop het verstrekte bedrag van bijna 3 miljoen euro nog eens 4.5 miljoen euro nodig hebben. Maar ondertussen schijnt het totale bedrag al bijna 10 miljoen euro te zijn.  

De gemeente Apeldoorn vroeg zo’n 4 jaar geleden nog 100.000 euro van de Vereniging, maar is nu gedraaid en wil de eigenaren gaan helpen. Middels het kwijtschelden van de lening van 3 miljoen euro, wil de gemeente de renovatie weer opstarten. 
Apeldoorn heeft nog gekeken naar andere alternatieven, maar de enige oplossing is dat het Nationaal Warmtefonds (NWF) het complete bedrag van bijna 11 miljoen euro zal lenen.

Het NWF wil dat doen, mits de gemeente inderdaad die 3 miljoen kwijtscheldt. Indirect betekent dat de inwoners van Apeldoorn mee moeten betalen, omgerekend zo’n 18 euro per persoon. Tevens zullen de bewoners een tijdlang ‘hogere servicekosten’ moeten betalen.
Werd het project eind 2017 landelijk gezien als een veelbelovende verduurzamingspilot, is het vandaag de dag een project dat volstrekt is mislukt.  

(Bronnen: De Stentor, AD) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 27.05.2023

2 gedachte over “Miljoenen nodig voor mislukte renovatie flat”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights