Social Media

COLUMN – Het is bij mij niet bekend of het bij u ook weleens voorkomt, maar ik heb van die dagen dat ik denk dat ik een complotdenker ben. Ben je wat op zoek op je mobiel, zit Instagram gewoon vast. Wil je een artikel plaatsen, werkt Instagram of Facebook niet echt vlotjes mee. Meestal gaat het dan om artikelen over Palestina. 

Paranoia door sociale media 
Kan het zo zijn dat social media ons gek maakt? Ik weet het niet maar soms gebeuren er wel rare dingen. Het komt regelmatig voor dat op sociale media te lezen valt, dat men bepaalde berichten niet kan plaatsen, omdat men of geweigerd wordt of een bericht krijgt dat het geplaatste bericht ‘niet past in de regels van de sociale media’. Meestal gebeurt dit bij Instagram, Facebook en LinkedIn. 
Opvallend hierbij is dat het dan meestal gaat om berichten over Palestina. Zou een bedrijf als Meta een hekel hebben aan de Palestijnen of worden ze door een bepaalde groepering op hun vingers getikt? U mag het zeggen. 

Op het LinkedIn is laatst een bericht gewoon weggehaald, omdat het bericht over Palestina niet paste in de ‘regels van de community LinkedIn’. Ja me hoela, het is gewoon dat men de waarheid niet kan waarderen. Het is gewoon van de ratten besnuffeld, dat berichten weggehaald worden over Palestina. Voor de sociale media een waarschuwing: de Palestina-activisten gaan door met het plaatsen van berichten over de oorlog tegen Gaza, tegen de West Bank, tegen Al Quds, tegen Al Aqsa Moskee en vooral tegen de Palestijnen. En als de sociale media dit niet kunnen waarderen, moeten ze maar een ander beroep gaan zoeken. 

Bij Facebook en Instagram is het al niet anders. Vooral de laatste heeft moeite met berichten over Palestina, vooral op het nieuwe speeltje van Instagram, nl Threads. Op Threads kan men tegenwoordig zelfs links naar een site plaatsen, zodat men de lezer het hele artikel kan laten lezen. Op Instagram is dat niet echt mogelijk, alleen met trucjes. 
Echter Threads heeft van die rare gewoonten, zoals het aangeven dat er een fout is opgetreden en dat men dit zo snel mogelijk zal verhelpen. Meestal gaat het hierbij om een foto van Palestina. Als men de link plaatst zonder de foto, maar met een bepaald logo, dan wordt het wel geplaatst. Ook deze Meta-adept is een ‘volger van een andere groepering’, waar Nederland ‘onvoorwaardelijk’ achter blijft staan.   
Zou de sociale media ons proberen gek te krijgen of worden we door de sociale media gewoon paranoia? In ieder geval lijkt het steeds vaker dat we verslaafd raken aan de sociale media. Het is ‘s ochtends eerst zien of wie er heeft gereageerd op de berichten en welke social media weer berichten heeft verwijderd.  

Aan de deur 
Neem het volgende. Vrijdagmiddag staan er twee – heel jonge – jongens te bellen aan de deur. Toen ik opendeed waren ze bij de buren maar één kwam terug en begon een verhaal over collecte en Slachtofferhulp. Deze 2 jonge jongens hadden geen collectebus en geen pinautomaat bij zich. Hoe moet je zo iemand wat geven ? Terwijl men ondertussen wel staat te zwaaien met een pasje, dat op die manier nauwelijks te lezen is.

Dus maar eens proberen contact te maken met Slachtofferhulp via de chat. Tenslotte hebben veel van die moderne sites zo’n chatbot. En daar heb ik zo’n verschrikkelijke hekel aan. Maar ok, toch maar een vraag geprobeerd. Raakt die chatbot in de stress en word ik doorgeschakeld. Wat blijkt? De organisatie doet helemaal niet aan collectes. Wie stond dan in vredesnaam voor mijn deur? Zou je er niet paranoïde van worden? 

In december 2020 kwam AvroTros met een artikel over oplichters bij collectanten. Het artikel gaf aan dat niet elke collectant even betrouwbaar is en dat het gedoneerde geld ook niet altijd bij het goede doel terecht komt.
Maar bij navraag bij Slachtofferhulp bleek dat er nog een andere organisatie was en dat is Fonds Slachtofferhulp. En toen was ik helemaal de kluts kwijt. Slachtofferhulp Nederland blijkt een uitvoeringsinstantie van de overheid te zijn en het Fonds Slachtofferhulp een onafhankelijke maatschappelijke organisatie. Op de site van de laatste laat men zien dat hun wervers aan de deur komen. Dit is een deur-aan-deur-werving door mensen die aan de deur komen. Op de foto op de site staan de mensen in een bepaalde kleding, die de jongens dus niet aan hadden. Bij de werving gaat het om mensen enthousiast te maken en donateur te laten worden. Toevallig schijnt er dus in de buurt zo’n werving bezig te zijn geweest. Deze werving kan nog wel wat verbetering gebruiken.  

Spam en phishing mail
De laatste tijd heb ik nogal last van spam. Ik neem aan dat meer mensen hier last van hebben. Nu ben ik eigenwijs maar ook nieuwsgierig. Afgelopen week kreeg ik in één keer een aantal spamberichten en een paar dagen achter elkaar. Hierbij was de naam Yandex terug te vinden. Dus maar eens googlen. 
Yandex blijkt een Russisch bedrijf te zijn, dat vooral bekend is geworden door haar internetdiensten. Echter, wat het meest opvalt is, dat het Russische bedrijf haar moederbedrijf in Schiphol heeft, naast een operatieve tak die in Moskou zou zitten. 

Als men zoekt op de naam Yandex bij de Kamer van Koophandel vindt men 10 bedrijven, die allemaal in Schiphol zitten. Op een andere manier zoeken, levert 21 bedrijven met dezelfde naam op. Het bedrijf had – tot aan de inval in Oekraïne – een beursnotering aan de Nasdaq. Op het internet is te vinden dat het bedrijf in feite 2 aandachtsgebieden heeft: ‘Search and Portal’ (internetdiensten, onder meer zoekmachines) en ‘E-commerce, Mobility and Delivery’ (onder meer besteldiensten voor maaltijden, bezorgdiensten). In 2018 is Yandex ook gaan samenwerken met Uber.   
In 2022 heeft Yandex zijn nieuwswebsite in Rusland verkocht aan … jawel aan VK. En deze laatste werd in 2021 ingevoegd bij het staatsbedrijf Gazprom. VK is de Oost-Europese tegenhanger van Facebook. Daarnaast is er ook nog Yango, wat een taxi-oproep- en bezorgapp van Yandex is. Deze organisatie werkt ook onder de naam Yandex Go, maar op 1 september 2023 kreeg de veiligheidsdienst FSB 24/7 toegang tot de gebruikersgegevens. 

Men hoort niet zo vaak over het bedrijf Yandex, maar in november 2022 schreef NOS over het bedrijf. Het artikel gaf aan dat Yandex uit Rusland zou willen vertrekken naar buiten Rusland. Hiervoor zouden in eerste instantie 50 tot 100 banen gecreëerd worden op het hoofdkantoor in Nederland. Tevens zou het bedrijf verplaatst worden van Schiphol naar Amsterdam. 

En dit vind ik in mijn spambox? Het is echt om gek van te worden, al die sociale media. 

(Bronnen: AVROTROS, Fonds Slachtofferhulp, Slachtofferhulp Nederland, Wikipedia, NOS, Kamer van Koophandel)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 17.02.2024  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights