HARDERWIJK –  Nadat de verschraling van het openbaar vervoer in de stad Harderwijk eenmaal was opgestart, verdween eerst lijn 3 en wat later lijn 2. Nog wat later werd lijn 1 een uursdienst. Hele wijken in de stad waren en zijn nog steeds niet, nauwelijks of slecht bereikbaar met het openbaar vervoer. 

Hierbij is het vooral vervelend voor mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. Mensen die geen ander vervoer hebben of mensen die slecht ter been zijn.
Sinds 11 december 2022 verzorgt EBS het ov in de concessie IJssel-Vecht. Dit gebeurt met elektrische bussen onder de naam RRReis. De concessie heeft – volgens de gegevens – een looptijd van 13 jaar. Hierbij gaat het om delen van de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel. En dat is het streekvervoer in Salland en Veluwe-Noord en de stadsdiensten in Zwolle, Deventer, Apeldoorn en Harderwijk. Vanaf december 2023 zal de concessie verder worden uitgebreid, onder meer met de stadslijnen van Lelystad.  

In het begin liep alles weer een beetje, los van het feit dat de lijnen 2 en 3 niet zijn teruggekomen. Maar lijn 1 werd omgezet van uursdienst naar een halfuursdienst. Dat is toch mooi, zou men denken. Mis! Wat niet verandert is, is dat bepaalde wijken nog steeds nauwelijks een bus zien. Daarnaast is lijn 1 van bijvoorbeeld de halte Kiekmure binnen 7 minuten op het station Harderwijk (met 2 haltes onderweg). 

Het andere fenomeen wat niet veranderd is, is dat zo maar een dienst niet komt ‘opdagen’. Staat men daar al even te wachten en zonder dat men een bericht krijgt, vervalt zomaar een dienst. Bellen hoeft tegenwoordig niet meer, want steevast kan men ‘kiezen’ uit 2 antwoorden. Dit zijn ‘Daar ben ik niet bekend mee’ (en de persoon zit niet eens in de politiek) en ‘Er is een dienst uitgevallen’ (ja, dat had de klant ook al gemerkt). 

Een ander probleem in het kader van het openbaar vervoer in Harderwijk, is dat zo maar een weg compleet wordt afgesloten. Vaak worden de chauffeurs hierover ook niet ingelicht. Vorig jaar was dit aan de hand bij de weg Stadswei. Lijn 101 moest over de weg, maar helaas voor de chauffeur en de reizigers, was de weg afgesloten. Helaas was de chauffeur niet ingelicht en stond hij voor een gesloten weg.
En ook afgelopen week was het weer hetzelfde aan de hand, wederom was de Stadswei afgesloten voor een onbepaalde tijd. Op het moment dat dit gebeurt, wordt de complete weg afgesloten. In andere gemeenten, zoals bijvoorbeeld Lelystad, wordt dit per baan gedaan en kan het openbaar vervoer gewoon gebruik maken van de weg. 

Afgelopen donderdag moest ome Henk – loopt moeilijk, geen eigen vervoer, beetje nors – van het ene buurtcentrum, De Kiekmure, naar het andere centrum, De Roef, om 9.00 uur in de ochtend. Maar hij had dubbel pech. Lijn 1 kwam niet opdagen en als hij dan al ooit op het station aan zou komen, kon lijn 101 niet langs De Roef omdat de weg was afgesloten. En ome Henk was zo gek op het openbaar vervoer, maar die liefde is niet wederzijds.  

(Bron: Openbaar vervoer-ervaring) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 25.06.2023   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights