Bus in wachtmodus

HARDERWIJK – In de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland zijn nogal wat ‘aanloopproblemen’ bij vervoerder EBS, die de nieuwe concessie in december 2023 vorig jaar had binnengeharkt. Met name in Flevoland zijn er nogal wat problemen geweest, onder meer met lijnen die gewoon uitvielen en bussen die niet reden. Er zou zelfs al sprake zijn van het feit dat de provincies boetes aan de vervoerder willen gaan opleggen. 

Verandering niet altijd verbetering
In de regionale media stond in november 2020 een berichtje ‘Busje komt zometeen niet meer overal in Harderwijk’. In 2017 waren er nog 3 stadslijnen in de stad Harderwijk. Natuurlijk, niet altijd ‘prettige rondjes, maar ook weleens vervelend’, maar ze reden toen nog en meestal op tijd, de lijnen 1, 2 en 3. Die 3 lijnen reden vanaf 2009, maar stap voor stap werden het stadsvervoer vanaf 2016 uitgekleed.  

Dit werd in eerste instantie het opheffen van lijn 3 (station naar Drielanden en terug), want die kon samenvallen met de lijn naar Amersfoort. Daarna werden de lijnen 1 en 2 – die dezelfde routes reden maar andersom – verder uitgekleed naar één lijn. Dat werd minder bussen per uur en geen bus meer langs het ziekenhuis, de binnenstad en de wijken Wittenhagen en Tweelingstad. In feite kwamen de twee laatste wijken zonder een stadsbus te zitten. Overigens zijn de ‘restanten van de historische busdienst’ nog te vinden, zoals een rest van een halte van lijn 2 bij de Kiekmure.  
Voor de overgebleven lijn werd het in eerste instantie 1 keer per uur, die bij een volgende concessie weer twee keer per uur werd. Maar wel met een ingekorte lijn, waardoor vanaf bijvoorbeeld halte Kiekmure er nog nauwelijks 2 haltes waren tot aan het station. 

Ondertussen is ook in Harderwijk al weer even de concessie van EBS in ‘gebruik’. Overigens niet altijd ‘zoals het moet lopen’, want ook hier zijn nog al eens bussen niet komen opdagen. Afgelopen dinsdag kregen de reizigers weer ‘iets nieuws’, daar reizigers die bijvoorbeeld instapte bij de Kiekmure, de vraag kregen of ‘men naar het station moesten’. Reizigers die al even niet met het OV zijn mee geweest, zouden dit als een ‘zeer vreemde’ vraag hebben kunnen ervaren, daar na de halte Kiekmure er nog 2 haltes waren en dan staat men op het station. Zeggen en schrijven nog geen 10 minuten.

De reizigers die later met stadslijn 1 teruggingen, kregen plots het antwoord te ‘zien’. Wat bleek: lijn 1 had een andere route gekregen. De buslijn ging weer langs het ziekenhuis, Westeinde, Plantage en via de Selhorstweg richting de wijk Frankrijk. De route was weer (bijna) als vanouds.

Bij de bushalte op het stationsplein heerste ‘nog wel wat chaos’. Zo waren er vele bussen te ontdekken met het bordje “Naar de garage’, bleek de vervoerder drie soorten bussen in te zetten (een rode RRReis, een Comfort RRReis en de normale bus RRReis). Tevens leek het erop dat niet alle bussen elektrische bussen waren, maar dat er ook dieselbussen reden. Vervolgens bleek lijn 206 (naar Lelystad) plots met meerdere bussen op het stationsplein te staan. Tevens reed er ook nog een ‘onbekende’ Hello-bus rond. 

Maar gelukkig was er nog ‘hulp van dienst’ van de vervoerder die de bussen op de juiste plaats neerzette en was er nog een fotograaf die foto’s heeft gemaakt van een aantal bussen van lijn 206 (mogelijk voor het geval als er later bussen vermist zouden worden). Al bij al, blijft een speciaal iets om met het OV te gaan. Maar laat het duidelijk zijn, het gebeurt in meerdere plaatsen. 

(Bronnen: De Stentor, lelystad.nieuws.nl, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 07.03.2024

Ook te lezen via Harderwijker Courant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights