PURMEREND – In de week van 1 tot 7 juni 2023 is het weer de Week van de Jonge Mantelzorger. Elk jaar wordt er deze week aandacht gevraagd voor jongeren die opgroeien in een omgeving met een hulpbehoevende. De jonge mantelzorger verleent zorg aan familie. Maar het komt ook voor dat ze zelf zorg en aandacht missen, omdat ze voor iemand zorgen in de directe omgeving. 

Jonge mantelzorgers
Het komt voor dat de jonge mantelzorgers extra zorg hebben of juist zelf zorg en aandacht missen, doordat iemand in de directe omgeving een chronische ziekte heeft of een beperking, psychische kwetsbaarheid, verslaving of taalachterstand.   
In de Week van de Jonge Mantelzorger wordt extra aandacht gevraagd voor deze groep jongeren die vaak onzichtbaar zijn. Daarom worden er in de week door het hele land activiteiten georganiseerd voor de jonge mantelzorgers. Maar ook voor de professionals die met deze doelgroep te maken hebben. 

Purmerend vraagt aandacht voor de groep 
De site van de gemeente Purmerend heeft een artikel geplaatst over het onderwerp. De Week van de Jonge Mantelzorger staat in het teken van jongeren die een familielid, vriend, buur of kennis verzorgen of ondersteunen. Deze jongeren helpen onder meer bij de fysieke zorg, het huishouden of het regelen van de zorg. Het werk is niet vanzelfsprekend, maar wel zeer belangrijk. Daarom worden de activiteiten georganiseerd om de jonge mantelzorgers in het zonnetje te zetten. 

De gemeente Purmerend, Multi-ijs en WelzijnWonenPlus geven gratis ijsjes weg. De Jonge Mantelzorgers ontvangen een voucher waarmee ze een ijsje kunnen halen bij ijssalon Multi-ijs in Purmerend. Niet alleen ingeschreven mantelzorgers mogen een ijsje halen. Jongeren die voor iemand zorgen kunnen zich aanmelden en een voucher toegestuurd krijgen. Tevens kunnen anderen die een Jonge Mantelzorger kennen in de omgeving, hem of haar aanmelden. Aanmelden kan via purmerend@welzijnwonenplus.nl
Daarnaast zal WelzijnWonenPlus in samenwerking met Clup Welzijn en MEE Amstel en Zaan een evenement organiseren in het Kinderparadijs. Voor jonge mantelzorgers tussen 4 en 24 is er van alles te beleven, onder meer een BBQ op zelfgemaakt vuur, spelletjes, pannenkoeken bakken en marshmallows roosteren. Voor het schminken van kinderen zal een Facepaint Artist langskomen. 

Hulp beter organiseren
Mantelzorgen wordt niet alleen gedaan. De gemeente Purmerend en betrokken organisaties kunnen hulp bieden en advies geven over allerlei zaken. Er zijn altijd mensen beschikbaar voor onder meer het invullen van formulieren of gewoon als men eens van zich wil afpraten. Natuurlijk kan de zorg altijd beter. 
WelzijnWonenPlus en MEE Amstel en Zaan organiseren een informatieavond. Hiervoor zijn ouders van Jonge Mantelzorgers, de mantelzorgers zelf en andere betrokkenen uitgenodigd. De opzet is dat er samen gekeken wordt hoe de hulp nog beter georganiseerd kan worden. Tevens om na te gaan hoe leuke activiteiten opgezet kunnen worden. Tenslotte, de hulp die de Jonge Mantelzorgers bieden, verdient respect en waardering. Meer weten over mantelzorg of heeft men vragen? Ga naar purmerend.nl/mantelzorg en neem contact op.

(Bronnen: Week van de de Jonge Mantelzorger, Gemeente Purmerend, MEE AZ) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 26.05.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights