Zwerfafval

BOXTEL – De gemeente Boxtel heeft op haar site al voorgesorteerd op het feit dat de bovengrondse PMD-afvalcontainers uit Boxtel en Liempde gaan verdwijnen. PMD staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken. Dit afval moet worden verzameld in een speciale afvalzak. Dat betekent dat de bovengrondse containers gaan verdwijnen. 

PMD-afvalcontainers
In de gemeente Boxtel zouden nog 4 PMD-afvalcontainers staan en wel aan de Molenwijkseweg, de Dukaat en aan Molenwijk 1 bij hockeyclub MHC Mep. Deze 3 staan in Boxtel. In Liempde staat nog een container aan de Europalaan. De gemeente heeft gemeld dat deze verzamelcontainers voor PMD-afval weggehaald worden, om de overlast te verminderen.

Onder PMD-afval wordt onder meer verstaan: plastic bekers, plastic bakjes, plastic flessen waar geen statiegeld op zit, plastic plantenpotjes, plastic tassen, lege verpakkingen van chemische middelen. 
Doordat het gescheiden wordt, kan het eerst worden gescheiden in verschillende plasticsoorten. De gescheiden soorten worden versnipperd, gewassen en tot korrels vermalen. De korrels worden granulaat genoemd. Van het granulaat kunnen weer nieuwe plastic producten worden gemaakt.    

De gemeente Boxtel meldt dat de PMD-afvalzakken op de juiste manier aan straat moeten worden gezet. Zo kan de verzamelaar de zakken meenemen. Mocht de zak niet worden meegenomen, plakt de verzamelaar een sticker op de zak. De zak moet weer naar binnen worden gehaald, waarna het afval beter gescheiden moet worden. Op de eerstvolgende ophaaldag kan de PMD-afvalzak weer worden aangeboden.   

De containers die er nog staan op de 4 plaatsen, worden op woensdag 28 juni verwijderd. Dit gebeurt omdat er teveel afval naast de containers werd geplaatst. Daarbij werkt afval naast de containers als een magneet, daar er steeds meer (andersoortige) troep bij de containers wordt gezet. Hierdoor ontstaat zwerfafval en verloedert de wijk. 
De PMD-zakken worden elke 2 weken opgehaald en tevens kan het gratis worden afgeven bij de milieustraat. 

Op andere plaatsen binnen de gemeente zijn de PMD-containers reeds weggehaald, ook mede vanwege de overlast. De gemeente Boxtel heeft ondertussen bij de containers die verwijderd gaan worden, borden geplaatst om de verwijdering kenbaar te maken. 
Tevens is er de afvalapp Afvalwijzer en de site mijnafvalwijzer waar meer informatie is te vinden over ophaalplek (adres) en datum van inzameling. Op de site van de gemeente wordt uitgelegd hoe de app is te downloaden. Tevens zijn in de app en op de site mijnafvalwijzer en de site van de gemeente Boxtel handige tips te vinden over afvalscheiding. 

(Bronnen: Milieu Centraal, Boxtel, Brabants Centrum, Omroep Dommelland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency /17.06.2023

2 gedachte over “De afvalcontainers voor PMD-afval in Boxtel hebben langste tijd gehad”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights