Zwerfafval

HARDERWIJK – De gemeente Harderwijk is per zaterdag 1 juli gestart met de zogenoemde PMD-pilot. De inwoners van de gemeente kunnen 6 maanden lang gratis plastic en metalen verpakkingen en lege drinkpakken (PMD) inleveren op 8 extra locaties in de buurt van winkelcentra en / of supermarkten en het dorpshuis in Hierden. De gemeente heeft laten weten dat het een proef is en daarom ook van tijdelijke aard is.  

PMD-afval 
Men verstaat onder PMD-afval onder meer lege plastic verpakkingen, lege metalen verpakkingen, lege drinkpakken. Hierbij valt te denken aan bakjes voor salade, groente en fruit, bekers voor yoghurt, kwark, slagroom en ijs, chipsverpakkingen, flacons voor wasmiddelen, shampoo en zeep, flessen waar geen statiegeld op zit, knijpflessen voor sauzen, olie, kuipjes voor boter, saus en smeerkaas, plastic plantenpotjes, plastic tassen, lege verpakkingen van chemische middelen, verpakkingen van kaas, vlees, vis, aluminiumfolie, aluminium schaaltjes, dopjes van bierflessen, schroefdeksels en nog meer zaken. Op de site Afval Harderwijk kan men de gehele lijst lezen. 

Doordat dit afval gescheiden wordt van het andere afval, kan het gescheiden worden in verschillende soorten plastic. De gescheiden soorten worden versnipperd, gewassen en tot korrels vermalen. Deze korrels worden granulaat genoemd. Van het granulaat kunnen weer nieuwe plastic producten worden gemaakt.  

De gemeente Harderwijk heeft gemeld dat het een proef is voor 6 maanden en dat de proef stopt op 22 december 2023. Na die datum zullen de 8 containers weer worden verwijderd. Het college wil graag van de inwoners van Harderwijk weten hoe men wil omgaan met het scheiden van afval. Kiest men voor zelf scheiden (zogenoemde bronscheiding) of laat men dit liever over aan de afvalverwerker (zogenoemde nascheiding). 
Hiervoor kan men een online vragenlijst invullen die te vinden is op de site van Afval Harderwijk . Tevens zullen medewerkers van de gemeente enquêtes afnemen bij de locaties van de afvalcontainers. Alle informatie zal verzameld worden, om te komen tot het beste scheidingsmodel voor Harderwijk en Hierden.  

De locaties van de containers
De containers zijn zoveel mogelijk geplaatst in de buurt bij al bestaande openbare containers voor bijvoorbeeld GFT, glas en textiel. 
In de gemeente Harderwijk zijn de locaties gelegen bij of in de buurt van:

Dorpshuis Hierden, wijk Frankrijk (Jannevroupad, parkeerplaats tegenover OBS Het Talent), Winkelcentrum Stadsdennen (P.C. Hooftplein), Winkelcentrum Tweelingstad (Nassaulaan), Winkelcentrum Drielanden (Tonselsedreef), Winkelcentrum Stadsweiden (Achterste Wei, achter Jumbo), Friese Gracht (Selhorsthof, parkeerplaats AH), Winkelcentrum Zeebuurt (Knardijk, Lidl / Dirk van den Broek).    

Ervaring gemeente Boxtel
Ondertussen heeft de gemeente Boxtel laten weten dat de bovengrondse PMD-afvalcontainers uit de gemeente (Boxtel en Liempde) weggehaald zijn. In het vervolg moet het afval verzameld worden in een speciale afvalzak, die op een bepaalde dag aan de rand van de weg geplaatst moet worden, zodat de zakken opgehaald kunnen worden. In Boxtel bleek dat er teveel afval naast de containers werd geplaatst. Dit werkte als magneet, waardoor er meer en meer andersoortige troep bij geplaatst werd. Volgens Boxtel ontstaat zo zwerfafval en verloedert de buurt / wijk. 

(Bronnen: Gemeente Harderwijk, Afval Harderwijk, Khamakar News Agency)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 05.07.2023

Ook te lezen op ONS Wolderwijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights