Gelddoos

Uit de jaarrekening 2022 van de gemeente Lelystad is gebleken dat de gemeente ruim 20 miljoen euro heeft overgehouden over 2022. Hierdoor kan het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad voorstellen dat er ruim 13 miljoen euro in de reservepot  geplaatst kan worden. 

Positief resultaat 
Het positief resultaat van ruim 20 miljoen euro is mede te danken aan de opgelopen verkoop van grond voor bedrijven en woningen. Tevens horen hier ook de inkomsten uit de bouwleges bij.    

Daarnaast heeft Lelystad meer geld ontvangen van het Rijk, meer dan verwacht. Ook is een hogere uitkering van het Gemeentefonds te melden. Het college heeft daarom voorgesteld om zo’n 13 miljoen euro in de reservepot ‘reserve ontwikkeling stad’ gestopt moet worden. 

Gemeentefonds 
De Rijksoverheid verstrekt geld aan gemeenten uit het gemeentefonds. Met dit geld kan de gemeente een deel van de uitgaven betalen. De gemeente bepaalt zelf waar het geld aan uitgeven wordt. Echter er moet wel verantwoording worden afgelegd aan de raad. 

Een gemeente krijgt meer geld uit het gemeentefonds als ze veel vermogen hebben om belastingen te heffen. Het vermogen bestaat uit de WOZ-waarde van onroerende zaken in de gemeente. Het tarief voor alle gemeenten waar tegen gerekend wordt, is hetzelfde. 

Dempingsreserve
Volgens het college zou zo’n 6 miljoen euro in een dempingsreserve moeten worden geplaatst. De dempingsreserve is een speciale reserve die opgebouwd wordt, om eventuele financiële tegenvallers op te kunnen vangen. 

Vele gemeenten hebben al aangegeven dat 2026 een ‘Ravijnjaar’ zal gaan worden. De gemeente Lelystad heeft berekend dat ze in 2026 7 miljoen euro tekort op de begroting zal hebben. Voor 2027 zal dit zelfs oplopen tot 11 miljoen euro per jaar.

Gemeentelijk Ravijnjaar 2026 
In september 2022 werden al meldingen gedaan dat de gemeenten vanaf 2026 financiële problemen zouden gaan krijgen. Het jaar staat al even bekend als het Ravijnjaar. In 2026 krijgen de gemeenten eenmalig 1 miljard extra. 

Dit is voor de gemeenten 36 miljard euro, wat overigens 4 miljard euro minder zal zijn dan in 2023. De 1 miljard euro extra heeft te maken met de mogelijke nieuwe manier van bekostigen van gemeenten na 2025.  

Op dit moment is het nog niet duidelijk hoe het gaat lopen na 2025.  Het is nog wachten op concrete plannen vanuit de gemeenten. Misschien kunnen de gemeenten – maar ook de provincies – over een groter eigen belastinggebied beschikken. Maar ook dat is nog niet zeker. 

(Bronnen: Omroep Flevoland, FlevoPost, Rijksoverheid, Binnenlands Bestuur) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 13.06.202

Een gedachte over “Gemeente houdt 20 miljoen euro op begroting over”
  1. […] wordt gesproken over ‘financieel ravijn’. Eerder was dat te horen in gemeenten als Amersfoort, Lelystad, Soest. De gemeente Gilze en Rijen heeft aangegeven dat ze moet balanceren tussen ambities en […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights