HARDERWIJK – Tijdens zijn periodieke ommetje door de wijk heeft een inwoner van de wijk Stadsdennen in Harderwijk een hakenkruis (‘swastika’) aangetroffen. Het teken was met een geel spul – mogelijk krijt – getekend op het trottoir in een straat in de buurt van het Vondelpark. 

Periodiek loopt de inwoner – naam is bekend – van de wijk door zijn wijk om te genieten van de omgeving, vooral planten en bomen. Zo zijn er de afgelopen week witte seringen aangetroffen. Echter, afgelopen dinsdag 23 mei trof de man een hakenkruis aan op het trottoir. In eerste instantie werd er geen aandacht aan besteed, maar woensdag is hij toch weer teruggegaan naar de plaats van de tekening en heeft hij foto’s gemaakt. 
Eenmaal weer terug thuis zijn de foto’s doorgespeeld aan de gemeente Harderwijk. Aangezien er niet snel een reactie kwam, is op donderdag contact gezocht met de gemeente en is er gevraagd wat er mee gedaan gaat worden. 

De gemeente Harderwijk heeft gevraagd om de foto’s door te sturen naar SnelHerstel. Op dezelfde dag kwam er een antwoord van de wijkcoördinator die de mail ook had gelezen en dat de mail was doorgestuurd. Tenslotte kwam op vrijdag een mail dat ergens volgende week het hakenkruis verwijderd zal worden. Het is onbekend of er nog meer hakenkruizen zijn aangetroffen in de wijk en waarom het zo lang moet duren dat het verwijderd zal worden.  Bij controle op zaterdag was de tekening nog steeds aanwezig. 

Eerder in 2018 
In 2018 zijn op een muur van zorgcentrum De Aanleg in Harderwijk hakenkruizen aangetroffen door de wijkmanager. Toen bleek dat de hakenkruizen waren aangebracht naast andere graffiti-tags in de buurt van de overkapping aan het Albert Verweyplein. 
De toenmalige wijkagent heeft aangegeven dat de tekeningen aangebracht waren met een stift. 

Tevens gaf de wijkagent aan, dat zulke zaken niet kunnen. Daarbij komt dan nog dat de bewoners – op zijn zachts uitgedrukt – ‘niet blij’ zijn met de bekladdingen op de muur van het zorgcentrum. 
In de regionale media riep de wijkagent bewoners en inwoners van Harderwijk op die wat hadden gezien of meer weten van de daders om met hem contact op te nemen. 

Daarnaast sprak hij de daders rechtstreeks aan door te zeggen dat men zich beter kan melden, die het gedaan had. Dit om voor te zijn dan als men betrapt zou worden. Als het initiatief van de politie zou komen, is men nog niet jarig en zou de ‘bekladder(s)’ een flinke straf boven het hoofd hangen. 

In het voorval van de bekladding van zorgcentrum De Aanleg, heeft woningcorporatie UWOON aangifte bij de politie gedaan.  

(Bron: De Stentor) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 27.05.2023

Nu ook op Harderwijker Courant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights