TILBURG – Woensdag 5 juli hebben de bewoners van de Mendelssohnstraat samen met de fractie van de SP in de gemeente Tilburg een bezoek gebracht aan de woningcorporatie WonenBreburg. Hierbij werd het zwartboek van de bewoners van de Mendelssohnflats aangeboden. Aanwezig waren onder meer Omroep Brabant, Omroep Tilburg en Brabants Dagblad.  

Zwartboek 
Er zijn vele klachten verzameld door de SP in het afgelopen half jaar en vastgelegd in het zwartboek. Het is een zwartboek vol misstanden en miscommunicatie. Echter de klachten bestaan al veel langer. Jarenlang hebben de bewoners van de flats geprobeerd om samen met WonenBreburg de woonsituatie te verbeteren, maar dat heeft niet zoveel opgeleverd. Daarom hebben de bewoners ruim 1 jaar geleden de fractie van de SP er bij geroepen. 
Hierna zijn petities aangeboden, een aangetekende brief, is er een dialoog tussen woningcorporatie en bewoners geweest,  maar nog steeds werd het niet beter. Ook meerdere bewonersbijeenkomsten en een gesprek met de bewonerscommissie hebben niet mogen baten. 

Dit is een zeer frustrerend traject geweest voor de bewoners. Mensen zaten met grote problemen. De problemen die gemeld zijn, zijn onder meer 

 • koude muren, flats die in de winter niet warm te krijgen zijn 
 • schimmel in de badkamer, geen tegels in het toilet 
 • ramen die niet open kunnen
 • afbrokkelend beton op de galerij (betonrot) 
 • scheuren in de muren 
 • een intercom die niet werkt
 • lekkages
 • slechte schoonmaak na een verbouwing 
 • mensen die in de hal slapen  
 • onduidelijkheid over energielabel
 • tochtproblemen  

De bewoners hebben hun klachten verzameld en gedeeld met de SP, die er een zwartboek van gemaakt heeft. Het zwartboek is er een geworden van zo’n 20 pagina’s waarin nogal wat klachten zijn opgenomen en tevens van foto’s over de klachten.
Op de site van de SP is een artikel te vinden over het aanbieden van de klachten en tevens het gehele zwartboek. Bij het aanbieden van het zwartboek heeft men gezegd dat het tijd is dat er een oplossing komt voor de problemen. Liefst gisteren nog, want de woningcorporatie mag niet nog langer wachten. Daarnaast hebben de bewoners gemeld, dat als er niets gebeurd, ze doorgaan met actie te voeren.  

Caroline Timmermans, bestuurder van WonenBreburg, die het zwartboek van de bewoners in ontvangst heeft genomen, heeft meteen beterschap beloofd, maar wel meteen gemeld, dat niet alles meteen geregeld kan worden. Daarnaast is er over 3 jaar het groot onderhoud gepland. Op dat moment kan er gewerkt worden aan de isolatie en kunnen de ramen die nu niet open kunnen, vervangen worden. 
Maar voor veel bewoners duurt die 3 jaar veel te lang. Mensen die al ver boven de 70 zijn, kunnen ramen gewoon niet open doen. Tevens kunnen inbrekers op de eerste verdieping makkelijk binnenkomen. Een andere bewoner vraagt al 33 jaar om tegels in het toilet, maar volgens de woningcorporatie zijn de houten schrootjes uit de jaren 70 nog steeds goed. De bovenste verdieping – onder het platte dak – is niet warm te krijgen. 

Woningbouwcorporatie WonenBreburg is eigenaar van de 3 Mendelssohnflats met zo’n 144 woningen.  Aan het eind van het zwartboek zijn de eisen van de bewoners opgetekend, zoals verduurzaming van de woningen, verbetering van de schoonmaak, groot onderhoud / renovatie.

(Bronnen: ED, BD, Omroep Brabant, SP Tilburg, Zwartboek)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 06.07.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights