COLUMN – Het was me het weekendje wel, thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles en mijn cluppie kon kampioen worden sinds 2017. In het weekend op de tv en de pc proberen live beelden te zien te krijgen, maar dat kan tegenwoordig alleen achter de betaalwalls. Maar met Radio Rijnmond op de pc was het nog best vol te houden. Nu het kampioensstof weer is neergedaald, kan er weer rustiger over geschreven worden. 

Geen verstand van voetbal 
Als klein kind, geboren en getogen in Rijen, had ik het niet makkelijk met mijn ‘beroemde’ ome Kees. Elke keer als hij op bezoek kwam begon hij over zijn beruchte goede club Willem II. Ik moet toegeven, ze wonnen toen ook weleens. Maar het ging hem meer om het jennen, daar ik in die tijd de ballen verstand van voetbal had – en in feite nog steeds niet – en geen aanhanger was van een voetbalclub. 
Mijn moeder was op enig moment dat jennen zo vreselijk beu, dat ze bij me aandrong om achter een club te gaan staan en tegen ome Kees in te gaan. Tja, en dan? De eerste club die daarna op tv verscheen, was … Feyenoord. Dan kan u het wel begrijpen, ik werd fan van Feyenoord en dat is in al die jaren ook zo gebleven.

Ome Kees kwam het volgende weekend weer en begon weer te jennen en zei dat ik geen verstand van voetbal had en geen aanhanger van een club was en zo meer van dat zaken. Ik reageerde meteen dat ik aanhanger was van Feyenoord. Hij was totaal flabbergasted en toevallig was het moment dat beide partijen moesten spelen. Willem II verloor ruim en Feyenoord speelde een mooie wedstrijd en won. Een week later kwam hij met een hele grote poster met alle spelers van Feyenoord erop. Daar was ik zo trots op, als kind, dat hij jaren boven mijn bed heeft gehangen. 

Vele jaren later, kreeg mijn zus een relatie met een collega van me. Daar was niets mis mee, echter hij is fan van 020. En het was elk weekend een feestje als mijn broertje, mijn zwager en ik thuis waren. Mijn broertje was voor PSV, mijn zwager voor 020 (tja, fouten maken we allemaal weleens) en ik dus voor Feyenoord. Kan je nagaan wat voor weekenden dat zijn geweest.  

Ik heb zelf ook nog wel eens geprobeerd een balletje te trappen in de zomeravondcompetitie. Maar het viel al heel snel op, dat het niets voor mij was. Ik was meestal daar, waar de bal niet was. En dat viel mijn medespelers ook op en die zijn gaan morren. Het betekende heel snel, dat ik de voetbal langs de lijn heb neergelegd en wat anders ben gaan doen. 
Tevens had ik het spelletje ook niet zo goed door, volgens mij. Heb je eindelijk de bal bemachtigd, trap je hem meteen weer weg. En zo achter de tv, zie je toch dat de mogelijkheden meestal aan de andere kant van het veld liggen. Dat die voetballers dat niet zien. 
Enfin, Feyenoord is kampioen geworden en we hebben er 6 jaren op moeten wachten, maar de keer daarvoor was het veel langer. 

Het grote graaien 
Maar waar ik helemaal niet tegen kan, is het grote graaien en de media die daaraan meewerken. Een gemiddelde arbeider verdient te weinig om zijn energierekeningen te kunnen betalen, maar een politicus of premier verdient zoveel, dat men niet weet hoe het op te krijgen. Daarbij komt dan nog dat de politiek meer vakantie heeft dan de gemiddelde student, maar ondertussen wel ach en wee klaagt. Daarnaast heb je van die mensen die per week zoveel verdienen, wat de gemiddelde arbeider nog niet in 100 jaar bij elkaar kan schrapen. En zo’n persoon pot dan zijn geld maar op, of koopt de Kalverstraat of de Bermuda-driehoek, vliegt naar de maan of koopt een ICT-bedrijf. 

Het nadeel van een kampioenschap is, dat het financiële circus onmiddellijk op gang komt en men van alles weet over grote geldstromen. Zo begon de NRC al voor de wedstrijd over ruim 30 miljoen euro wat het kampioenschap zou opleveren bij deelname aan de Champions League. Hierdoor kan Feyenoord in het volgend seizoen gaan draaien – en dat is de eerste keer in de geschiedenis van de club – met een begroting van ruim 100 miljoen euro. Dat gaat dan nog over de inkomsten.

Maar dan de zogenoemde verkassingen. De trainer zou al op menig verlanglijstje zijn opgedoken en daardoor kan de trainer behoorlijk wat meer gaan verdienen, als hij bijvoorbeeld naar een club als Tottenham Hotspur zou vertrekken. 
En dan gaat het getouwtrek beginnen over de verkoop en aankoop van spelers. En van de bedragen zou de premier best eens achter zijn oortjes kunnen krabben. Het bedrag voor de aankoop van 8 miljoen euro voor een speler is tegenwoordig niets meer. 

En voor mij zijn zulke bedragen eigenlijk niets meer dan ‘handel in objecten’. Het is net of men een schilderij als ‘De Nachtwacht’ (Rembrandt van Rijn, 1642) of ‘De Aardappeleters’ (Vincent van Gogh, 1885) koopt of verkoopt. 
Maar bij voetballers gaat het om mensen. Af en toe denk ik dat het niets meer is dan mensenhandel, zeker als een speler verkocht wordt om geld binnen te krijgen.   

Misschien had mijn ome Kees toch gelijk, ik heb geen verstand van voetbal. Maar gelukkig hebben we al die mooie songs nog van Feyenoord, zoals ‘Hand in Hand’ (Jacky van Dam), ‘Mijn Feyenoord’ (Lee Towers), ‘Super Feyenoord’ (The Champ), ‘You Will never walk alone’ (Lee Towers en selectie 1970), De laatste trein naar Rotterdam’ (Dorus). 

(Bronnen: NRC, Voetbalzone, FR12, De Feijenoorder, Feyenoord Rotterdam)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 18.05.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights